Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Πρόγραμμα Ήλιος: εξαγωγή ενέργειας στην Τουρκία – Οι πρώτες αντιδράσεις

3 Απριλίου 2012, 13:05 | Εμφανίσεις: 186

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Ως “εθνική προτεραιότητα” χαρακτήρισε το Πρόγραμμα Ήλιος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας στην στην ειδική ημερίδα για την ενέργεια με θέμα «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανάπτυξη υποδομών στη νοτιοανατολική Ευρώπη & το Πρόγραμμα Ήλιος», που πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής, Αθηνών υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
“Ο ενεργειακός τομέας δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης, αλλά και να εξάγει προς τρίτες χώρες” είπε ο κ. Παπαδήμος και πρόσθεσε πως “το Πρόγραμμα Ήλιος αντιπροσωπεύει τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη”.

—Το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας ως το 2050 ο οποίος θέτει ως στόχο τη  μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 60-70% σε σύγκριση με το 2005 και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ κατά 85-100%.
Όσον αφορά το Πρόγραμμα “Ήλιος”, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για δυνατότητα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς την Τουρκία, πέραν των ευρωπαϊκών χωρών και τόνισε πως έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για ταχεία αδειοδότηση του σχεδίου, αλλά και την εξαγωγή των πρώτων 2.000-3.000 MW ρεύματος.
—Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων
Την υποστήριξή τους προς το Πρόγραμμα Ήλιος εξέφρασαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Έττινγκερ και ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας Νόρμπερτ Ρέτγκεν.
Ωστόσο, ο Επίτροπος έκανε λόγο για δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές που επιθυμούν να διοχετεύσουν κεφάλαια στην ελληνική οικονομία, ενώ ο Γερμανός υπουργός μίλησε για υψηλές εγγυημένες τιμές στην ηλιακή ενέργεια οι οποίες πρέπει να περιοριστούν.

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύο βασικά ερωτήματα:
    - Γραμμές μεταφοράς για την εξαγωγή υπάρχουν;
    - Τα υλικά κατασκευής, φωτοβολταϊκοί πίνακες (πάνελς) θα είναι ελληνικής προέλευσης ή αλλοδαπής, π.χ. γερμανικής κλπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή