Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Η Γερμανία πιο ψηλά στις θέσεις για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος | αἰέν ἀριστεύειν

Διαχρονικά καθαρή η Κύπρος 
Επιστρεφόμενα βέλη για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Επιστρεφόμενα βέλη για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματοςΛευκωσία: Όχι μόνο πρόσφατα, αλλά διαχρονικά η χώρα μας είχε χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ σε αντίθεση η Γερμανία βρισκόταν ανάμεσα στις πρώτες θέσεις. Αυτό προκύπτει και από στοιχεία παλαιότερης μελέτης του Αυστραλού ακαδημαϊκού, John Walker.
Λευκωσία: Όχι μόνο πρόσφατα, αλλά διαχρονικά η χώρα μας είχε χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ σε αντίθεση η Γερμανία βρισκόταν ανάμεσα στις πρώτες θέσεις. Αυτό προκύπτει και από στοιχεία παλαιότερης μελέτης του Αυστραλού ακαδημαϊκού, John Walker.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ο βαθμός προσέλκυσης ατόμων ή επιχειρήσεων που επιδίδονται σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο είναι στο 150 με 199, ενώ στη Γερμανία στο 200 με 249.
Στην πρώτη θέση, ανάμεσα σε 226 χώρες βρίσκεται το Λουξεμβούργο με βαθμολογία 686 και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 634 βαθμούς. Από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, βρίσκονται στην πέμπτη και έκτη θέση η Αυστρία και η Ολλανδία με βαθμολογίες 497 και 476, αντίστοιχα. Πολύ υψηλό βαθμό (439) έχει και η Αγγλία, η οποία βρίσκεται στην έβδομη θέση.Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει ότι τα ποσά ξεπλύματος βρόμικου χρήματος υπολογίζονταν στα $2,85 τρισεκατ. ετησίως. Από 20 δημοφιλέστερους προορισμούς προσέλκυσης ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, η Γερμανία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση και της αναλογούσαν $128,3 δισ. Επίσης, στους 20 δημοφιλέστερους προορισμούς ξεπλύματος χρήματος βρίσκεται και η Ολλανδία με το ποσό που της αναλογεί να φτάνει στα $18,36 δισ.Πάντως, σε όλο αυτό τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει κατά της χώρας μας το τελευταίο διάστημα για τα περί ξεπλύματος χρήματος, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αξιολογήσεις που έχει πάρει κατ’ επανάληψη, πολλά από όσα λέγονται αγγίζουν το όριο της υπερβολής, χωρίς να στηρίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία αλλά σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Γερμανικά και άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε έκθεση της δεξαμενής σκέψης «Global Financial Integrity» στην Ουάσινγκτον, η οποία ισχυρίζεται ότι η χώρα μας αποτελεί έναν από τους κυριότερους σταθμούς για παράνομες ρωσικές χρηματοοικονομικές συνδιαλλαγές, αναφέροντας μόνο στοιχεία για το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων. Όμως, αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.Στο μεταξύ, την άμεση παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο ΕΚ Χάνες Σβόμποντα στο Eurogroup σε σχέση με την απαίτηση ανάθεσης σε ιδιωτικό οίκο έρευνας για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο ζητά με επιστολή του ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους.
Ο κ. Σοφοκλέους στην επιστολή του αναφέρεται σε απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τρόπο προκλητικό και ανεπίτρεπτο. Υποδεικνύει ταυτόχρονα ότι είναι πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη η απαίτηση του Γιούρογκρουπ ενώ, σημειώνει ότι η απαίτηση συγκρούεται με τις θεμελιώδεις αρχές του αλληλοσεβασμού και της Κοινοτικής αλληλεγγύης των κρατών μελών της Ε.Ε.
Ο κ. Σοφοκλέους καταθέτει επίσης ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αναμένοντας οφειλόμενη τεκμηριωμένη απάντηση. Διερωτάται γιατί  ουσιαστικά και προκλητικά αποκλείονται τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για μια τέτοια έρευνα, που είναι το «Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» το «Moneybal» και η Διεθνής ομάδα Δράσης κατά του Χρηματοοικονομικού εγκλήματος.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου