Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Οι Αραβες στον δρόμο της πυρηνικής ενέργειας

Πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη για την "ειρηνική" ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας, από τον αραβικό κόσμο.
ΣΓΣ
20080326 Οι Αραβες στον δρόμο της πυρηνικής ενέργειας
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 26/3/2008

Της Ελένας Μπέλλη
Στην πρώτη χώρα στον αραβικό κόσμο που θα παράγει πυρηνική ενέργεια ευελπιστούν να ανακηρυχθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η κυβέρνηση των οποίων ενέκρινε το σχετικό επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης την ίδρυση Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας, της κρατικής υπηρεσίας που, σε συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα προωθήσει την κατασκευή των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Όπως διευκρινίζεται, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θα παράγουν, αλλά θα εισάγουν το εμπλουτισμένο ουράνιο που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.
Απόφαση
Η απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μίας χώρας με σημαντικά αποθέματα πετρελαίου, εδράζεται, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, στην ανάγκη κάλυψης των αυξανόμενων αναγκών σε ηλεκτρισμό αλλά και νερό των κατοίκων του Ντουμπάι και του Αμπου Ντάμπι, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση και στη διερεύνηση της πιθανότητας παραγωγής αιολικής αλλά και ηλιακής ενέργειας. Ωστόσο, η απόφαση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της στροφής προς τα πυρηνικά που πυροδοτούν διεθνώς όχι μόνον οι τιμές ρεκόρ του μαύρου χρυσού αλλά και η ανάγκη εξεύρεσης καθαρότερων πηγών ενέργειας. Ήδη, η Ιορδανία έχει από πέρυσι τον Απρίλιο λάβει την έγκριση της ΙΑΕΑ για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου, ενώ σχετικές μελέτες για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στη Μεσόγειο εκπονεί και η Αίγυπτος.
Πρόταση
Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία πρότεινε, πέρυσι τον Νοέμβριο, την κατασκευή μίας «αραβικής κοινοπραξίας» πυρηνικής ενέργειας που θα εξυπηρετεί τις ενεργειακές ανάγκες όλων των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Κατάρ και Ομάν). Η πρόταση - βόμβα, που κατατέθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Σαούντ αλ Φαϊζάλ, περιλαμβάνει μάλιστα και συνεργασία με το Ιράν, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της πυρηνικής αντιπαράθεσης της Τεχεράνης με τη Δύση.
Η Γαλλία
Είναι σαφές ωστόσο ότι η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας, που σημειωτέον αφορά την κατασκευή του αραβικού πυρηνικού εργοστασίου «σε ουδέτερο έδαφος, πιθανόν στην Ελβετία», δεν ικανοποιεί πλήρως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που επέλεξαν ως πυρηνικό συνεργάτη τους τη Γαλλία. Το σχετικό μνημόνιο πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΑΕ και της Γαλλίας υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί στο αραβικό κρατίδιο τον Ιανουάριο και συνοδεύτηκε από την απόφαση για την εγκατάσταση 500 Γάλλων στρατιωτών σε γαλλική στρατιωτική βάση στο Αμπου Ντάμπι.
«Η ειρηνική πυρηνική ενέργεια συνιστά μία πολλά υποσχόμενη και εμπορικά ανταγωνιστική επιλογή, που θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», ανακοίνωσε η κυβέρνηση και δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει λεπτομέρειες του προγράμματος μόλις προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες. Ήδη, μία γαλλική κοινοπραξία έχει υποβάλλει τις προτάσεις της για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στα ΗΑΕ.
Σαουδική Αραβία
Προτείνει τη σύσταση Αραβικής Κοινοπραξίας πυρηνικής ενέργειας.
Ιορδανία
Ελαβε, από πέρυσι, έγκριση από την ΙΑΕΑ για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου