Κοινή επιστολή εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009 07:00 |
|
Βρυξέλλες,
Την άμεση ενίσχυση του κοινοτικού οργανισμού διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων (Frontex) στη Μεσόγειο ζητούν ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν κοινή επιστολή στο Σουηδό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ε.Ε., Φρέντρικ Ρέινφελντ, και στον πρόεδρο της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποία ζητούν την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την επιστολή, απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση του Frontex στη θάλασσα της Μεσογείου. Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων ζητούν την προώθηση ενός ξεκάθαρου σχεδίου για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις και τη δημιουργία γραφείων του Frontex στην περιοχή της Μεσογείου. Θεωρούν επίσης επιβεβλημένο να αναλάβει ο κοινοτικός οργανισμός την ομαδοποιημένη επανεισδοχή λαθρομεταναστών που συλλαμβάνονται στην κοινοτική επικράτεια.
Στην επιστολή επισημαίνουν επίσης ότι πρέπει η Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη για τη διαχείριση των συνόρων και τη χορήγηση κοινοτικής βοήθειας για την επανεισδοχή. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η Λιβύη πρέπει να επιβραβευθεί για το πνεύμα συνεργασίας που επιδεικνύει, το οποίο άρχισε πλέον να αποφέρει αποτελέσματα με τη μείωση του αριθμού των λαθρομεταναστών.
|
Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης στη Μεσόγειο. |
Ανάλογη συνεργασία πρέπει να προωθηθεί και με άλλες τρίτες χώρες, από τις οποίες διέρχονται οι λαθρομετανάστες προκειμένου να εισχωρήσουν στην κοινοτική επικράτεια, όπως η Τουρκία, αναφέρει η επιστολή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις αρχές του Νοεμβρίου πρόκειται να μεταβούν στην Αγκυρα ο αντιπρόεδρος της
Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Ζακ Μπαρό, με εκπρόσωπο της σουηδικής προεδρίας, προκειμένου να ζητήσουν από τις τουρκικές αρχές στενή συνεργασία με το Frontex, αλλά και εγκατάσταση κοινοτικών γραφείων εξέτασης αιτημάτων ασύλου εντός του εδάφους της χώρας αυτής.
Για Τουρκία
Αναφορικά με την Τουρκία το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που προετοίμασε η σουηδική προεδρία δεν κρίνεται ικανοποιητικό από την Ελλάδα και άλλες χώρες-μέλη, διότι στην ουσία επιβραβεύεται η πρόθεση που εξέφρασε η Αγκυρα για υπογραφή ευρωπαϊκής συμφωνίας επανεισδοχής χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κανένα συγκεκριμένα αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου