Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Συμμαχία Σαρκοζί - Μπλερ για την «άλωση» της Ε.Ε.

Συμμαχία Σαρκοζί - Μπλερ για την «άλωση» της Ε.Ε.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 10/1/2008

Συμμαχία Σαρκοζί - Μπλερ για την «άλωση» της Ε.Ε.

Του Γιώργου Κ. Γκοτσίνα

gotsinas@pegasus.gr

Για τη θέση του μόνιμου προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προαλείφεται ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και μάλιστα με τις γαλλικές ευλογίες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τον περασμένο Οκτώβριο είχε χαρακτηρίσει την επιλογή του Μπλερ ως μια «έξυπνη κίνηση» καθώς παραμένει μια από τις πλέον προβεβλημένες πολιτικές προσωπικότητες της Γηραιάς Ηπείρου. Αυτή τη φορά όμως η παρουσία του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού στο συνέδριο της γαλλικής κεντροδεξιάς Ένωσης Λαϊκού Κινήματος, υπογραμμίζει με το παραπάνω τη στήριξη του Γάλλου προέδρου.

Συνάντηση
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο πλαίσιο των διακοπών των Χριστουγέννων στο τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ και είχαν ανεπισήμως μια συζήτηση. Αν και ο Σαρκοζί αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνάντησης, δήλωσε «ενθουσιασμένος» με την αποδοχή της πρόσκλησης από τον Μπλερ να απευθύνει ομιλία στο συνέδριο του κόμματός του.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη ομιλία του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού από τότε που αποχώρησε από την Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ το περιεχόμενό της αναμένεται να αφορά τη σημασία του ρόλου τις Ε.Ε. στις διεθνείς σχέσεις.

Η εμφάνιση του Μπλερ, που μέχρι στιγμής απηύθυνε ομιλίες ανά τον πλανήτη έναντι αδρής αμοιβής, φαντάζει ως το αντίκρισμα για την προώθησή της «υποψηφιότητάς» του για τη θέση του προέδρου της Ε.Ε. Άλλωστε το να απευθύνει ένα σύμβολο της βρετανικής Κεντροαριστεράς ομιλία ενώπιον ενός κεντροδεξιού κόμματος και μάλιστα γαλλικού, αποτελεί ένα πολιτικό παράδοξο.

Οι «FΤ» επισημαίνουν μάλιστα πως θα είναι η πρώτη ενώπιον ενός κόμματος εκτός της κεντροαριστερής πολιτικής οικογένειας των Εργατικών. Η κίνηση αυτή χρήζει πλήθους ερμηνειών με την επικρατέστερη να εξυπηρετεί το «άνοιγμα» του Σαρκοζί, προς τη γαλλική Αριστερά. Ενόψει των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Μαρτίου μάλιστα, εκθέτει τους Γάλλους Σοσιαλιστές, που εξακολουθούν να είναι βαθιά διχασμένοι για την πολιτική τους ταυτότητα και την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

Προβληματισμός
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, η στάση του Μπλερ υπέρ του πολέμου στο Ιράκ και οι αποφάσεις της Βρετανίας να μείνει εκτός πολλών βασικών ευρωπαϊκών θεσμών, όπως το ευρώ, προκαλούν σε πολλούς προβληματισμό για τη σκοπιμότητα επιλογής του για τη θέση αυτή.

Το γεγονός και μόνον ότι προέρχεται από μια χώρα όπου κυριαρχεί ο ευρωσκεπτικισμός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του όταν θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. Προς το παρόν στενοί συνεργάτες του Μπλερ τονίζουν ότι παραμένει αφοσιωμένος εξ ολοκλήρου στον ρόλο του ειδικού διαμεσολαβητή του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή. Όμως, η διάρκειας τριών ημερών εργάσιμη εβδομάδα του μόνιμου προέδρου της Ε.Ε., οι ετήσιες αποδοχές της τάξης των 265.000 ευρώ και το πρεστίζ του ανώτατου αξιωματούχου της Ένωσης, μάλλον αποτελούν δέλεαρ για τους υποψηφίους.

«Χειρουργείο» στα κρυφά...

Σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης αποστήματος από τον λάρυγγα υπεβλήθη -σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι- ο Ν. Σαρκοζί στις 21 Οκτωβρίου το 2007. Την αποκάλυψη έκαναν δύο δημοσιογράφοι σε βιβλίο τους, αφιερωμένο στην πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας Σ. Σαρκοζί.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο Σαρκοζί πήρε εξιτήριο λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση, χωρίς ουδείς να καταλάβει τι ακριβώς είχε συμβεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου