Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

«Η Τουρκία θα πρέπει να κριθεί στην πράξη»



Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009 07:00


Ικανοποιημένος από τη διατύπωση του κειμένου των συμπερασμάτων, που καλεί την Τουρκία να συνεργαστεί για την επανεισδοχή των μεταναστών και τον έλεγχο των συνόρων, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ανοίγονται προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι χαιρετίζεται η έναρξη διαλόγου με την Τουρκία σε θέματα μετανάστευσης και ότι «η Τουρκία θα πρέπει να κριθεί στην πράξη και όχι στα λόγια».
ΟΙ «27» αποφάσισαν την ενίσχυση του επιχειρησιακού ρόλου της FRONTEX (Οργανισμός Διαχείρισης Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε.) για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στη Μεσόγειο και ζήτησαν από την Τουρκία να λάβει ταχέως συγκεκριμένα μέτρα.
Παράλληλα, στα συμπεράσματά τους, εξέφρασαν ικανοποίηση για την έναρξη ενισχυμένου διαλόγου με την Τουρκία για θέματα μετανάστευσης.

Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες.
Επίσης, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, αποφάσισαν τη δρομολόγηση σχεδίου για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση πτήσεων τσάρτερ με σκοπό την απέλαση των λαθρομεταναστών από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται.
Για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τίθεται ένα τέλος σε μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας, ενώ σε ό,τι αφορά τον ή την επίτροπο που θα ορίσει η Ελλάδα, είπε ότι για το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.
Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ανοίγονται προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σημειώνοντας ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να ανανεωθεί η δέσμευση της Ευρώπης που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2003 με ένα νέο ορόσημο που θα είναι φιλόδοξο, ρεαλιστικό αλλά και συμβολικό με ημερομηνία το 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου