Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Σκόπια: Ένταξη στο ΝΑΤΟ μόλις συμφωνηθεί όνομα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008 07:00

Νίκος Μπέλλος, 514 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ

URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1460421

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία εισέρχεται η εξέταση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όπου το θέμα της ονομασίας χαρακτηρίζεται ως το πλέον σημαντικό πρόβλημα, ενώ προσχέδιο έκθεσης της συμμαχίας καλεί τη γειτονική χώρα να εργαστεί με την Ελλάδα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Όπως επισημαίνουν νατοϊκές πηγές, στο προσχέδιο της έκθεσης της γ.γ. του ΝΑΤΟ που εξετάζεται αυτή την περίοδο σε επίπεδο ομάδας εργασίας, διαπιστώνεται ότι η γειτονική χώρα δεν πληροί αυτή τη στιγμή τα πολιτικά κριτήρια (λειτουργία δικαιοσύνης και δημόσιας διοίκησης, πάταξη εγκληματικότητας, αλβανική μειονότητα).

Πάντως, από την έκθεση προκύπτει σαφέστατα ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τα πολιτικά κριτήρια, τα οποία μπορούν να εκπληρωθούν από την ΠΓΔΜ μέσα στους επόμενες μήνες, αλλά η ονομασία, όπου επισημαίνεται ότι η συνέχιση αυτής της εκκρεμότητας δεν συμβάλλει στις σχέσεις καλής γειτονίας, απαραίτητης προϋπόθεσης για την ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ.

Απόφαση για τρεις

Η απόφαση για το αν θα σταλεί πρόσκληση στις τρεις υποψήφιες χώρες (ΠΓΔΜ, Κροατία, Αλβανία) να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί 2-4 Απριλίου στο Βουκουρέστι. Ομως, καθοριστική θεωρείται η συζήτηση στη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών της συμμαχίας, στις αρχές Μαρτίου στις Βρυξέλλες, αφού θα διαφανεί αν υπάρχουν προοπτικές επίτευξης συμφωνίας για τη διεύρυνση.

Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας έχουν γίνει πλέον ασφυκτικά, η Ουάσιγκτον επεξεργάζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διάφορες εναλλακτικές προτάσεις.

Εναλλακτική πρόταση

Μια από αυτές την έχει κοινοποιήσει στους Σκοπιανούς, από τους οποίους αναμένει απάντηση. Η εν λόγω πρόταση που δεν έχει τεθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ, προβλέπει να σταλεί πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη συμμαχία, αλλά παράλληλα θα διασφαλίζεται η Ελλάδα ότι τα Σκόπια δεν θα γίνουν δεκτά στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα και τα Σκόπια θα έχουν στη διάθεσή τους μερικούς μήνες για την επίτευξη συμφωνίας, έως ότου δηλαδή ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της διεύρυνσης από τα 26 κοινοβούλια των κρατών μελών.

Αδιάλλακτα τα Σκόπια

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι επαναβεβαίωσαν ότι δεν είναι εφικτή η επίτευξη συμβιβασμού, όσον αφορά τη διεθνή χρήση της συνταγματικής ονομασίας, και ότι ο μοναδικός συμβιβασμός για τον οποίο δύνανται να συναινέσουν είναι η φόρμουλα της διπλής ονομασίας. Επανέλαβαν δε ότι εάν η χώρα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ονομασίας και της ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε κάθε περίπτωση θα επιλέξει την ονομασία.

Υποστήριξη για Ε.Ε.

Εξελίξεις, όμως, πέρα από το ΝΑΤΟ, υπάρχουν και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου η σλοβενική προεδρία με την ανάληψη των καθηκόντων της ξεκίνησε παρασκηνιακές ενέργειες προώθησης της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων. Οπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, οι Σλοβένοι έχουν βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις ορισμένων κρατών μελών, σχετικά με το αν είναι διατεθειμένα να υποστηρίξουν πρόταση για χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ. Η χώρα αυτή έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας από το Δεκέμβριο του 2006, αλλά δεν έχει δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων διότι δεν πληροί τα πολιτικά κριτήρια. Με δεδομένη την εκκρεμότητα στο ΝΑΤΟ, ενδεχόμενη υποβολή πρότασης από τη σλοβενική προεδρία, θεωρείται βέβαιο ότι θα εκληφθεί από την Αθήνα ως πρόκληση εναντίον της χώρας μας.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Κάντε κλικ http://groups.google.com/group/n1035skopia-fyrom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου