Απόλυτη διάσταση για τη μελλοντική αξιοποίηση του Ελληνικού φαίνεται ότι υφίσταται μεταξύ της κ. Τίνας Μπιρμπίλη και του κ. Χάρη Παμπούκη. Τούτο διεφάνη ήδη από χθες το πρωί, όταν η κ. Μπιρμπίλη, ελάμβανε σαφείς αποστάσεις από τις μέχρι τώρα εκδηλωθείσες προθέσεις της κυβέρνησης για αξιοποίηση του Ελληνικού. Οπως ανέφερε, ο μητροπολιτικός του ρόλος ως χώρος πρασίνου δεν μπορεί να χαθεί, ενώ θεωρεί δεδομένη μια εκτεταμένη διαβούλευση με τους πολίτες πριν οριστικοποιηθεί το masterplan. «Είναι άσχημο να υπάρχει ένας μύθος σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί στο Ελληνικό. Επειδή έχουμε μελετήσει αντίστοιχες δράσεις στο εξωτερικό, εκεί υπάρχει μια πολύ σημαντική προετοιμασία για το πώς θα εμπλακεί ο κόσμος. Μια διαβούλευση πριν από οποιοδήποτε masterplan, ώστε να πεισθεί ο κόσμος ότι αυτό που γίνεται είναι για το δημόσιο συμφέρον» ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη, αφήνοντας έτσι να διαφανεί η διαφωνία της για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα.
Λίγο πριν από τις δηλώσεις της κ. Μπιρμπίλη, ο κ. Παμπούκης έφθανε στην Αθήνα από το Κατάρ, όπου είχε διαβουλεύσεις για την τύχη του Ελληνικού. Μόλις τις πληροφορήθηκαν, στενοί συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας, τόνιζαν ότι η αρμοδιότητα για το αεροδρόμιο του Ελληνικού, έχει ανατεθεί από τον πρωθυπουργό στον κ. Παμπούκη, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τις επαφές με τους υποψήφιους επενδυτές. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι το ταξίδι στο Κατάρ αποτέλεσε ακόμη ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης με το Εμιράτο. Φαίνεται ότι οι Αραβες θεωρούν το Ελληνικό ως ένα πείραμα. Αν επιτύχει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τούτο θα σημάνει σύσφιγξη των επιχειρηματικών σχέσεων. Ως προς τη διαπραγμάτευση, οι συνεργάτες του κ. Παμπούκη τονίζουν ότι βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού περί της χρήσης του χώρου.
Υπογραμμίζουν ότι ο χώρος πρασίνου δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση εκείνον του Central Park. Τούτο βεβαίως έρχεται σε αντίθεση με όσα είπε χθες η κ. Μπιρμπίλη, ότι δηλαδή «θα πρέπει να βρούμε χρήσεις που να οριοθετούν τι είναι πράσινη ανάπτυξη σε μια σύγχρονη μητρόπολη. Δεν μπορεί να χαθεί ο μητροπολιτικός ρόλος του ως χώρου πρασίνου», ανέφερε. Μάλιστα η υπουργός στράφηκε ενάντια όσων υποστηρίζουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι πηγή ανάσχεσης των επενδύσεων. «Η οικονομική συγκυρία μάς επιβάλλει να λειτουργήσουμε περιβαλλοντικά, αλλιώς θα τα χάσουμε όλα. Το δίλημμα “ανάπτυξη ή περιβάλλον” είναι ένα ψευδο-δίλημμα που θέτουν όσοι θέλουν να αναπαράγουν μοντέλα που έχουν χρεοκοπήσει», ανέφερε. Οπως είπε η κ. Μπιρμπίλη, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σηφουνάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στο Κατάρ συζητήθηκαν θέματα οικονομικού και νομικού χαρακτήρα σε σχέση με το Ελληνικό. Σχετικά με άλλα θέματα αρμοδιότητάς της, η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε:
- Για τις Natura, το ΥΠΕΚΑ επιμένει για την αρτιότητα των 4 στρ. σε οικόπεδα με «πρόσωπο» 45 μέτρων, ενώ οι βουλευτές ζητούν τα 25 μέτρα. Επιπλέον, οι βουλευτές πιέζουν να επιτραπεί η δόμηση σε ζώνη γύρω από τους οικισμούς που βρίσκονται σε Natura, επιλογή που θα άφηνε ένα τεράστιο «παράθυρο» στον νόμο, καθώς οι περισσότεροι οικισμοί δεν έχουν σαφή όρια.
- Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται πρόταση σχετικά με τη μείωση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων. Η υπουργός απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο νομιμοποίησης, επομένως η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζεται προς το παρόν... χωρίς νόημα.
Χθες πάντως το ΣτΕ έδωσε το πράσινο φως για το προεδρικό διάταγμα του Υμηττού. Το ΣτΕ ζήτησε να ιδρυθούν φορείς διαχείρισης στα πάρκα Γουδί και Ιλισίων (αντί της επιστασίας τους από τον Οργανισμό Αθήνας), επέτρεψε μικρότερη αρτιότητα για την ανέγερση δημόσιων σχολείων (ζητώντας διευκρίνιση για τα ιδιωτικά), αλλά και τη συγκέντρωση του πάρκου κεραιών σε δύο ιστούς.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_25/02/2011_433800
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου