Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Ο τουρκικός Τύπος συντηρεί την ένταση γύρω από τα Ιμια

Οι μέχρι σήμερα γνωστές εισηγήσεις προς τον Κ.Κ. είναι να μην αναβάλει την επίσκεψη στην Τουρκία.

Και τίθεται το ερώτημα : Ποια θα είναι η αντίδρασή του σε περίπτωση που οι Τούρκοι χοντρύνουν τις προκλήσεις τους; (Βλέπε περίπτωση Μολυβιάτη)

20080111

Ο τουρκικός Τύπος συντηρεί την ένταση γύρω από τα Ιμια

Της Δωρας Αντωνιου

Με μερίδα του τουρκικού Τύπου να εμμένει σε αναφορές για ελληνική προκλητικότητα στην περιοχή των Ιμίων, συντηρώντας το κλίμα έντασης, που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα, και τα Σκόπια να προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι είναι έτοιμα για να λάβουν πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, εξελίσσονται τα δύο κύρια μέτωπα εξωτερικής πολιτικής της περιόδου αυτής.

Χθες, η τουρκική εφημερίδα Turkiye σε άρθρο υπό τον τίτλο «Επικίνδυνο παιχνίδι από την Αθήνα», κάνει λόγο για νέες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων από σκάφη του λιμενικού. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών, τα οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Αν και οι σχετικές αναφορές στον τουρκικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες έχουν περιορισθεί τόσο σε έκταση, όσο και σε ένταση, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία στις 23 - 25 Ιανουαρίου. Το ερώτημα για την ελληνική πλευρά είναι εάν το «θερμόμετρο» της έντασης στην περιοχή διατηρηθεί σε χαμηλό επίπεδο ή εάν, όσο η επίσκεψη πλησιάζει, επιδιωχθεί μεγαλύτερη όξυνση, αντίστοιχη με εκείνη που υπήρξε προ δεκαημέρου, με την ανταλλαγή διαβημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Η προσπάθεια εστιάζεται στο να αποφευχθεί η ένταση, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η πολυπλοκότητα του συστήματος εξουσίας στη γειτονική χώρα δεν διασφαλίζει ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει αποτέλεσμα.

Σε σχέση με τα Σκόπια, το έτερο μεγάλο μέτωπο την προσεχή περίοδο για την ελληνική εξωτερική πολιτική, φαίνεται ότι από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να πεισθούν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ότι η χώρα είναι έτοιμη να συμμετέχει στη Συμμαχία, ότι έχει προχωρήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και, παράλληλα, να υποβαθμισθεί το ζήτημα της ονομασίας σε μια διμερή διαφορά με την Ελλάδα.

Χθες, ο υπουργός Αμύνης της ΠΓΔΜ, κ. Λαζάρ Ελενόφσκι, βρέθηκε στο Αφγανιστάν, όπου επισκέφθηκε την αποστολή της χώρας του στην εκεί πολυεθνική δύναμη. «Η συμμετοχή μας στη διεθνή δύναμη είναι βασικός παράγοντας επιβεβαίωσης της ετοιμότητάς της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Ο κ. Ελενόφσκι, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αμύνης της ΠΓΔΜ, πρόκειται να μεταβεί σήμερα στο Ιράκ για να επισκεφθεί την εκεί στρατιωτική αποστολή της χώρας του και να συναντηθεί με τον διοικητή της πολυεθνικής δύναμης, Αμερικανό στρατηγό Ντ. Πετρέους. Οι επισκέψεις του κ. Ελενόφσκι στην περιοχή εκτιμάται ότι εντάσσονται στην κινητικότητα της σκοπιανής πλευράς ενόψει της απόφασης για τις προσκλήσεις προς ένταξη στο ΝΑΤΟ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_11/01/2008_255116

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου