Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Κυπριακό, Σκοπιανό, λαθρομετανάστευση

Πώς βλέπει η σουηδική προεδρία τα εθνικά θέματα του ελληνισμού

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009 07:00

Βρυξέλλες,

Εντυπωσιασμένος με την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν για την επίλυση του Κυπριακού, o Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε χθες ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Καρλ Μπιλντ, ο οποίος από την 1η Ιουλίου θα βρίσκεται στο «τιμόνι» της Ε.Ε.

Παρουσιάζοντας, στις Βρυξέλλες, τις προτεραιότητες της προεδρίας, αναφέρθηκε επίσης στη λαθρομετανάστευση όπου η νέα προεδρία θα αναλάβει την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, στο ζήτημα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ, αλλά και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Μπιλντ αφού διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα θέματα που βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επισήμανε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων ηγετών έχουν συζητήσει εκτενώς με τον κ. Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ και είναι πολύ εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν αυτοί οι δύο «θαρραλέοι πολιτικοί ηγέτες», όπως τους χαρακτήρισε, προκειμένου να ξεπεράσουν το πρόβλημα της διαίρεσης της νήσου.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Καρλ Μπιλντ.

«Εχουν περάσει 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και εξακολουθούμε να έχουμε μια διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, κάτι που πιστεύω ότι αποτελεί ντροπή», ανέφερε ο Σουηδός ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι και η Κομισιόν είναι επίσης έτοιμη να παράσχει τεχνική υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ και το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μπιλντ είπε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε επαφή με τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς και ευελπιστεί ότι υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης. Υπενθύμισε, όμως, ότι πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα και ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη διάθεσης συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές, τονίζοντας ότι η ευθύνη για την επίλυση των διμερών ζητημάτων αφορά πρωτίστως τις ενδιαφερόμενες χώρες. «Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε λύσεις σε κανέναν. Δεν έχουμε ούτε την πρόθεση, ούτε τη δυνατότητα», κατέληξε ο κ. Μπιλντ.

Σε ερώτηση για το πώς προτίθεται η προεδρία να βοηθήσει στην προώθηση μιας συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών, ο Σουηδός ΥΠΕΞ ανέφερε πως υπάρχει κατανόηση για τις ανησυχίες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιταλίας. Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, είπε, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και θα τεθεί πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη της σουηδικής προεδρίας.

Ο αρμόδιος υπουργός της Σουηδίας για τη μετανάστευση, πρόσθεσε, θα αρχίσει σε λίγες μέρες επαφές και συνεργασία με τις χώρες αυτές για να συζητήσει μαζί τους το πώς θα προχωρήσουμε επί του θέματος. Ελπίζουμε, κατέληξε, ότι η Επιτροπή θα μπορέσει πολύ σύντομα να παρουσιάσει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των ανησυχιών των πιο πάνω χωρών.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το αν κατά τη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας θα ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας για την Τουρκία, ο Σουηδός υπουργός απάντησε πως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την Τουρκία παραμένει υπό εξέταση και ότι θα διερευνηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στις προτεραιότητες για την αμιγώς κοινοτικής ατζέντα, όπως η οικονομική κρίση και η κλιματολογική αλλαγή αναφέρθηκε η υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Σουηδίας, Σεσίλια Μάλμστρομ.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/24/1680796.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου