Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Για να ξέρουμε τι συμβαίνει στις παντοδύναμες ΗΠΑ ...

H πραγματικότητα για την κρίση στις ΗΠΑ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 07:00

URL: http://beta.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1588802


Σχεδόν 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στις ΗΠΑ από τις αρχές του έτους. Το ποσοστό της ανεργίας είναι στα υψηλότερα επίπεδα από το 1994, οι λιανικές πωλήσεις υποχωρούν τους τελευταίους μήνες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες έρχονται αντιμέτωπες με τις πιο δραματικές συνθήκες των τελευταίων 25 τουλάχιστον ετών.

Κι όμως οι ΗΠΑ αρνούνται πεισματικά να ανακοινώσουν και επισήμως, αυτό που όλα τα στοιχεία φανερώνουν: ότι η οικονομία είναι σε ύφεση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η χρήση της περιβόητης λέξης «ύφεση» εξαρτάται από μία ομάδα ακαδημαϊκών, που συγκροτούν το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας, γνωστό και με τα αρχικά NBER.

Στην ιστοσελίδα του NBER δίνεται ο επίσημος ορισμός της ύφεσης: «αισθητή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, που διαχέεται σε ολόκληρη την οικονομία, διαρκεί περισσότερο από λίγους μόνο μήνες, είναι συνήθως ορατή στο πραγματικό ΑΕΠ, το πραγματικό εισόδημα, την απασχόληση, τη βιομηχανική παραγωγή και τις πωλήσεις χονδρικής και λιανικής».

Επιχειρήσεις, καταναλωτές και επενδυτές δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν. Τι είναι αυτό, που εμποδίζει τους ακαδημαϊκούς να δουν την πραγματικότητα; Τι ακριβώς περιμένει το NBER για να δηλώσει το αυτονόητο; Αυτοπροσδιοριζόμενο ως «πολιτικά ανεξάρτητο» ίσως δεν ήθελε, όπως επισημαίνουν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, να ρίξει τη βόμβα της «ύφεσης» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Με τους Αμερικανούς πολίτες να έχουν πλέον επιλέξει το νέο τους πρόεδρο, μάλλον πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την οικονομία. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, που αυτή θα έρθει με καθυστέρηση. Τον Ιανουάριο του 1982 το NBER ανακοίνωσε ότι η αμερικανική οικονομία είχε διολισθήσει σε ύφεση από τον Ιούλιο του 1981. Το τέλος όμως δεν ήρθε πριν από το Νοέμβριο του 1982.

Εάν λοιπόν υποθέσουμε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και δεχθούμε την άποψη κορυφαίων οικονομολόγων ότι είναι από τις βαθύτερες και πλέον παρατεταμένες, τότε δεν θα πρέπει να περιμένουμε καλύτερες ημέρες πριν από τα μέσα ή και τα τέλη του 2009. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου