Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Καταδρομικά Ticonderoga για το ΠΝ;

Πρόσφατη ανάρτησή μας σχετικά με την απόσυρση πλοίων του USN προκάλεσε αρκετά σχόλια από αναγνώστες, σε σχέση με τη δυνατότητα και σκοπιμότητα της απόκτησης αποσυρόμενων καταδρομικών κλάσης Ticonderoga του USN από το ΠΝ. Επειδή η συζήτηση μπήκε σε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, κρίνουμε σκόπιμη μία ξεχωριστή ανάλυση εδώ.

Εδώ στο "Εν Κρυπτώ" έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που είναι αναγκασμένη να διατηρεί ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις ενώ ταυτόχρονα οι οικονομικές της δυνατότητες είναι περιορισμένες (πολύ περισσότερο λόγω της κρίσης), κάθε ευκαιρία για απόκτηση αξιόμαχου μεταχειρισμένου υλικού δωρεάν ή σε χαμηλές τιμές πρέπει να αξιοποιείται.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, η παραχώρηση μεταχειρισμένων αεροσκαφών, πλοίων και αρμάτων μάχης επέτρεψε την απόσυρση πεπαλαιωμένου υλικού, τη μείωση της πολυτυπίας, αλλά έδωσε και νέες δυνατότητες στρατηγικού χαρακτήρα, όπως την αεράμυνα περιοχής για το ΠΝ, που πρόσφεραν τα Α/Τ κλάσης "Κίμων" Διαβάστε περισσότερα

Καταδρομικά Ticonderoga για το ΠΝ; (ΙΙ)

Ο ιστότοπος hellenicdefence.gr ("παιδί" του περιοδικού "Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία") σχολίασε σήμερα το άρθρο μας για την πιθανότητα απόκτησης καταδρομικών της κλάσης Ticonderoga από το ΠΝ, κρίνοντάς το "Εκτός πραγματικότητας, δυστυχώς". Επανερχόμαστε, γιατί επιμένουμε στην άποψή μας και θεωρούμε ότι μόνο καλό μπορεί να κάνει ο τεκμηριωμένος δημόσιος διάλογος.

Το βασικό επιχείρημα του hellenicdefence.gr είναι το υψηλό κόστος λειτουργίας των εν λόγω καταδρομικών: το σχετικό άρθρο υποστηρίζει ότι το κόστος λειτουργίας δύο τέτοιων καταδρομικών θα ήταν ίσο με το κόστος λειτουργίας όλων μαζί των φρεγατών του ΠΝ (και όχι μόνο δύο φρεγατών, όπως υποστηρίξαμε εμείς), ενώ το κόστος λειτουργίας τεσσάρων τέτοιων καταδρομικών θα ήταν ίσο με το κόστος λειτουργίας ολόκληρου του στόλου του ΠΝ. Διαβάστε περισσότερα
Aνησυχίες

Ένα ενδιαφέρον άρθρο της ..έγκυρης εφημερίδας Αυριανή (4/4/2012) για τα καταδρομικά Ticonderoga και την πιθανότητα απόκτησης τους. Να υπενθυμίσουμε ότι τις προηγούμενες συζητήσεις για το θέμα μπορείτε να τις βρείτε εδώ και εδώ.

Aνησυχίες (ΙΙ)

Μέτα τα αντιτορπιλικά-σαράβαλα, αντιτορπιλικά για το μουσείο..Ένα ακόμα άρθρο-καρμπόν κατά της πιθανής απόκτησης των Ticonderoga αυτή φορά απο την Ισοτιμία (8/4/2012).. Ευχαριστούμε τον ανώνυμο αναγνώστη για την υπόδειξη του δημοσιεύματος. Υπενθυμίζουμε -ξανά- ότι τις προηγούμενες συζητήσεις για το θέμα μπορείτε να τις βρείτε εδώ και εδώ.

Ανησυχίες (ΙΙΙ)

Απ΄ότι φαίνεται μια απλή δημόσια συζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να ανάψει μεγάλες φωτιές.. Μετά από τα άρθρα-καρμπον (1,2) που δημοσιεύτηκαν στον ημερήσιο τύπο και καταφέρονται εναντίον της πιθανής απόκτησης των "σαπιοκάραβων" Ticonderonga, την σκυτάλη πήρε μερίδα του ειδικού τύπου.

Έτσι στο τρέχον τεύχος γνωστού αμυντικού περιοδικού διαβάζουμε ακόμα ένα άρθρο-καρμπόν με τίτλο "Ένα καταδρομικό της εποχής του Ψυχρού Πολέμου για το ΠΝ ή για το μουσείο του ΠΝ;" (deja-vu?) όπου όχι μόνο χρησιμοποιούνται τα ίδια αστεία επιχειρήματα αλλά βρίσκουμε αυτούσιες φράσεις, αντιγραφή λέξη προς λέξη. Είναι προφανές ότι πρόκειται για non-paper που διακινεί κάποιος εκ των ενδιαφερομένων.. Σε έτερο -σοβαρότερο πιστεύαμε- περιοδικό του χώρου, γίνεται επίθεση εναντίον των "ψευτοειδικών του διαδικτύου" (οι υποφαινόμενοι) που τόλμησαν να υποστηρίξουν ότι μπορούμε και χωρίς την αγορά καινούργιων φρεγατών αξίας πολλών δις ευρώ. Διαβάστε περισσότερα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου