Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Ο Βγενό ... τρελάθηκε

Α. Βγενόπουλος: "Φως" στη διαφάνεια


Των Ε. Καραγεώργου, Γ. Ι. Δημητρομανωλάκη

Απόλυτη διαφάνεια στους διαγωνισμούς προμηθειών του δημοσίου μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα “Φως” προτείνει ο πρόεδρος της MIG, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Βγενόπουλος προτείνει κατάργηση των σφραγισμένων προσφορών και αντικατάστασή τους με διαγωνισμούς μέσω διαδικτύου (μειοδοτικούς ή πλειοδοτικούς) ώστε με απόλυτη διαφάνεια να μπορούν να τους παρακολουθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται καθολική διαφάνεια στο σύστημα προμηθειών ενώ θα πρέπει να προβλέπονται και βαριές ποινές σε όσους δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

"Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανάρτηση των εξόδων και των προμηθειών του δημοσίου με πεδία που αφορούν όλο το εύρος των εργασιών του δημοσίου εξασφαλίζει διαφάνεια, δεν πρόκειται για παρθενογένεση", είπε ο κ Βγενόπουλος χαρακτηριστικά. Τέτοια συστήματα έχουν αναπτύξει πολλές χώρες του κόσμου, όπως έκανε πρόσφατα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama.

Οπως είπε ο κ. Βγενόπουλος, σε τέσσερα χρόνια, η MIG έχει καταβάλει 624,1 εκατ. ευρώ άμεσους φόρους στο κράτος και “έχουμε δικαίωμα να βλέπουμε πως χρησιμοποιούνται αυτά τα έσοδα του δημοσίου”.

Ταυτόχρονα η MIG μέσω της θυγατρικής της SingularLogic είναι έτοιμη να προσφέρει στο δημόσιο δωρεάν και άμεσα ένα μηχανογραφικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών με στόχο τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών.

Στην επίσημη ανακοίνωση της για την συνέντευξη Τύπου του κ. Βγενόπουλου η MIG αναφέρει τα εξής:

"Η MIG προτείνει προς την Πολιτεία το σχέδιο «ΦΩΣ» με στόχο την απόλυτη και διαχρονική διαφάνεια στην διαχείριση του Δημοσίου χρήματος με τις δυνατότητες που παρέχει πλέον η σύγχρονη τεχνολογία.


α. Το σχέδιο «ΦΩΣ» προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού διαδικτυακού τόπου με σειρά πεδίων που θα καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες του Δημοσίου (Υπουργείων, Δημοσίων Επιχειρήσεων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λ.π.), όπου θα πρέπει να δημοσιεύονται άμεσα όλα τα έξοδα οποιασδήποτε μορφής των ανωτέρω φορέων. Οι αλλαγές που απαιτούνται στην υπάρχουσα νομοθεσία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση της αρχής ότι δικαίωμα γνώσης των ανωτέρω εξόδων έχουν με διεύρυνση της αρχής «εννόμου συμφέροντος» όλοι οι Έλληνες αφού ως φορολογούμενοι συμμετέχουν στα έσοδα του κράτους, άρα δικαιούνται να ενημερώνονται και για τη χρήση αυτών των χρημάτων. Επίσης πρέπει να νομοθετηθεί ότι η παράβαση της εν θέματι υποχρέωσης δημοσίευσης επισύρει αυστηρές ποινές που μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε έκπτωση καθηκόντων.


β. Επίσης, το σχέδιο «ΦΩΣ» προβλέπει την άμεση αλλαγή του συστήματος προμηθειών του Δημοσίου μέσα από τρεις βασικούς άξονες:

1. Την κατάργηση του συστήματος «σφραγισμένων» προσφορών και των απευθείας επιλογών – αναθέσεων του Δημοσίου με την υιοθέτηση του συστήματος «e-procurement», δηλαδή διαγωνιστικές διαδικασίες μειοδοσίας ή πλειοδοσίας με απόλυτη διαφάνεια μέσω του διαδικτύου και με τη δυνατότητα παρακολούθησής τους από όλους τους Έλληνες.

2. Την υιοθέτηση του συστήματος των «φωναχτών» πλειστηριασμών για διαγωνισμούς μεγάλης αξίας, οι οποίοι θα διεξάγονται παρουσία των ενδιαφερομένων και θα αναμεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο (web-casting).

3. Την κατάργηση, στις περισσότερες των περιπτώσεων, των τεχνικών ή ειδικών προαξιολογήσεων και «πριμοδοτήσεων», με την υιοθέτηση ενός συστήματος βαρύτατων χρηματικών ποινών αν οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς του Δημοσίου δεν μπορούν τελικά να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των διαγωνιστικών προδιαγραφών.


γ. Τέλος, το σχέδιο «ΦΩΣ» προβλέπει την εποπτεία της διαφάνειας στη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος και της λειτουργίας του νέου συστήματος προμηθειών από μια διακομματική Επιτροπή που μπορεί να είναι υποεπιτροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής.


Εφ΄όσον η Πολιτεία υιοθετήσει εν όλω ή εν μέρει ή με μη ουσιώδεις παραλλαγές το σχέδιο «ΦΩΣ» ή κάποιο παρεμφερές σχέδιο, η MIG είναι έτοιμη, εφ΄όσον της ζητηθεί, να συνδράμει στην υλοποίησή του τεχνικά και υλικά, στο μέτρο, φυσικά, του δυνατού".


Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής:

"Η MIG, μέσω της θυγατρικής της SINGULAR LOGIC, είναι έτοιμη να προσφέρει στο Δημόσιο δωρεάν και άμεσα ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα του σχεδίου «ΦΩΣ», τις κεντρικές υποδομές και την ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού ενός μηχανογραφικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών με στόχο τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, την αναβάθμιση της δυνατότητας διοικητικής παρέμβασης και εν τέλει, μέσα από την σημαντική εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει, τις καλύτερες παροχές Υγείας του Δημοσίου".


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Όλα τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν τη διαφάνεια στη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος, τον περιορισμό της σπατάλης και το τέλος της εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων. Εν έτει 2009 η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει πλέον απεριόριστες δυνατότητες να κάνουμε την επιθυμία μας πράξη, εφ΄όσον τελικά υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση, και αυτό καταδεικνύει το σχέδιο «ΦΩΣ». Η MIG θέλει να λειτουργεί σε μια σύγχρονη Ελλάδα με καθεστώς ισονομίας και απόλυτης διαφάνειας, με δυνατή οικονομία και ισχυρούς καταναλωτές και τα επιχειρηματικά της συμφέροντα συμπίπτουν με το συμφέρον της χώρας και όλων των πολιτών της».

Δείτε την πλήρη ανάλυση του συστήματος "Φως" στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία".

http://www.capital.gr/News.asp?id=760754


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου