Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

20λεπτη συνάντηση γνωριμίας Παπανδρέου - Γκρούεφσκι


Τι ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Σκοπιανό ομόλογό του

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 07:00



Βρυξέλλες,
Ατυπη συνάντηση γνωριμίας 20λεπτης διάρκειας, είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε στο συνομιλητή του ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να είναι πρωταγωνιστής στην προώθηση της ενταξιακής πορείας όλων των υποψήφιων χωρών της ΝΑ Ευρώπης και στο πλαίσιο αυτό είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της και να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Ομως κατέστησε σαφές στον κ. Γκρούεφσκι ότι πριν σκεφθούμε και αναλάβουμε οτιδήποτε θα πρέπει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Η ελληνική θέση είναι γνωστή, δηλαδή μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Επισημάνθηκε επίσης από την πλευρά του κ. Παπανδρέου ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αρκεί να επιλυθεί προηγουμένως το ζήτημα της ονομασίας.
Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι στη διάρκεια της χθεσινής συνάντηση δεν έγινε καμία συζήτηση επί της ουσίας του ζητήματος της ονομασίας, και πως βασικός στόχος ήταν να γνωριστούν μεταξύ τους οι δύο πρωθυπουργοί. Πρόσθεταν επίσης ότι η διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος θα συνεχιστεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και πως δεν υπάρχει θέμα απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ιβάνοφ: Σπάσιμο πάγου
Νωρίτερα, χθες, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ χαρακτήρισε ως «θετική» τη συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι.
«Η συνάντηση αυτή των πρωθυπουργών των δύο χωρών συμβολίζει το σπάσιμο του πάγου. Από την μεριά μου θα επαναλάβω την πρόσκλησή μου προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να συναντηθούμε κι εμείς ως πρόεδροι των δύο χωρών για να δείξουμε ότι ως ηγέτες έχουμε κατανόηση για όλα τα προβλήματα, καθώς για την αποκατάσταση του διαλόγου ο οποίος πρέπει να αποτελέσει ένα μήνυμα προς όλους τους ανθρώπους ότι υπάρχει επικοινωνία», ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών δημιουργεί την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, θα σημάνει και το άνοιγμα της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου