Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Ξεβρακωθήκαμε;...

Κι' εγώ νόμιζα ότι κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει .

Ο χορός των σκανδάλων.
Οι Πασόκοι έχοντας ιδίαν εμπειρίαν μπόρεσαν και τα ξεσκέπασαν.
Οι νεοδημοκράτες με την πείρα που απέκτησαν στην κυβέρνηση, έχουμε την ελπίδα, ότι ως αντιπολίτευση θα είναι σε θέση να ξεσκεπάσουν τα σκάνδαλα της επόμενης κυβέρνησης. Είναι η μόνη ελπίδα που μας μένει, αν και αυτή ξεθωριάζει με το συνεχές κουκούλωμα που γίνεται.
Αλλά πέραν όλων των άλλων,πρωτίστως, θα πρέπει οι πολιτικοί να άρουν το ανεύθυνο που έχουν υιοθετήσει και ψηφίσει.
ΣΓΣ


20080711 Εξελίξεις στον ΟΤΕ

Ποινικές διώξεις για την εξαγορά της «Γερμανός» από την Cosmote

11/07/08 12:42

Αθήνα

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για την εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων «Γερμανός» από την Cosmote το 2006. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε σε ανακριτή.

Σε μία πρώτη αντίδραση πηγές του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΤ ότι η δίωξη στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και όχι προσωπικά κατά του κ. Βουρλούμη, του οποίου το όνομα εμπλέκεται ως προέδρου του ΔΣ του ομίλου ΟΤΕ. Ωστόσο, δικαστική πηγή που επικαλείται το Reuters φέρεται να επιβεβαιώνει ότι ο κ. Βουρλούμης διώκεται για απιστία.

Η δίωξη, που αφορά πέντε αδικήματα, ασκήθηκε ύστερα από έρευνα που διενήργησε η εισαγγελέας Εφετών, Ευσταθία Σπυροπούλου, με αφορμή προσφυγή στον Αρειο Πάγο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Με το πέρας της έρευνάς της και αφού εξέτασε, με την ιδιότητα του υπόπτου, όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, η κ. Σπυροπούλου παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης για πέντε κακουργήματα.

Η δίωξη, που δεν είναι προσωποποιημένη, αφορά τα εξής αδικήματα: Απιστία που στρέφεται κατά υψηλόβαθμων στελεχών της Cosmote. Ηθική αυτουργία σε απιστία που στρέφεται κατά του επιχειρηματία. Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που στρέφεται κατά των μελών του ΔΣ της επιχείρησης. Χειραγώγηση αγοράς από κοινού και κατ' εξακολούθηση κατ' επάγγελμα και συνήθεια που στρέφεται κατά επτά προσώπων αντικριστών και ατόμων που εμπλέκονται με την επιχείρηση και ηθική αυτουργία στη χειραγώγηση, που στρέφεται σε βάρος του επιχειρηματία.

Για την υπόθεση αυτή είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το Φεβρουάριο του 2007 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, καταγγέλλοντας χειραγώγηση μετοχής και διαδικασίες που ζημίωναν το Δημόσιο.

Προ ημερών η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο ύψος συνολικού ύψους 660.000 ευρώ σε σειρά άλλων προσώπων που συνδέονται με την υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής Γερμανός στο διάστημα πριν την αγοράσει η Cosmote. Έπειτα από έλεγχο που διενήργησαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής της Κεφαλαιαγοράς διαπίστωσαν ότι υπήρξε χειραγώγηση των μετοχών της εταιρείας «Γερμανός» λίγο πριν από την αγορά της από την Cosmote, με βάση την οποία το τίμημα της σημείωσε σημαντική άνοδο στο εξάμηνο που προηγήθηκε της πώλησής της. Σύφωνα με την αντιπολίτευση από τις πράξεις αυτές φέρεται ότι προκλήθηκε ζημία περίπου 80 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος αρνήθηκε να σχολιάσει την ποινική δίωξη.

Δείτε το βίντεο

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η πρώτη αντίδραση ήλθε από τη Βάσω Παπανδρέου, η οποία αναχωρώντας από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου έκανε λόγο για δικαίωση του ΠΑΣΟΚ και συνέδεσε το θέμα με την πώληση μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, καθώς όπως υποστήριξε εγείρονται ερωτήματα.

«Πρόκειται για καραμπινάτη περίπτωση για την οποία είχαμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά. Ελπίζω αυτή τη φορά η Δικαιοσύνη να φτάσει μέχρι τέλους, γιατί η ζημιά για τον ΟΤΕ και κατ' επέκταση για το κοινωνικό σύνολο είναι τεράστια. Η εξέλιξη αυτή όμως, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για την εκχώρηση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom» δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Δείτε το βίντεο

«Στο ΠΑΣΟΚ αισθανόμαστε ότι η δίωξη αυτή μας δικαιώνει και έχουμε δύο ερωτήματα προς την κυβέρνηση: Τι σκοπεύει να κάνει με το γεγονός ότι η διοίκηση του ΟΤΕ, που σήμερα κατηγορείται για κακούργημα, είναι η ίδια διοίκηση που πρόσφατα πώλησε τον ΟΤΕ στην Deutsche Telecom και αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αναλάβει τις δικές της πολιτικές ευθύνες, εφόσον γνώριζε για την συγκεκριμένη εξαγορά, και να μας πει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος τότε υπουργός Μεταφορών την άποψή τους μετά την σημερινή άσκηση δίωξης» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Για το αν υπάρχει και θέμα απόδοσης και ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «αυτό που περιμένουμε σήμερα είναι να τοποθετηθεί ο υπουργός Οικονομίας, γιατί δεν έχει διαψεύσει ότι ήταν ενήμερος».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «οι ευθύνες του κ. Αλογοσκούφη είναι πρωτίστως πολιτικές για μια διοίκηση που σήμερα κατηγορείται για κακουργήματα και γιατί είναι η ίδια διοίκηση που πρόσφατα πώλησε με αδιαφανείς διαδικασίες τον ΟΤΕ και από εκεί και πέρα αν υπάρχουν και άλλες ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν».

Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ σκέπτεται να «διευρύνει το θέμα της πώλησης του ΟΤΕ με τα όσα προέκυψαν για την Cosmote», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κρίνει τις κινήσεις του, εν ευθέτω χρόνω, καθώς ήδη η μία υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ για τον ΟΤΕ έχει καταστεί σαφής η πρόθεση του Κινήματος να ζητήσει Προανακριτική Επιτροπή.

Με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αναφέρει: «Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που υποστήριξε και υποστηρίζει την ύπαρξη αποκλειστικά δημόσιας επιχείρησης τηλεπικοινωνιών, χωρίς την παράλληλη συνύπαρξη άλλων ιδιωτικών ομίλων. Η απόδοση των όποιων ποινικών ευθυνών δεν αρκεί. Η εργατική τάξη, ο λαός γενικότερα, πρέπει να τιμωρήσει τα κόμματα της αστικής εξουσίας και όλους εκείνους που συμφωνούν με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Εκείνους, που στηρίζουν τη νόμιμη ληστεία κατά του λαού, ενώ στρέφουν υποκριτικά την προσοχή τους μόνο σε ορισμένα συμπτώματα, παρενέργειες και ανομήματα, ακριβώς επειδή ενδιαφέρονται να εξαγνίσουν το έτσι και αλλιώς αθεράπευτα αμαρτωλό καθεστώς της εκμετάλλευσης».

Δείτε το βίντεο

Από την πλευρά του Συνασπισμού δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Π.Γερμανού και του ορισθέντα απο την κυβέρνηση Προέδρου και Διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Π.Βουρλούμη επιβεβαιώνει τα μεγάλα ερωτηματικά που είχαμε εξαρχής διατυπώσει -πέραν της ριζικής μας αντίθεσης ως προς τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης συμφωνίας- για τη σκανδαλώδη και με αδιαφανείς διαδικασίες εξαγορά της 'Γερμανός' από την Cosmote».

Σύμφωνα με το ΣΥΝ «οι εξελίξεις αυτές αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση» και «η άμεση εμπλοκή της διοίκησης του ΟΤΕ σε μια τόσο σοβαρή ποινική υπόθεση εγείρει πελώρια θέματα, όχι μόνο για τη διαχείριση του ΟΤΕ, αλλά και για την απαράδεκτη παράδοση του οργανισμού με εξίσου αδιαφανείς και σκανδαλώδεις διαδικασίες στην Deutsche Telekom».

«Αυτό που προέχει» καταλήγει ο Συνασπισμός είναι «να επανεξεταστεί η εξαγορά της Cosmote από τον ΟΤΕ, όσο και να ακυρωθεί άμεσα η παράδοση του ΟΤΕ στην DT».

, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=918595

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου