Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Φτάνει μέχρι εκεί ... το πάπλωμα;

20081113 Με φρεγάτα και ελικόπτερο στη δύναμη για τη Σομαλία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 07:00

Το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για τη συμμετοχή της χώρας μας στη διεθνή δύναμη για τη Σομαλία, μετά και το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ.

Η Eλλάδα θα συμμετέχει με μια φρεγάτα και το ελικόπτερό της, καθώς και με στελέχη σε επιτελικές θέσεις για τη διοίκηση της επιχείρησης αυτής. Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα αναλάβει και τη διοίκηση της επιχείρησης για όσο χρόνο συμφωνηθεί, γιατί μπορεί να είναι εναλλασσόμενη διοίκηση.

Επίσης, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το διορισμό αντιπροέδρου στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο και τους στόχους του 15ετούς εξοπλιστικού προγράμματος, όπως απαιτείται από το νόμο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ.Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θα ενημερώσει για το θέμα αυτό την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Διευκρινίζεται, ότι δεν πρόκειται για εξοπλισμούς, αλλά για τους στόχους τους οποίους θα εξυπηρετεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

Το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, που συζητείται και οργανώνεται στο υπουργείο, θέμα για το οποίο θα ενημερωθεί, επίσης, η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας διότι, όπως είπε ο κ.Βαγγέλης Μεϊμαράκης, «είναι θέματα για τα οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε, αυτό σε βάθος 25ετίας, να μπορέσει να υλοποιηθεί.»

«Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων (δεύτερη μετά το 2005), είναι σε λάθος κατεύθυνση», δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας κα Βάσω Παπανδρέου. «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να ανοίγει νέες μονάδες και επιτελεία για να ικανοποιήσει ρουσφετολογικούς σκοπούς, με συνέπεια τη μείωση της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και την καταπόνηση του προσωπικού».

Η κα Παπανδρέου ανέφερε ότι το δεκαπενταετές πρόγραμμα εξοπλισμών που παρουσιάστηκε, στηρίζεται «σε λάθος δομή δυνάμεων και στόχους, που οδηγούν σε υπερεξοπλισμούς, τεράστιες αμυντικές δαπάνες και σπατάλη», γεγονός που «ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία είναι απαράδεκτο».

«Χρειάζεται αλλαγή δομής με επιχειρησιακά κριτήρια, εκπαίδευση του προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ενίσχυση της διακλαδικότητας και συνολικό σχεδιασμό», πρόσθεσε.

Εξάλλου, την επιστροφή της φρεγάτας «Θεμιστοκλής» από τα ανοιχτά της Σομαλίας και την ανάκληση της απόφασης για την αποστολή της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στην περιοχή, ζήτησε το ΚΚΕ

Για περισσότερα και το σχετικό βίντεο κλικ:

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/13/1590856.htm

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου