Πέμπτη 12 Απριλίου 2012
Το ενδεχόμενο ακυβερνησίας τρομάζει την Ουάσιγκτον | αἰέν ἀριστεύειν
Παπαδήμο, Σαμαρά, Παπακωνσταντίνου συναντά στην Αθήνα ο βοηθός ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ
Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί πολύ στενά την πορεία του οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα και επιδιώκει να πληροφορηθεί τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης. Το αμερικανικό ενδιαφέρον αντικατοπτρίζεται στην επίσκεψη του βοηθού υπουργού Οικονομικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Κρίστοφερ Σμαρτ στην Αθήνα, ο οποίος θα έχει σειρά υψηλόβαθμων επαφών.
Ο κ. Σμαρτ, ο οποίος αφίχθη στην ελληνική πρωτεύουσα την Τρίτη, αναμένεται να συναντήσει τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράαλλά και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο πρόγραμμα υπήρχε και συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη που τελικώς ανεβλήθη.
Η επίσκεψη Σμαρτ συμπίπτει, όπως όλα δείχνουν, και με την αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί σε αυτή την περίοδο να μην προβαίνουν σε ηχηρές δημόσιες παρεμβάσεις, όπως όταν βρισκόταν στην πρωθυπουργία ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ή ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλούσαν για την ανάγκη να ελεγχθεί η κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά η ανησυχία παραμένει.
Το κρίσιμο σημείο θεωρείται η εκλογική αναμέτρηση του Μαϊου. Το ενδεχόμενο ακυβερνησίας είναι κάτι που οι Αμερικανοί δεν θέλουν να σκέπτονται διότι γνωρίζουν πολύ καλά, όπως επισημαίνουν έμπειροι παρατηρητές των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ότι αν αποτύχει η ανάσχεση της κρίσης στην Ευρώπη, τότε θα επηρεαστεί αναμφίβολα η αμερικανική οικονομία που αρχίζει αργά να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης. Αυτό θα ήταν το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο πρόεδρος Ομπάμα σε προεκλογική περίοδο.
Μέσα σε όλα αυτά, οι Αμερικανοί παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στα θέματα ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο εξηγείται και η προγραμματισμένη συνάντηση του αμερικανού βοηθού υπουργού με τον κ. Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει τόσο θέματα αγωγών φυσικού αερίου όσο και το ρωσικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ (από τη Gazprom).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου