Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Επιτέλους. Μάθαμε για τη Rexona ...

Επιτέλους.

Χρόνια φωνάζω για να αφήσουν ελεύθερη την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Μήπως έπρεπε να φάμε τη «σούπα» μας από τους Ισπανούς;.

Η «γραφειοκρατία» που συνεπάγεται μέχρι πέντε χρόνια καθυστέρηση για την αδειοδότηση της επένδυσης είναι εκ του πονηρού. Για να συντομευτεί ο χρόνος απαιτείται «γρηγορόσημο».

Πέραν των μεγάλων επενδύσεων να εφαρμοσθεί η φιλοσοφία των ηλιακών θερμοσιφώνων και για την κάλυψη των οικιακών αναγκών σε ενέργεια. Θα σωθεί η επαρχία και τα νησιά περισσότερο.

ΣΓΣ


20080711 Ενεργειακές επενδύσεις 3,2 δισ. ευρώ από Ισπανούς

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2008 07:00

Τελευταία Ενημέρωση : 11/07/2008 09:58

Μιχάλης Καϊταντζίδης,

URL: http://beta.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1537955


Ημερίδα «κόλαφο» για τις ελληνικές κυβερνήσεις που διατηρούν αντικίνητρα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), οργάνωσε η Ισπανική Πρεσβεία στην Αθήνα, όπου παρέμβαση έκανε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Εκπρόσωποι 4 μεγάλων ενεργειακών εταιρειών της χώρας διεκτραγώδησαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα για την υλοποίηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων, συνολικού ύψους άνω των 3,2 δισ. ευρώ.

Ενώ δηλαδή επέλεξαν την Ελλάδα, ως χώρα πραγματοποίησης σημαντικών επενδύσεων, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, τόσο από την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, όσο και από τη γραφειοκρατία. Παρ όλα αυτά, για να ελαφρύνουν το κλίμα, χαρακτήρισαν την Ελλάδα ως κομβική περιοχή για τους αναπτυξιακούς τους στόχους καθώς εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστικό τόπο για επενδύσεις.

Ο κ. Θαπατέρο

Από την πλευρά του ο κ. Θαπατέρο υποστηρίζοντας τις θέσεις των τεσσάρων ισπανικών εταιρειών για την αγορά της Ελλάδας, επεσήμανε την ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας με το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την προώθηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ακόμη, μίλησε για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, τονίζοντας ότι το μέλλον βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, η χώρα του έχει επιλέξει το δρόμο την ανάπτυξης και του ανοίγματος προς τις αγορές όλου του κόσμου. Έτσι, παραμένει και αυτή ανοιχτή σε ξένες επενδύσεις. «Δεν πιστεύουμε στον προστατευτισμό, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα καλύτερα ταλέντα και τις καλύτερες επιχειρήσεις και αυτό θα είναι προς όφελος όλων», τόνισε χαρακτηριστικά ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός.

Εκ μέρους των ισπανικών εταιρειών, μίλησαν οι κ. Fernanto Ferrera της Acciona, Jesus Olmos της Endesa, Guillermo Ulacia της Gamesa και Javier Viteri της Iberdrola. Ως γνωστόν όλες οι παραπάνω εταιρείες, αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Ελλάδα, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες. Η Endesa με τον όμιλο Μυτιληναίου, η Iberdrola μέσω της εισηγμένης Ρόκας και οι υπόλοιπες δύο αυτοτελώς.

Η Acciona

Ο εκπρόσωπος της Acciona, είπε ότι η εταιρεία του προγραμματίζει την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ ισχύος 450MW, συνολικού κόστους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα, τα εντόπισε στις ελλείψεις του ρυθμιστικού και νομικού πλαισίου, στη χρονοβόρα αδειοδότηση και στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Η Endesa

Ο γενικός διευθυντής της Endesa Hellas κ. Jesus Olmos, τόνισε ότι δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα από την ανυπαρξία εθνικού σχεδίου χρήσης γης (χωροταξικό), τη δικονομία που έχει καταλάβει όσους αμφισβητούν τις ανανεώσιμες πηγές, με αποτέλεσμα να καθυστερούν χωρίς καμία οικονομική επίπτωση για τους ίδιους επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων.

Όπως δε είπε, η αδειοδότηση παρουσιάζει τεράστιες καθυστερήσεις που φτάνουν ακόμη και τα 5 χρόνια για μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με τον ίδιο η εταιρεία του προγραμματίζει στην Ελλάδα επενδύσεις 1,6 δισ. μέχρι το 2012.

Η Gamesa

Ο πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Gamesa, κ. Guillermo Ulacia τόνισε ότι η συνολική επένδυση που σχεδιάζει η εταιρεία του στην Ελλάδα μέχρι το 2010 φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο σημείωσε ότι η προώθηση των επενδύσεων είναι πιο αργή απ' ό,τι στην Ισπανία και εκτιμά ότι θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα πράγματα με την κατάρτιση του χωροταξικού και τη βελτίωση των διασυνδέσεων του ηλεκτρικού δικτύου. Επανέλαβε και αυτός τα προβλήματα με τις τοπικές κοινωνίες.

Η Iberdrola

Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος της Iberdrola Renovables κ. Javier Viteri, αναφέρθηκε στο σχέδιο δημιουργίας αιολικών πάρκων ισχύος 1.500 μεγαβάτ στα νησιά Λήμνο, Χίο και Λέσβο και στη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρόκας, την οποία ελέγχει η Iberdrola έχει δεσμευτεί για τα επενδυτικά σχέδια. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η εταιρεία ζητά από την κυβέρνηση ένα πλαίσιο σταθερότητας.

Χρ. Φώλιας: «Σύντομα λύση»

Ο υπουργός ανάπτυξης Χ. Φώλιας απαντώντας στα «παράπονα» των εταιρειών παραδέχτηκε ότι όλοι υποφέρουν από τη γραφειοκρατία. Ωστόσο όπως είπε, σύντομα θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα των ΑΠΕ με τη δημιουργία υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shop) για την αδειοδότηση νέων έργων. Όσο για το νομοθετικό πλαίσιο, επανέλαβε ότι σύντομα τίθεται σε εφαρμογή το νέο χωροταξικό και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση του κτηματολογίου.

Τέλος τόνισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε σταθερή και γόνιμη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, δημόσιους φορείς και φορείς της αγοράς, με σκοπό το συντονισμό και την επίλυση τυχόν δυσχερειών στη συνολική διαδικασία υλοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων ΑΠΕ και την υπέρβαση τυχόν προβλημάτων και αδυναμιών.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ


Σήμερα η Citypress δημοσιευει την ακόλουθη είδηση.

ΣΓΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου