Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό στην Σαμοθράκη



ΤΡΊΤΗ, 27 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2009

-
Βίντεο ντοκουμέντο -

Την προκλητική τους συμπεριφορά στο Αιγαίο συνεχίζουν οι Τούρκοι οι οποίοι αυτή την φορά επέλεξαν ένα άλλο ευαίσθητο σημείο κοντά στην όρια των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδος-Τουρκίας,την βραχονησίδα Ζούραφα ή Λαδόξερα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.

Την περασμένη Πέμπτη, άνδρες του Ελληνικού Λιμενικού προσέγγισαν την (χαμηλής επφάνειας) βραχονησίδα στα πλαίσια της τακτικής συντήρησης του φάρου που φιλοξενεί. Η εγκατάσταση βρισκόταν εκτός λειτουργίας και χρειαζόνταν άμεσα αλλαγή μπαταριών έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για την ναυσιπλοία στην περιοχή,γεγονός το οποίου ουδόλως συγκίνησε τους ανατολίτες γείτονες .Λίγα λεπτά μετά την άφιξη των Ελλήνων Λιμενικών εμφανίστηκε στην περιοχή τουρκική ακταιωρός η οποία και προσπάθησε να τους πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς (όπως θα δείτε στο βίντεο).


Σχόλιο
Με πολύ συγκίνηση είδα τη φωτογραφία του φάρου της Ζουράφας-Λαδόξερας. Έργο του 1978 με ΔΝΕΡ τον Μίλτο Παπαθανασίου, ο οποίος χάρις στην πολιτική του σκέψη, αντίληψη και διορατικότητα παρέκαμψε όλα τα τεχνικά εμπόδια και τις δυσκολίες αυτής της άξενης περιοχής και έχτισε αυτό το φανάρι στο πουθενά, κατοχυρώνοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο προκάτοχός του, τις αντικειμενικές δυσκολίες τις έκανε βουνό και κωλυσιεργούσε την εκτέλεση του έργου. 
Θυμάμαι, όταν ήρθε και με βρήκε για να με λοιδορήσει (ήταν οκτώ τάξεις αρχαιότερος) για την ιδέα της τοποθετήσεως φάρου επάνω στο πουθενά. Από τα λεγόμενά του κατάλαβα, παρά τις επεξηγήσεις που του είχα δώσει, ότι δεν μπορούσε να καταλάβει το επιδιωκόμενο. Τελικά, το μόνο που του απάντησα ήταν πρ2 χωρική θάλασσα.. Με κοίταξε σα να κοίταζε τρελό και έφυγε από το γραφείο μου.
Συναφώς, επισημαίνω ότι στο βιβλίο των Αθ. Ελλις & Μιχ. Ιγνατιου, «ΙΜΙΑ» στη σελ. 47, γράφουν ότι το 1995, επί υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Μανώλη Μπεντενιώτη, επιχειρήθηκε να αξιοποιηθούν οικονομικά 10 βραχονησίδες [αδόκιμος όρος, το Διεθνές Δίκαιο χρησιμοποιεί τον όρο νήσος και περιλαμβάνει όλα τα μεγέθη των νήσων] εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Αυτή η μελέτη και η πλήρης αξιοποίησης όλων των μικρών ακατοίκητων νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, από Πασά (Οινουσσών) μέχρι Μεγίστης (Καστελόριζου) είχε συντελεστεί το 1978, από την ΥΥ/ΓΕΝ, με τη συμβολή των ΟΥΚ (Παπαγρηγηράκης), της Αγροτικής Τράπεζας και της ΕΤΒΑ (για το τελικό Επιχειρηματικό Σχέδιο [Business Plan]). Απ’ ότι γνωρίζω δεν βρέθηκε κάποιος να υιοθετήσει και να εφαρμόσει αυτό το τόσο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο. Αν είχε εφαρμοστεί από τότε το σχέδιο δημιουργίας economical life των μικρών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, όπως έτυχε εφαρμογής η ανέγερση του φάρου στη Ζουράφα, τότε δεν θα είχαμε φθάσει το 1996 στα Ίμια και στις γκρίζες ζώνες. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο.
ΣΓΣ

ΥΓ1 Κοίταξα στο Google Earth να δω τη Ζουράφα και διαπίστωσα ότι στη θέση υπάρχει μια θολούρα. Μήπως κάποιος γνωρίζει ή εικάζει την αιτία;

ΥΓ2 Λαδόξερα ονομάζετε όχι διότι έχει υδρογονάνθρακες στο υπέδαφός της, αλλά επειδή ξενερίζει μόνον όταν η θάλασσα είναι γληνιαία (τζάμι, λάδι).

4 σχόλια:

  1. ΥΓ2 Λαθος.Στην ηλιθια προταση του να μη ξοδεψουμε τοσα λεφτα δημιουργοντας με την απορριψη ογκολιθων απο παντοφλα ενα κομματι γης του εκαμες την ρητορικη ερωτηση΄΄ ξερετε ποσο κανει ενα στρεμμα θαλασσας στο Αιγαιο κυριε Αρχιπλοιαρχε΄΄κι εκεινος βγηκε απο το γραφειο σου χωρις νάπαντησει.Τι να πει αλλωστε ηταν γνωστο ποσο λιγος ηταν.Αυτα για την ιστορια.Χρονια πολλά.
    ΑΣΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο. Την είχα ξεχάσει αυτήν την αποστροφή.
    Ευχαριστώ.
    ΣΓΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χάρηκα για όσα σχόλια γράφεις επί του θέματος. Σε έχω προτρέψει πολλές φορές να εκθέτεις τα όσα γνωρίζεις περί υφαλοκρηπίδος κ.λ.π. Και όχι μόνον να τα κυκλοφορείς μεταξύ των ....αποστράτων. Χρειάζεται ο κόσμος να μάθει. Υπάρχει ιστοσελίδα της "κυριούλας" που θα μπορούσες να τα κοινοποιήσεις ώστε να μάθουν όσοι το επισκέπτονται ότι υπάρχουν κάποιοι που γνωρίζουν τα συγκεκριμένα θέματα πολύ καλά και ίσως θελήσουν τα ..φώτα τους. Μία από τις υποχρεώσεις των μεγαλυτέρων σε ηλικία με γνώσεις είναι να τις μεταφέρουν στους νεώτερους.
    ΕΣΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Ζουράφα στο
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_9089.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή