Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

kathimerini.gr - Οι «Αγανακτισμένοι» διαδηλώνουν στις ελληνικές πόλεις



Κινητοποιήσεις στα πρότυπα της ισπανικής διαμαρτυρίας. Mεγάλη η συμμετοχή στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις.

Θετικά ανταποκρίθηκαν οι Αθηναίοι πολίτες στο κάλεσμα, μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, να συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα και να διαδηλώσουν όπως οι Ισπανοί μερικές μέρες νωρίτερα, στα πρότυπα της διαμαρτυρίας στην πλατεία του Ήλιου στη Μαδρίτη. Μέχρι στιγμής, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 30.000 άτομα στο Σύνταγμα, περίπου 4.000 στη Θεσσαλονίκη και 2.000 στην Πάτρα. Μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών είναι «Κλέφτες», «Αίσχος» κ.α.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νέοι, πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία της Αθήνας, δηλώνοντας ειρηνικά αγανάκτηση για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Στην εντυπωσιακή συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» πολιτών, χωρίς την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ακούστηκαν έως στιγμής σποραδικά συνθήματα κατά τη κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, ενώ αναρτήθηκαν και πανό υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος.
Κλειστές είναι η Βασ Σοφίας στην κάθοδο, από Σέκερη έως ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια & Βασ Αμαλίας στην άνοδο, από Αθ. Διάκου λόγω συγκεντρώσεων-πορειών.
Κυρίαρχα συνθήματα των «αγανακτισμένων πολιτών» είναι «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «κλέφτες-κλέφτες» και «η Ελλάδα δεν είναι δικιά μας, τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας». Στα λιγοστά πανό, που αναρτήθηκαν στην πλατεία, αναγράφονταν συνθήματα - απάντηση στους Ισπανούς διαδηλωτές, όπως «είμαστε ξύπνιοι», αλλά και άλλα υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος.
Οι διαδηλωτές τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έφτασαν μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και «έστησαν» την ελληνική σημαία.
Στη συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» ενσωματώθηκαν και μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που είχαν πορευτεί νωρίτερα από τα γραφεία της Χαλκοκονδύλη προς το υπουργείο Οικονομικών, όπου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη αποκρατικοποίηση της εταιρείας, έριξαν σάκους με λιγνίτη. Οι πολίτες παραμένουν στο Σύνταγμα.
Θεσσαλονίκη
Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Λευκό Πύργο πραγματοποιούν από τις έξι το απόγευμα «Αγανακτισμένοι στο Λευκό Πύργο», που συντόνισαν την κινητοποίηση τους, κατά το παράδειγμα των Ισπανών «Ιndignados», μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, κ.α.)
Οι διαδηλωτές είχαν προειδοποιήσει ότι η κινητοποίηση θα είναι ειρηνική, χωρίς πανό και πλακάτ που να υποδηλώνουν κάποια οργανωμένη συλλογική ταυτότητα και οποιοδήποτε διακριτικό και προειδοποίησαν ότι δε θα δεχτούν «κομματικές συμμετοχές και παρεμβάσεις».
«Βάλτε ξυπνητήρια, ξυπνήστε στις οκτώ, κλείστε την τηλεόραση ελάτε από εδώ» και «ξεσηκωθείτε» ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν πιο πολύ στη συγκέντρωση.
Στις επτά, οι διαδηλωτές κατέλαβαν και το οδόστρωμα της παραλιακής, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία. Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί μέχρι τις έντεκα το βράδυ.
Απόψε στις εννιά προγραμματίζεται σιωπηλή διαμαρτυρία «Αγανακτισμένων» και στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης. Ανάλογες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.
Πάτρα
Στους 7.000 εκτιμάται ότι έφθασε ο αριθμός των Πατρινών που πήγαν στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, έπειτα από το κάλεσμα, μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, για συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αφορμή τα οικονομικά μέτρα.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ομάδες συγκεντρωμένων φώναζαν συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής, της κυβέρνησης και των πολιτικών, αλλά έστειλαν και το δικό τους μήνυμα στους Ισπανούς «αγανακτισμένους». Επίσης, μοίραζαν φέιγ βολάν, ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ. Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους ήταν νέοι και νέες, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που πήγαν στην πλατεία μαζί με τις οικογένειές τους.
Λάρισα
Τη δική της συμμετοχή στο «Κίνημα αγανακτισμένων πολιτών», που βγήκαν σε πλατείες της χώρας, συμμετέχοντας στην από ημερών ειρηνική κινητοποίηση, που ξεκίνησε από την Ισπανία, είχε σήμερα και η Λάρισα.
Εκατοντάδες Λαρισαίοι, άρχισαν σταδιακά να συρρέουν από νωρίς το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου και έμειναν μέχρι αργά, διαδηλώνοντας με την παρουσία τους και μόνο, ήσυχα και σιωπηλά, την αγανάκτησή τους για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και σε βάρος των πολιτών.
Βόλος
Εκατοντάδες πολίτες του Βόλου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην παραλία της πόλης, έξω από το κτήριο «Παπαστράτου», στο πλαίσιο των διαδηλώσεων των «Αγανακτισμένων πολιτών». Οι πολίτες διαδηλώνουν αυτή την ώρα ειρηνικά κατά της κρίσης, αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες.
Ρέθυμνο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα από τους πολίτες, που επέλεξαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσω της κοινής ταυτότητας του «αγανακτισμένου»
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που διαδόθηκε και πραγματοποιήθηκε μέσω του διαδικτύου και βρήκε εκατοντάδες Ρεθυμνιώτες, να ασπάζονται την ανάγκη να εκφραστεί με ήρεμο τρόπο και χωρίς φωνές και ταραχές το αδιέξοδο το οποίο βιώνουν. Όπως δήλωσαν αρκετοί πολίτες «μας ενδιαφέρει να εκφραστούμε χωρίς καμία πολιτική ομπρέλα, να μιλήσουμε για τα προβλήματα μας, τα αδιέξοδα μας την ανασφάλεια που βιώνουμε».
Όσοι συγκεντρώθηκαν απόψε στο Ρέθυμνο, επεσήμαναν πως βρέθηκαν όλοι μαζί «χωρίς να ξέρουμε αν αυτό θα καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα όμως υπάρχει η ανάγκη να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας πως μπορούμε να αγωνιστούμε και να αντιδράσουμε και με άλλους τρόπους πέρα των γνωστών και άχαρων».
Πολλοί νέοι ανέφεραν πως τα σημερινά αδιέξοδα δεν είναι μόνο κληρονομιά από τα λάθη του παρελθόντος αλλά και αποτέλεσμα μιας παθητικής στάσης που αρκετοί νέοι κρατούν σήμερα. «Η Ελλάδα είναι σε μεγάλο αδιέξοδο στο οποίο συμπαρασύρονται οι νέοι που δεν έχουν που να απευθυνθούν, ποιους να συμβουλευτούν, με ποιους να επικοινωνήσουν. Δεν είναι όλα διαφθορά και διαπλοκή. Είμαστε και εμείς που πρέπει να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα και να μην επιτρέψουμε να μας συμπαρασύρει και διαφθείρει η απραξία», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ μια ομάδα νεαρών φοιτητών του Πανεπιστημίου.
Χανιά
Εκατοντάδες «αγανακτισμένοι πολίτες» συγκεντρώθηκαν απόψε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, για να εκφράσουν με αυτό τον τρόπο την αντίδρασή τους στα νέα οικονομικά μέτρα. Η εκδήλωση ήταν απολύτως ειρηνική, χωρίς συνθήματα και πανό, ενώ οι συγκεντρωμένοι δήλωναν ότι συμμετέχουν σε μια ειρηνική διαμαρτυρία, πέρα από κόμματα και κατεστημένες δομές.
Οι περισσότεροι τονίζουν ότι ενημερώθηκαν για τη διαμαρτυρία από το διαδίκτυο, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατέβηκαν στην πλατεία της αγοράς μαζί με τις οικογένειες τους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου