Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Ποιος γκρεμός; Ααααααααααααα

Απ’ όσα διαβάζω και συζητώ ολόγυρα διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι νομίζουν ότι η κα Πετραλιά έλυσε το ασφαλιστικό. Η «λύση» που επιτεύχθηκε στο ασφαλιστικό ήταν διοικητικής φύσεως και όχι οικονομικής και ως εκ τούτου το κατακρεουργημένο ασφαλιστικό είναι ακόμα στην κλίνη του ετοιμοθάνατου και όλοι γύρω του ... προσεύχονται.

ΣΓΣ

Στο χείλος του γκρεμού τα ταμεία

 

Με... επικοινωνιακά τρικ και φτηνά τεχνάσματα προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει τη δραματική κατάσταση των ταμείων, τα οποία βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Δύο τουλάχιστον φορείς – ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων – δεν έχουν χρήματα ούτε για να βγάλουν τη χρονιά, ωστόσο η κυβέρνηση προσπαθεί να «καλύψει» την κατάσταση... ωραιοποιώντας τα επίσημα στοιχεία.

Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο οι αρμόδιοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και βρίσκουν πρωτότυπους τρόπους για να μεταθέσουν έστω και για λίγους μήνες το «κραχ» των ασφαλιστικών φορέων. Στα ταμεία καταγράφονται ιστορίες καθημερινής τρέλας, με τους ασφαλισμένους να είναι για άλλη μια φορά τα μεγάλα θύματα.

Τρία είναι τα... τρικ για να κρατήσουν «ζεστό χρήμα» τα ταμεία:

* H καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων και κυρίως του εφάπαξ (το οποίο στη συνέχεια καταβάλλεται χωρίς τόκους).

* H καθυστέρηση των αναδρομικών για τις νέες συντάξεις.

* Tο... πάγωμα των αυξήσεων στην επικουρική ασφάλιση.

Το «Π» παρουσιάζει σήμερα χαρακτηριστικά παραδείγματα για το αλαλούμ που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα:

Αυτοαπασχολούμενοι

Δεν έχει λεφτά ούτε καν για την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (το ΤΕΒΕ, το ΤΑΕ και το ΤΣΑ). Το ταμείο πήρε πριν από έναν μήνα «έξτρα» βοήθεια της τάξης των 180 εκατομμυρίων ευρώ και τώρα αναζητά 240 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες.

Υπολογίζεται πως για τουλάχιστον 3.500 άτομα καθυστέρησε η καταβολή των αναδρομικών, όσο το ταμείο... αναζητούσε τα 35 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνταν για την «εξόφληση» των συνταξιούχων. Η οικονομική κατάρρευση του ασφαλιστικού φορέα αποφεύχθηκε στο παρά πέντε με το έξτρα κονδύλι που δόθηκε τον Οκτώβριο, ωστόσο τώρα αναζητούνται λεφτά για τις συντάξεις του Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων (και μετά βλέπουμε...).

Δημόσιοι υπάλληλοι

Στέρεψε το Ταμείο Πρόνοιας, που χρειάζεται εδώ και τώρα 600 εκατομμύρια ευρώ απλώς και μόνο για να ικανοποιήσει τις αιτήσεις που στοιβάζονται στα γραφεία. Αυτή τη στιγμή 15.000 άτομα έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους, ωστόσο το ρευστό αρκεί μόνο για την πληρωμή του εφάπαξ σε 50 ώς 55 άτομα!

Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι πως τα ταμειακά διαθέσιμα δεν ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι μετοχές και το δομημένο ομόλογο δεν μπορούν να πουληθούν λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο φορέας ελπίζει να πάρει ομολογιακό δάνειο, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα χρειαστούν δραστικά μέτρα, όπως η μείωση του εφάπαξ ή η αύξηση των εισφορών (κοινώς, τον λογαριασμό θα πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι).

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα, το Ταμείο Πρόνοιας… πολύ απλά καθυστερεί την καταβολή του εφάπαξ. Έτσι οι συνταξιούχοι χρειάζεται να περιμένουν ώς και 18 μήνες για να πάρουν το πολυπόθητο εφάπαξ.

Μάλιστα, αν δεν βρεθούν άμεσα χρήματα, η έκδοση του εφάπαξ ούτε λίγο ούτε πολύ θα καθυστερεί μία ολόκληρη τριετία, καθώς τα μηνιαία έσοδα του ταμείου αρκούν περίπου για 500 άτομα. Όπως είναι φυσικό, αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι στα… πρόθυρα νευρικής κρίσης, αφού είχαν πάρει δάνεια με την προσμονή πως θα τα αποπληρώσουν μόλις πάρουν το εφάπαξ (και τώρα τους κυνηγούν οι τράπεζες).

Η κατάσταση είναι πια δραματική, καθώς λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων περίπου 85 άτομα πέθαναν πριν προλάβουν να πάρουν το εφάπαξ παρά το ότι είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους! Το θέμα έχει προκαλέσει την παρέμβαση της ΑΔΕΔΥ, που ετοιμάζεται για κινητοποίηση στις 26 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως το ταμείο χρειάζεται άμεσα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου το ποσό αυτό θα εκτοξευτεί στα 750 εκατομμύρια ευρώ! Το παράδοξο είναι πως, σύμφωνα με τον κοινωνικό προϋπολογισμό – που παρουσιάστηκε την Τρίτη από το υπουργείο Απασχόλησης –, το έλλειμμα του ταμείου δεν ξεπερνά τα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Τραπεζικοί υπάλληλοι

Προβλήματα με τις αυξήσεις υπάρχουν σε αρκετά επικουρικά ταμεία των τραπεζών, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα δεν θα επηρεάσουν τις συντάξεις. Μάλιστα το 2009 εκτιμάται πως το… φαινόμενο αυτό θα επεκταθεί και σε άλλους φορείς επικουρικής ασφάλισης, οι οποίοι δίνουν άνιση μάχη με τα ελλείμματα.

Ενδεικτικό του παραλογισμού της κυβερνητικής μεταρρύθμισης είναι η «τύχη» των συνταξιούχων της Εμπορικής Tράπεζας. Όσοι πήραν σύνταξη μέχρι τις 18 Απριλίου 2006 πήγαν στο επικουρικό του ΙΚΑ (δηλαδή το ΕΤΕΑΜ) και δεν έχουν πάρει αύξηση για το 2008, ενώ οι υπόλοιποι πήραν τον δρόμο για το ΕΤΑΤ! Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι συνταξιούχοι της Εθνικής, καθώς το επικουρικό ταμείο έχει ελλείμματα και υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή των αναδρομικών για το 2008.

Μπαγιάτικα στοιχεία

Και ενώ τα ταμεία βουλιάζουν όλο και περισσότερο στα ελλείμματα, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και ανακοινώνει αύξηση της περιουσίας. Ωστόσο τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα αφορούν το 2006, δηλαδή είναι... μόλις δύο χρόνια πίσω.

Αρκεί να αναφερθεί πως με βάση τα επίσημα στοιχεία η κινητή και ακίνητη περιουσία του ασφαλιστικού συστήματος ανέρχεται στα 29 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο στην πράξη τα ταμεία έχουν «προίκα» μόνο 23 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα 6 δισεκατομμύρια είτε έκαναν φτερά λόγω κρίσης και κακοδιαχείρισης είτε πήγαν για να κλείσουν μαύρες τρύπες του συστήματος.

Όπως έχει γράψει το «Π», επτά από τα δεκατρία νέα ταμεία αντιμετωπίζουν προβλήματα, πριν καν γίνουν τα… εξάμηνα του νέου ασφαλιστικού νόμου. Οι συγκεκριμένοι φορείς καλύπτουν εννιά στους δέκα ασφαλισμένους, γεγονός που πιστοποιεί πως έφτασε η «ώρα μηδέν» του συστήματος.

Στην κύρια ασφάλιση διασώζονται μόνο δύο ταμεία, των επιστημόνων (γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων κ.ά.) και των εργαζομένων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ). Στην επικουρική ασφάλιση δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα οι φορείς των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), των ιδιωτικών υπαλλήλων και των αστυνομικών, ενώ καλά φαίνεται πως πάει μέχρι τώρα το ΤΑΠΙΤ (πρόνοιας ιδιωτικών υπαλλήλων).

Στον αντίποδα, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση είναι τα μεγάλα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) με το έλλειμμα να αγγίζει τα 3,4 δισ. ευρώ.

Τη... χαριστική βολή στα ταμεία δίνει η ανατροπή της αναλογίας ασφαλισμένων προς συνταξιούχους, όπου ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα. Συγκεκριμένα στους φορείς κύριας ασφάλισης η σχέση διαμορφώνεται στο 1 προς 1,73, ενώ στα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία – ΔΕΚΟ και τραπεζών – οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους!

Κοινώς, η ώρα της κρίσης έφτασε...

(Ποντίκι, 6.11.2008)

 http://www.topontiki.gr/Pontiki/index.php?option=com_content&task=view&id=3470&Itemid=56

1 σχόλιο:

  1. Από το Σταχυολόγιο - επιθεώρηση ιστολογίων

    Πλάνη χωρίς πλάνο

    από το e-rooster.gr

    Μπροστά στην επαπειλουμένη κατάρρευση τουλάχιστον 2 μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων (!) Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, το κράτος και το πολιτικό σύστημα της χώρας ευθέως μας κοροϊδεύει και μας κρύβει την αλήθεια.
    http://e-rooster.gr/11/2008/1011

    ΑπάντησηΔιαγραφή