Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Τσιμεντώστε τα όλα

Τυχαία έπεσα στην ακόλουθη ιστοσελίδα

http://parkostogoudi.wordpress.com

Απ’ όσα διάβασα έφριξα, αλλά αμέσως μου δημιουργήθηκε μια αισιοδοξία από τη ... φαεινή ιδέα που μου ήρθε και θέλω να τη μοιραστώ μαζί σας.

Τον Εθνικό Κήπο, πλάι από τη Βουλή, το Άλσος Παγκρατίου, τον Αρδήττο (το Ζάππειο το παραλείπω επειδή ήδη η χρήση έχει βατευτεί), το πεδίο του Άρεως κι’ οτιδήποτε άλλο μικρό ή μεγάλο δίνει στους Αθηναίους μια πρέζα οξυγόνου και δροσιάς προτείνω να εκχωρηθούν στους μεγαλοεργολάβους (ονόματα δεν λέμε) για να τα αναπτύξουν όπως αυτοί γνωρίζουν και κατά το πρότυπο που επιδιώκουν οι του ΥΠΕΧΩΔΕ να εξωραΐσουν το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή .

Η μελέτη του Ε.Μ.Π. Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος (διαβάστε τη μέσα στην ίδια ιστοσελίδα http://parkostogoudi.wordpress.com ) δεν τους αρέσει;

Δεν το προχωράω άλλο διότι η αηδία και η δυσοσμία μ’ έχει μπουκώσει.

ΣΓΣ

Θέμα: Θεσμοθέτηση, νομοθετικά, Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή

Θέλουμε να τονίσουμε, για μια ακόμη φορά, ότι η έκταση Γουδή μεταξύ των Δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου, Παπάγου, Ν. Ψυχικού είναι μια περιοχή που έχει διατηρήσει, σε μεγάλο βαθμό, τη φυσικότητά της και συνδέει το οικοσύστημα του Υμηττού με τον αστικό ιστό. Είναι ζωτικής σημασίας για το Λεκανοπέδιο να οργανωθεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, ώστε να αυξηθεί το πράσινο της Αθήνας, να υπάρχει διέξοδος σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Ιδιαίτερα σήμερα ύστερα από την καταστροφή του περιαστικού πρασίνου η αναγκαιότητα διατήρησης και ανάπτυξης αυτού του πνεύμονα πρασίνου για την Αθήνα είναι πολύ πιο αναγκαία.

Η Πολιτεία έχει εκφράσει την πολιτική βούληση από το 1977 με το Ν. 732 για τη δημιουργία άλσους σε έκταση 965 στρεμμάτων, που θα ανήκει στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου.

1 σχόλιο:

  1. Στο σημερινό portal του ΟΤΕ ψάρεψα την ακόλουθη καταχώρηση. Αφορά και στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή;
    ΣΓΣ

    20080709 Μνημόνιο συνεργασίας για το περιβάλλον του λεκανοπεδίου

    Μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου, υπεγράφη σήμερα, μεταξύ 12 κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, με πρωτοβουλία της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς.

    Σκοπός του Μνημονίου, όπως είπε η υπερνομάρχης Κωνσταντίνα Μπέη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, είναι η διάσωση των τελευταίων ελεύθερων χώρων, που έχουν απομείνει στο λεκανοπέδιο. Για την αποτελεσματικότατη συνεργασία αυτής συγκροτήθηκε επίσης μόνιμη επιτροπή συνεργασίας, επικεφαλής της οποίας θα είναι οι πρόεδροι και πρυτάνεις οι οποίοι συνυπογράφουν το Μνημόνιο.

    Επίσης, συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία θα υλοποιεί τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς της μόνιμης επιτροπής συνεργασίας.

    Η πρωτοβουλία αυτή αποβλέπει επίσης στη θεσμική κατοχύρωση των ελεύθερων χώρων, ως και των χώρων αστικού και Περιαστικού πρασίνου, μέσα από τον μηχανισμό των γενικών πολεοδομικών σχεδίων και του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας.

    Στην καταγραφή και δια νόμου κατοχύρωση όλων των μεγάλων ελεύθερων χώρων, στη θεσμική κατοχύρωση και υλοποίηση για την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.

    Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος, παρουσίασε στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σύμφωνα με τα οποία το 2002 το πράσινο που αναλογούσε ανά κάτοικο ήταν 4,7 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το 2005 μειώθηκε στα 2 με 2,5 τετραγωνικά μέτρα.

    Η Ελλάδα, είπε ο κ. Καλογερόπουλος, κατέχει το χαμηλότερο ποσοστό αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο σε όλη την Ευρώπη, ενώ επισήμανε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός για τους ελεύθερους χώρους και ιδιαίτερα για τους μεγάλους είναι το σχέδιο εμπορικής εκμετάλλευσης.

    Ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε και ένα παράδειγμα για το θέμα αυτό: Το Ποικίλο Όρος αν ήταν όλο πράσινο, είπε, αφενός θα φιτλάριζε το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από τις ποικίλες δραστηριότητες στο Θριάσιο Πεδίο, αφετέρου η θερμοκρασία στη Δυτική Αθήνα το καλοκαίρι θα ήταν 5 βαθμοί λιγότεροι και θα είχε περισσότερο οξυγόνο, αφού θα υπήρχε το φυσικό φίλτρο.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε πως για το συνδικαλιστικό κίνημα η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος αποτελεί διαχρονικό αίτημα καθώς και πεδίο δράσης και διεκδίκησης. Η ΓΣΕΕ, πρόσθεσε, θεωρεί ότι απαιτείται ένα μακροχρόνιο σχέδιο ανάπτυξης μικροπολιτικών πάρκων στην Αθήνα, που θα λειτουργούν ως μεγάλες δεξαμενές πρασίνου και θα συνδυάζεται με ένα δευτερεύον δίκτυο μικρότερων χώρων πρασίνου στις γειτονιές που θα συνδέονται μεταξύ τους, μέσα σε λεωφόρους που θα συντεθούν ώστε να αποτελέσουν την πράσινη ραχοκοκαλιά του λεκανοπεδίου.

    Οι 12 φορείς οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας είναι οι εξής: Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΤΕΕ, ΤΕΔΚΝΑ, οι δικηγορικοί σύλλογοι Αθηνών-Πειραιά, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών και το Εργατικουπαλληλικό Κέντρο Πειραιώς.

    Πηγή ΑΠΕ 03/07/2008 02:07 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή