Τρίτη 23 Ιουνίου 2009
ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ !!!!
Ένα από τα σπουδαία επιτεύγματα της χώρας μας τις τελευταίες δεκαετίες είναι η ένταξη της στην διεθνή ερευνητική κοινότητα.
Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα, που εξασφάλισαν τη σύνδεσή της Ελλάδας με την παγκόσμια κοινότητα των επιστημονικών επιτευγμάτων και της αλματώδους εξέλιξης της ανθρώπινης γνώσης και τεχνολογίας, έγιναν με τη δημιουργία του Εθνικού Ιδρύματος ΠΑΣΤΕΡ το 1920, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών το 1958, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών το 1959 και του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ» το 1960. Τις επόμενες δεκαετίες ιδρύθηκαν νέα κέντρα όπως το ΙΤΕ και το ΕΚΕΤΑ, και με πολύ κόπο και θυσίες συγκροτήθηκε ένας «ερευνητικός ιστός» ο οποίος με την αξία του κατάφερε να εντάξει την Ελλάδα στο παγκόσμιο και ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό επιστημονικό γίγνεσθαι.
Σε συνθήκες μόνιμης υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις, οι Έλληνες ερευνητές και όλοι οι εργαζόμενοι στα Ερευνητικά Κέντρα, κατάφεραν, με χιλιάδες ώρες απλήρωτης εθελοντικής εργασίας, να συμμετάσχουν, αξιοπρεπώς και συχνά με διακρίσεις, στη διαμόρφωση των ραγδαίων διεθνών επιστημονικών εξελίξεων.
Αυτή τη μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων Επιστημόνων, που με τόσο κόπο και χρόνο θεμελιώθηκε, αναπτύχθηκε και διευρύνθηκε, με τις παγκόσμιες συνεργασίες και τις διεθνείς χρηματοδοτήσεις που επιτεύχθηκαν και μέσα από μια βαθμιαία κατάκτηση της εμπιστοσύνης και της αναγνώρισης από τη Διεθνή Επιστημονική Κοινότητα, αποφάσισε να διαλύσει μέσα σε ένα βράδυ η κυβέρνηση, με ένα ανυπόγραφο δελτίο τύπου.
Τρία από τα σημαντικότερα ερευνητικά ιδρύματα το Εθνικό Ϊδρυμα Ερευνών(ΕΙΕ), το Εθνικό Κέντρο Επιστημών <<ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ>> και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) απειλούνται με ουσιαστική διάλυση ή παράλυση λόγω της προχειρότητας και της πλήρους άγνοιας των ιθυνόντων, ενώ στα υπόλοιπα δημιουργούνται δυσλειτουργίες χωρίς να διαφαίνεται κανένα μελλοντικό όφελος.
Όσο για τα περιφερειακά Ερευνητικά Κέντρα, «φορτώνονται» με Ινστιτούτα τα οποία δεν επέλεξαν τα ίδια να ιδρύσουν, χωρίς καμιά μελέτη βιωσιμότητας και χωρίς καμιά εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων (start-up). Αν αυτό συνδυαστεί με το καθεστώς μόνιμης υποχρηματοδότησης, η συγχώνευση αυτή θα προβεί καταστροφική για τα ήδη λειτουργούντα με τρομερές δυσκολίες Ερευνητικά Κέντρα.
Πεδία έρευνας καταργούνται ως άχρηστα με υπουργική απόφαση, ινστιτούτα κλείνουν ή συρρικνώνονται, επιστημονικά δίκτυα διαρρηγνύονται, παγκόσμιες συνεργασίες μένουν μετέωρες, διεθνείς χρηματοδοτήσεις χάνονται ανεπιστρεπτί, εργαστήρια ξεστήνονται, βιβλιοθήκες διαλύονται. Αυτός ο καταστροφικός «σχεδιασμός» γίνεται χωρίς να έχει υπάρξει καμία στοιχειώδης διερεύνηση (κατά παράβαση των νόμων που το απαιτούν) για την επιστημονική αναγκαιότητα, την οργανωτική και οικονομική βιωσιμότητα.
Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν χωρίς να υπάρχει εισήγηση από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, χωρίς τα εμπλεκόμενα Ερευνητικά Κέντρα να έχουν καμία ενημέρωση, χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας, οικονομοτεχνική μελέτη, ή χρονοδιάγραμμα.
Για να στηριχθούν τα καταστροφικά και παράλογα αυτά σχέδια, επιστρατεύονται ανακρίβειες για τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι θα προκύψουν οικονομίες κλίμακας διότι «μειώνεται ο αριθμός των μελών των διοικητικών συμβουλίων». Αποκρύπτεται όμως ότι ΚΑΝΕΝΑ μέλος Δ.Σ. Ερευνητικού Κέντρου δεν πληρώνεται για τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. Παρά τις περίφημες εξαγγελίες για ευρωπαϊκή σύγκλιση (1,5% του ΑΕΠ στην έρευνα) η Ελλάδα παραμένει ουραγός με 0.5%, αλλά θρασύτατα δηλώνεται ότι το κράτος υπερχρηματοδοτεί τα Ερευνητικά Κέντρα! Αποκρύπτεται ότι μόνο μέρος του λειτουργικού κόστους των Ερευνητικών Κέντρων καλύπτεται από κρατικά κονδύλια ενώ όλο το ερευνητικό κόστος προκύπτει από εξωτερική χρηματοδότηση η οποία αποδείχνει την αξία του ελληνικού ερευνητικού ιστού.
Όσο για τις άμεσες συνέπειες που θα έχουν αυτές οι ανεύθυνες εξαγγελίες στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αναμένονται εξίσου καταστροφικές με τα μακρόπνοα σχέδια. Ποια ευρωπαϊκή επιτροπή αξιολόγησης θα συναινέσει στη χρηματοδότηση εργαστηρίων υπό διάλυση ή μετεγκατάσταση (μέσα στη γενική προχειρότητα, αναφέρθηκε από τον υπουργό ότι θα χρειαστούν 6 χρόνια);
Είναι προφανής η ζημιά που προκαλείται στην αξιοπιστία του ελληνικού ερευνητικού ιστού και στις –απαραίτητες- διεθνείς συνεργασίες, αξιοπιστία και συνεργασίες που κατακτήθηκαν με πολλή επιμονή και πολλή δουλειά.
Ζητάμε το προφανές: Nα σταματήσει κάθε διαδικασία συγχωνεύσεων και θεσμικών αλλαγών ώσπου να ολοκληρωθούν οι νέες αξιολογήσεις των Ερευνητικών Κέντρων οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το άμεσο μέλλον. Να ακολουθηθεί ο νόμος και η κοινή λογική, δηλαδή να ζητηθούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι εισηγήσεις για την αναδιάρθρωση της έρευνας από τους αρμόδιους φορείς (ΕΣΕΤ, Σύνοδος Προέδρων ΕΚ, Διοικήσεις ΕΚ, Ομοσπονδίες εργαζομένων & ΕΕΕ). Να συνταχθούν μελέτες βιωσιμότητας καθώς και χρονοδιάγραμμα της αναδιάρθρωσης και να εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι.
Καλούμε τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τις απίστευτες αυτές προχειρότητες, όταν μάλιστα ο ίδιος, μόλις τρεις μήνες πριν, δήλωνε στα 50χρονα ενός από τα υπό διάλυσιν κέντρα: «συνεχίστε να μας κάνετε υπερήφανους»!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Και κάποια στιγμή να βγούμε όλοι πια στους δρόμους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί τελικά όσο είμαστε "υπεύθυνοι" πολίτες, αυτοί θα συνεχίσουν να γκρεμίζουν.
Και ειλικρινά, δεν ξέρω ποιός είναι πια ο υπεύθυνος πολίτης:
Αυτός που κάθεται στον καναπέ ή αυτός που βγαίνει έξω και πλακώνεται με τα ΜΑΤ?
nd