Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ανοίγει ο δρόμος για να βρεθεί πετρέλαιο στην Ελλάδα | οικονομια | v2.imerisia.gr

"Η" Online 2/1 15:59


Εναρκτήριο λάκτισμα... από την κυβέρνηση για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας, καθώς σήμερα 2 Ιανουαρίου η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση με την οποία προκηρύσσει του πρώτους διαγωνισμούς.
Τα τρία πρώτα «οικόπεδα» είναι ο Πατραϊκός Κόλπος, τα Ιωάννινα και το Δυτικό Κατάκολο με εκτιμώμενα αποθέματα πετρελαίου 250 με 300 εκατ. βαρέλια. Οι ενδιαφερόμενες εταιρίες μπορούν να υποβάλλουν προσφορές μέχρι τις 2 Ιουλίου του 2012.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε σχετικά:
«Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού επιβάλλουν μία ενεργειακή πολιτική η οποία προωθεί δυναμικά την ανάπτυξη των εγχώριων πηγών ενέργειας. Με δεδομένη την κατεύθυνση ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχει η Ελλάδα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της στρατηγικής. Με τη σημερινή προκήρυξη γίνεται άλλο ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».
Για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε:
«Ξεκινούμε με τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων τριών οικοπέδων όπως είχαμε εξαγγείλει. Μαζί με την σε εξέλιξη προκήρυξη του Διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και με τη δημιουργία του Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, καταφέραμε μέσα σε τέσσερις μήνες να καλύψουμε το κενό μιας δεκαπενταετούς απραξίας της χώρας στον τομέα αυτό. Είμαστε βέβαιοι ότι η παρούσα προκήρυξη θα προκαλέσει το ενδιαφέρον σοβαρών εταιρειών της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς. Με διαφάνεια, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και σεβασμό στο περιβάλλον θα αξιοποιήσουμε όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας».
Οι περιοχές
Στον Πατραϊκό Κόλπο οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών.
Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (1ος Γύρος Παραχωρήσεων) διότι ο ανάδοχος (Triton) επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.
Η Ήπειρος βόρεια των Ιωαννίνων είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.).
Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (2002, 1ος Γύρος Παραχωρήσεων). Πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50με 80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.
Στο Δυτικό Κατάκολο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-Α.Ε με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2400-2600 μ. Απέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Κατάκολο. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ, των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.
Χρήστος Κολώνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου