«Βάναυση προσβολή για το προσωπικό της ΕΛΑΣ», χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το Αρχηγείο του Σώματος αναφορές για δράση κουκουλοφόρων υπό την προστασία των αστυνομικών δυνάμεων στη σημερινή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.
Σε ανακοίνωσή του, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρει:
«Η Ελληνική Αστυνομία είναι αυστηρά προσηλωμένη στην τήρηση του Συντάγματος, την προστασία των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.
Οποιαδήποτε αναφορά για εξωθεσμική δραστηριότητα της Ελληνικής Αστυνομίας προσβάλλει βάναυσα το σύνολο του προσωπικού της, που καθημερινά δίνει σκληρό αγώνα για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας της πατρίδας μας».
Νωρίτερα είχε προηγηθεί άλλη ανακοίνωση για δύο θέματα που έλαβαν δημοσιότητα. Το ένα αφορά στην παρουσία ατόμων με πολιτικά που κουβαλούσαν καδρόνια, υπό το βλέμμα αστυνομικών των ΜΑΤ και χαρακτηρίστηκαν ως προβοκάτορες από διαδηλωτές και το άλλο σε μαγνητοσκοπημένο υλικό που προβλήθηκε από τηλεοπτικό κανάλι και δείχνει αστυνομικούς των ΜΑΤ πίσω από τους οποίους βρίσκονται άτομα με πολιτικά που έχουν καλυμμένο το πρόσωπο.
Για το πρώτο, η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ αναφέρει:
«Τα άτομα που απεικονίζονται να μεταφέρουν μεταλλικούς σωλήνες και κοντάρια είναι αστυνομικοί, οι οποίοι συμμετείχαν σήμερα το πρωί σε επιχείρηση για τη μεταφορά τους, ως κατασχεμένα αντικείμενα, ύστερα από τη σύλληψη 33χρονου αλλοδαπού, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή. Ο 33χρονος εντοπίσθηκε από αστυνομικούς να κατέχει τα αντικείμενα αυτά πλησίον του Παναθηναϊκού Σταδίου, τα οποία επιχείρησε να κρύψει σε δασύλλιο. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα, η Αστυνομία διευκρινίζει ότι η φωτογραφία και τα τηλεοπτικά πλάνα δεν αφορούν τη σημερινή συγκέντρωση διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας, καθ' όσον τόσο οι αστυνομικοί όσο και τα άτομα με πολιτική περιβολή φέρουν χειμερινή στολή και ενδυμασία, αντίστοιχα.
Τονίζει επίσης ότι «οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην Ασφάλεια φέρουν πάντα πολιτική περιβολή και στις περιπτώσεις που εκ των πραγμάτων επιβάλλεται η χρήση δακρυγόνων ουσιών προς απώθηση των επιτιθεμένων είναι πιθανό να καλύπτουν μέρος του προσώπου τους, προκειμένου να προστατευθούν από τις ουσίες αυτές».