Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΗ συνέχεια ....

Colpo grosso στην ενέργεια!

 

Σοβαρές αλλαγές στον «χάρτη» της ενεργειακής αγοράς προμηνύει η οριστική συμφωνία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη για την από κοινού κατασκευή μιας μονάδας για την παραγωγή ηλεκτρισμού στους Αγίους Θεοδώρους.

Όπως σας έχει προϊδεάσει το «Π» εδώ και μερικές εβδομάδες, ο χώρος της ενέργειας βρίσκεται ενώπιον σοβαρών εξελίξεων, που θα δημιουργήσουν νέα σχήματα ενδυναμώνοντας τους ήδη ισχυρούς του ιδιωτικού τομέα και οδηγώντας τους μικρότερους είτε σε εξαγορά είτε σε απορρόφηση από τους πρώτους.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι η συμφωνία του Μυτιληναίου και της Motor Oil είναι μόνο η αρχή μιας σειράς ανακατατάξεων που θα οδηγήσουν την αγορά το πολύ σε δύο ιδιωτικά σχήματα, τα οποία θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν μερίδια από τη ΔΕΗ.

Η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στο ποιος θα επιζήσει από τον έντονο ανταγωνισμό, αλλά και από τις ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργεί η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση.

Μπορεί οι ενεργειακές επιχειρήσεις να μην πλήττονται άμεσα από τις αναταράξεις στις αγορές, αλλά το κλείσιμο της στρόφιγγας από τις τράπεζες δημιουργεί προβλήματα σε όσους δεν διαθέτουν ρευστότητα. Αντίθετα, όσοι φρόντισαν «από τις καλές ημέρες», όπως των φρονίμων τα παιδιά, να κρατήσουν «ζεστό χρήμα» για ώρα ανάγκης εμφανίζονται σήμερα ως ρυθμιστές των εξελίξεων.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν οι ειδικοί της αγοράς τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος αρκετούς μήνες πριν ξεσπάσει η χρηματοοικονομική κρίση (αρχές Αυγούστου) είχε φροντίσει να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό – για τα μεγέθη των ενεργειακών επενδύσεων – ομολογιακό δάνειο, ύψους 465 εκατ. ευρώ.

Το μυστικό στην υπόθεση αυτή βρίσκεται στο ότι το ομολογιακό δεν αποταμιεύτηκε ολόκληρο κι έτσι στη φάση της στενότητας για τους άλλους, η ελληνοϊσπανική κοινοπραξία Endesa Hellas αποτελεί τον επιχειρηματικό φορέα που διαθέτει τα ποσά που χρειάζεται για να κάνει τις επόμενες κινήσεις του.

Βασικός στόχος του ομολογιακού ήταν να χρηματοδοτήσει τα σχέδια της Endesa Hellas για νέες μονάδες – μία ή δύο στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και μία στη Μαγνησία – αλλά με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, τα κεφάλαια μπορεί να χρηματοδοτήσουν και άλλες εξαγορές ή συμμετοχές σε εταιρείες με ενεργειακές δραστηριότητες.

Μία από αυτές είναι η εξαγορά του 65% της «Κόρινθος Power», της εταιρείας που δημιούργησε η Motor Oil για να κατασκευάσει και να λειτουργήσει τη μονάδα μέσα στο διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων.

Η απόκτηση της συμμετοχής κοστίζει στον Ευάγγελο Μυτιληναίο κάτι λιγότερο από 60 εκατ. ευρώ, ενώ θα συνεισφέρει ανάλογα με το ποσοστό του και στην επένδυση των 285 εκατ. ευρώ, που απαιτείται για την κατασκευή της μονάδας. Ωστόσο, η Endesa Hellas θα εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της μια ακόμη μονάδα με εγκατεστημένη ισχύ τα 395,9 MW, στο ποσοστό που της αναλογεί, ενώ θα αναδειχθεί στον μεγαλύτερο ιδιώτη παραγωγής ηλεκτρισμού και σε μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη.

Όλα αυτά θα γίνουν τη στιγμή που η ΔΕΗ δεν προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς κανένα από τα έργα που έχει σχεδιάσει, με αποτέλεσμα το σύστημα να βρίσκεται αντιμέτωπο με την απειλή της κατάρρευσης.

Όλοι θυμούνται πως το εφετινό (όχι και τόσο καυτό) καλοκαίρι το σύστημα σώθηκε από την ισχύ που παρείχε η μονάδα του Αγίου Νικολάου, αν και βρισκόταν σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, η μονάδα στους Αγίους Θεοδώρους θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2011, κάτι που σημαίνει ότι ύστερα από τρία καλοκαίρια θα υπάρχει η επιπλέον ισχύς για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Ακόμη κι αν η συγκεκριμένη μονάδα προσανατολιστεί στο να καλύπτει αρχικά τις ανάγκες του διυλιστηρίου, θα συμβάλει άμεσα και έμμεσα στην αποφόρτιση των πιέσεων προς το σύστημα, καθώς αφενός θα προσφέρει την περισσευούμενη παραγωγή κι αφετέρου θα απελευθερωθεί ισχύς από την παραγωγή της ΔΕΗ, που τώρα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των εργασιών διύλισης.

Από την άλλη πλευρά, η Motor Oil αναδεικνύεται σε μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες της περιοχής, καθώς πρόσφατα ολοκλήρωσε την αναβάθμιση και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, ενώ με την προσθήκη της ηλεκτροπαραγωγής θα αποκτήσει και πλήρη αυτονομία.

Έτσι, οι δύο ισχυροί επιχειρηματίες, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, δημιουργούν την πρώτη ενεργειακή συμμαχία, σε μια περίοδο που οι καλοί γνώστες της αγοράς περιμένουν σοβαρές αλλαγές. Λένε χαρακτηριστικά ότι τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για τους μεγάλους, αλλά και για όσους βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, αφενός για να μην αφανιστούν κι αφετέρου να επιλέξουν τον συνεταίρο που θα αποτελέσει τον πρωταγωνιστή των μελλοντικών εξελίξεων.

 

Εκεχειρία τριών μηνών στην «Αλουμίνιο»

Με πυροσβεστική παρέμβαση του Χρήστου Φώλια, αλλά και με τη συναίνεση (όπως όλα δείχνουν) του εκπροσώπου του Δημοσίου (λέγε με Γιώργο Αλογοσκούφη), η ανταλλαγή εξωδίκων με τη μορφή του... βομβαρδισμού σταμάτησε μεταξύ ΔΕΗ και Μυτιληναίου για την «Αλουμίνιο».

Η έντονη αντιπαράθεση, με τη μορφή απειλών για διακοπή ηλεκτροδότησης ή για κλείσιμο μιας επιχείρησης με χιλιάδες εργαζόμενους, έδωσε τη θέση της στην εκεχειρία ενός τριμήνου, μέχρις ότου τα ελληνικά δικαστήρια αποφασίσουν για το ποιος έχει δίκιο: η ΔΕΗ που ζητάει με το έτσι θέλω ένα 10% επιπλέον στα τιμολόγια του βιομηχανικού ρεύματος από την «Αλουμίνιο» ή η θυγατρική του Μυτιληναίου που επικαλείται τη σχετική υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε πριν ακριβώς από έναν χρόνο και έλεγε ότι το τιμολόγιο του ρεύματος στην Υψηλή Τάση καθορίζεται έπειτα από διαπραγματεύσεις του πελάτη με τη ΔΕΗ;

Για να καταλήξουμε σε αυτή την εξέλιξη, ωστόσο, προηγήθηκαν έντονες διεργασίες και μεγάλο παρασκήνιο, που οδήγησε σε συνάντηση του Αθανασόπουλου με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, στο γραφείο του… «ειρηνευτή» Χρήστου Φώλια.

Έτσι, η απειλή της διοίκησης της ΔΕΗ, ότι θα κατεβάσει τους διακόπτες τη Δευτέρα που μας πέρασε, δεν υλοποιήθηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διένεξη διευθετήθηκε. Με βάση τις αποφάσεις της δικαιοσύνης θα δούμε εάν θα υπάρξουν και νέα επεισόδια στο μακροχρόνιο σίριαλ της αντιδικίας ή εάν θα υπάρξει οριστική λύση.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στις σχέσεις ΔΕΗ - Μυτιληναίου θα πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου και να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους φαινόμενα.

(Ποντίκι, 6.11.2008)

http://www.topontiki.gr/Pontiki/index.php?option=com_content&task=view&id=3471&Itemid=56

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου