Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε τη σύλληψη του Ιλκέρ Μπασμπούγ

ΠΈΜΠΤΗ, 5 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2012


Εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε την Πέμπτη την σύλληψη του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμούγ με την κατηγορία της προσπάθειας ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκίας στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Εργκένεκον.

Ο Μπασμπούγ κατηγορείται ότι ηγούνταν της ομάδας που επιδίωκε την ανατροπή της κυβέρνησης. Η ομάδα κατηγορείται ότι δημιούργησε 42 προπαγανδιστικές ιστοσελίδες με αντικυβερνητικό περιεχόμενο, κατά του PKK, κατά της Ελλάδας και της Αρμενίας.

Είχε προηγηθεί μακρά ανάκριση του πρώην αξιωματικού, μεταδίδει το Anadolu. Η απόφαση όμως του δικαστηρίου για τυχόν σύλληψη του Μπασμπούγ δεν έχει εκδοθεί.

Άλλοι αξιωματικοί συγκατηγορούμενοι του Μπασμπούγ κινήθηκαν στην υπερασπιστική γραμμή ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που ανακρίνεται πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ είχε διοριστεί αρχηγός του Γενικού Επιτελείου το 2008 και αποστρατεύτηκε τον Αύγουστο του 2010.

Η υπόθεση Εργκένεκον έχει φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση τις ένοπλες δυνάμεις –τον φορέα διατήρησης του πνεύματος του κεμαλισμού και του κοσμικού κράτους– με την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν η οποία έχει προσπαθήσει, όπως λένε οι επικριτές της, να εισάγει στοιχεία ενός μετριοπαθούς ισλάμ.

www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου