Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Σκύλας και Χάριβδης συνέχεια ...

Από τα ακόλουθα δυο δημοσιεύματα και του κατατεθέντος στη Βουλή των Ελλήνων «σχεδίου νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και άλλες διατάξεις»

[http://www.parliament.gr/ergasies/nomosxedia/ProtasiEpitropon/E-ENOIKON-PRA.pdf] και οι επ’ αυτού κοινοβουλευτικές συζητήσεις προκύπτουν, συνοπτικά, οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

  1. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «πριονίζει». Ένα βήμα μπρος και ένα ή πολλά πίσω.
  2. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εάν η ενίσχυση των Τραπεζών θα συντελεστεί με «προνομιούχες μετοχές» ή με «ομόλογα».
  3. Το σύνολο των ξένων Τραπεζών έχει επιδαψιλευθεί σε αγώνα δρόμου μείωση των επιτοκίων

Δεδομένου ότι το ζητούμενο είναι η ενίσχυση της ρευστότητας δυσκολεύομαι να αντιληφθώ το λόγο που η κυβέρνηση εκλιπαρεί τις Τράπεζες να «μεσολαβήσουν» για να αρθεί το χρηματοπιστωτικό χάλι που μας οδήγησαν.

Ως εκ του αποτελέσματος, κρινόμενη η οικονομική κατάσταση, οι Τράπεζες είτε θετικά ή αποθετικά ευθύνονται για την παρούσα κατάσταση της οικονομίας. Έδωσαν εξετάσεις και εξακολουθούν να δίδουν εξετάσεις και αποτυγχάνουν. Το διεθνές τραπεζικό σύστημα είναι τρελό που μειώνει τα επιτόκια για να αυξήσει τη ρευστότητα, ενώ οι ελληνικές Τράπεζες αντιδιαστέλλονται και αυξάνουν τα επιτόκια για να μειώσουν τη ρευστότητα (;).

Αναμφίβολα το τραπεζικό σύστημα είναι ο «τροχονόμος» του χρήματος, αλλά στην προκείμενη περίπτωση όπου τα μέτρα επιβάλλεται να είναι άμεσα και αποτελεσματικά εκτιμάται ότι το χρήμα, υπό οιαδήποτε μορφή, θα πρέπει να δοθεί απευθείας στους καταναλωτές, ώστε αυτοί να κινήσουν την αγορά, να αυξηθεί η ρευστότητα, να πάρει το κράτος πίσω το 19% (ΦΠΑ) και να συνεχίσει ο κύκλος του χρήματος.

Οι Τράπεζες εφόσον έχουν ανάγκη ή επιθυμούν να αυξήσουν το κεφάλαιό τους να εκδώσουν μετοχές, προνομιακές ή μη, και να τις διαθέσουν προς αγορά στην αγορά.

Οι τράπεζες γιατί σπρώχνουν τη λήψη των αποφάσεων τους για μετά την Πρωτοχρονιά του 2009; Μήπως για να καθαρίσει η χρονιά 2008 και να λάβουν τα εξωφρενικά «μπόνους» τους;

Σε ότι αφορά το υπόψη νομοσχέδιο καθένας που διαθέτει κοινή λογική θα έχει πάμπολλες απορίες από την πρώτη κιόλας παράγραφο, γι’ αυτό και μια απλή και διασκεδαστική ανάγνωσή του είναι αρκετή.

ΣΓΣ

Νέο ράβε - ξήλωνε για να δεχθούν οι τράπεζες τα 28 δισ.

Σε ένα ατελείωτο ράβε-ξήλωνε έχει εξελιχθεί η κατάρτιση του σχεδίου ενίσχυσης των τραπεζών.

Το υπουργείο Οικονομίας σε λιγότερο από 15 ημέρες έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες αναδιπλώσεις και τέσσερις ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες.

Τώρα, στο και πέντε και αφού έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο αλλά και οι τροπολογίες αφήνει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του ορίου για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για να πιέσει τις τράπεζες που εκφράζουν επιφυλάξεις να αποδεχθούν το σχέδιο. Αρχικά, πριν ακόμη κατατεθεί το σχέδιο νόμου και μετά τις συναντήσεις του κ. Αλογοσκούφη με κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, κύκλοι του υπουργείου είχαν διαρρεύσει πως υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για καθολική συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

«Εθελοντική»

Στη συνέχεια όμως και εξαιτίας των αντιδράσεων, ο υπουργός έκανε λόγο για «εθελοντική» συμμετοχή.

Βέβαια πολύ γρήγορα άλλαξε γνώμη και ξεκίνησε εντός της εβδομάδας τις έμμεσες απειλές για όσες τράπεζες δεν συμμετάσχουν.

Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου είχε γίνει λόγος για προμήθειες που θα έφθαναν ακόμη και τις 150 μονάδες βάσης.

Όμως ούτε στο νομοσχέδιο αλλά ούτε στις τροπολογίες υπάρχει αναφορά στο ύψος των προμηθειών που, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα θα είναι το πολύ 100 μονάδες βάσης.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας είχε ξεκαθαρίσει πως είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των τραπεζών και στα τρία χρηματοδοτικά εργαλεία (εγγυήσεις Δημοσίου 15 δισ. ευρώ, ομόλογα 8 δισ. και κεφαλαιακή ενίσχυση 5 δισ. ), με την έκδοση προνομιούχων μετοχών που θα ελάμβανε ως αντάλλαγμα το Δημόσιο.

Όμως με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν την Πέμπτη η υποχρέωση αυτή απαλείφθηκε, και πλέον όσες τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια μπορούν να επιλέξουν όποιο εργαλείο χρηματοδότησης επιθυμούν.

Τέλος, η ενίσχυση των τραπεζών μέσω ομολόγων δεν συνεπάγεται πια και την αυτόματη συμμετοχή εκπροσώπου του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας με δικαίωμα βέτο για θέματα αμοιβών μπόνους και μερισμάτων, όπως προέβλεπαν οι αρχικές εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου.

Κώστας Τσαχάκης

Κούρσα μείωσης των επιτοκίων μέχρι... μηδενικής βάσης

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 200807:00

URL:http://beta.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1588507

Η εποχή του φθηνού χρήματος ίσως μόλις τώρα να αρχίζει.... Καθώς οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη μειώνουν τα επιτόκια με απίστευτη ταχύτητα, το κόστος δανεισμού έχει τώρα υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του δομικού πληθωρισμού για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με τους διαμορφωτές πολιτικής να σηματοδοτούν περαιτέρω πτώση.

«Πρόκειται για μία κούρσα μέχρι μηδενικής βάσης. Δεν υπάρχουν εμπόδια για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων», επισημαίνει ο Στιούαρτ Ρόμπερτσον, οικονομολόγος της Aviva Investors. Οι κεντρικές τράπεζες στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια κοντά σε μηδενικό επίπεδο θα ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να δαπανήσουν παρά να αποταμιεύσουν τα χρήματά τους τα οποία σταδιακά θα «δουν» την αξία τους να μειώνεται, επισημαίνουν οικονομολόγοι.

Άλλωστε, η προχθεσινή μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας, λίγο μετά τη μείωση της Φέντεραλ Ρεζέρβ και της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας κοντά σε μηδενικό επίπεδο, είναι μία προσπάθεια αναζωογόνησης των χειμαζόμενων οικονομιών τους και των «παγωμένων» πιστωτικών αγορών.

Στα χνάρια των παραπάνω τραπεζών κινήθηκε χθες και η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας η οποία μείωσε τα επιτόκιά της για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα με την προοπτική περαιτέρω μειώσεων τους προσεχείς μήνες.

Ήδη, έρευνα του Reuters κάνει λόγο για περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους, συνεχίζοντας την τακτική αυτή και καθ΄όλη τη διάρκεια του 2009, όσο η οικονομία επιβραδύνεται. Η πλειονότητα των 57 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ακόμη μία μείωση των 50 μονάδων βάσης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η έρευνα προβλέπει επίσης ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα μειωθεί στο 2,5% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2009 και στο 2% μέχρι το τέλος του δεύτερου. Οικονομολόγοι εκτιμούν δε ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να αναγκαστεί να μειώσει περαιτέρω και το επιτόκιο καταθέσεων, προκειμένου να δώσει κίνητρο στις τράπεζες να επαναφέρουν τα χρήματά τους στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Οι καταθέσεις overnight ξεπέρασαν τα 200 δισ. ευρώ τις 16 από τις τελευταίες 17 εργάσιμες ημέρες, γεγονός που αντανακλά ότι οι τράπεζες παραμένουν απρόθυμες να δανείζονται αναμεταξύ τους.

Πιθανή θεωρούν την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ το Δεκέμβριο και διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων ο Ερκι Λικάνεν, ενώ η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δεν κρίνει την προχθεσινή μείωση αρκετή για την τόνωση της οικονομίας αναμένοντας αντίστοιχη νέα μείωση πιθανόν πριν από τα τέλη του έτους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου