Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία... με αιχμή το Πατριαρχείο

ΑΜΥΝΑ&ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ


Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 09 , 10:01
Πιέσεις στην Τουρκία προσπαθούν να ασκήσουν οι ΗΠΑ και να προσφέρουν ανταλλάγματα στην Ελλάδα καθώς η τελευταία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στην μη-αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν τη στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην αλλαγή των συσχετισμών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη με τη Μόσχα. Παράλληλα σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που διαμορφώνουν την πολιτική παίζουν και τα ενεργειακά καθώς τώρα χαράσσονται οι δρόμοι για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η στάση της Ουάσινγκτον έχει να κάνει όμως και την φιλοϊρανική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία αυτή την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση του Στειτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες είναι απλώς προειδοποιητική βολή και δεν αποτελεί συνολική στροφή.

Περί της εκθέσεως
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Ιανουάριο 2008 ότι το ζήτημα περί "οικουμενικότητας" είναι εκκλησιαστικό και δεν είναι αρμοδιότητα του κράτους.
Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη αναφορές στις ανεπίλυτες ακόμη διεκδικήσεις του Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για την επιστροφή δημευθέντων περιουσιών και για την άρση της προϋπόθεσης της τούρκικης υπηκοότητας στην στελέχωση της Ιεράς Συνόδου που απειλεί την ίδια την επιβίωση του Πατριαρχείου λόγω του μικρού αριθμού των μόλις 3.000 μελών της ελληνορθόδοξης κοινότητας εν όλω.
Στη φετινή έκθεση μνημονεύονται επίσης, μεγάλες καταστροφές τριών ελληνορθόδοξων νεκροταφείων από βανδαλισμούς στην Κωνσταντινούπολη (δύο) και στη Σμύρνη (ενός), καθώς και η δικαίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το ΕΔΑΔ στις 8 Ιουλίου 2008 για το θέμα του ορφανοτροφείου της νήσου Πριγκήπου.
Στις δράσεις της αμερικανικής πλευράς επαναλαμβάνονται οι εκκλήσεις του Αμερικανού πρέσβη και άλλων επισήμων προς την τουρκική κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Στην έκθεση, η Τουρκία συγκαταλέγεται ανάμεσα σε 30 χώρες με αξιοσημείωτες παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών, κυρίως γύρω από το πλέγμα της προστασίας του "κοσμικού κράτους" με απαγορεύσεις όπως αυτή της χρήσης της ισλαμικής μαντίλας στις δημόσιες υπηρεσίες και στα σχολεία.


http://www.sofokleousin.gr/archives/46265




Ερντογάν: "Φίλος ο Αχμαντινετζάντ"



Σε ηγέτιδα δύναμη στη Μέση Ανατολή φιλοφοξεί να αναδείξει την Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά το Πακιστάν -που διαθετει πυρηνικά όπλα- επισκέφθηκε τη Δευτέρα και το Ιράν, που δεν κρυβει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του.

Μάλιστα, με συνεντεύξεις που παραχώρησε στο αραβικό δικτυο Αλ Τζαζίρα και στην εφημερίδα "Guardian", ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε "φίλο" τον Ιρανό πρόεδρο Αχμαντινετζάντ κι έκανε λόγο για "άδικη στάση της Δύσης".

Ο Ερντογάν είπε ότι είναι "κουτσομπολιά" οι ανησυχίες ότι η Τεχεράνη θέλει να φτιάξει ατομική βόμβα και πως θα ήταν "τρέλα" μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.

 Ο Τούρκος πρωθυπουργός, μάλιστα, κατήγγειλε για "υποκρισία" τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αλλά απειλούν να σβήσουν το Ιράν από τον χάρτη και υπενθύμισε την απειλή του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Λίμπερμαν για τη ρίψη ατομικής βόμβας στη Λωρίδα της Γάζας. 

Οι δηλώσεις Ερντογάν  αποκαλύπτουν "ρήγμα στο ΝΑΤΟ για τα πυρηνικά" σημειώνει η βρετανική εφημερίδα "Guardian", που δίνει έμφαση στη στροφή της Αγκυρας προς Ανατολάς.

Οι δηλώσεις και η περιοδεία του Τούρκου πρωθυπουργού γίνονται με φόντο το συμβιβαστικό σχεδιο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργειας που προβλέπει εμπλουτισμό του ιρανικού ουρανίου στη Ρωσία.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσερ Μοτακί εμφανισθηκε τη Δευτέρα διαλλακτικός, ενώ σχολίασε τις προειδοποιήσεις για ενδεχόμενο πρωτο πλήγμα από το Ισραήλ, λέγοντας: "Δεν βλέπουμε να έχουν τέτοια δυνατότητα. Αλλά αυτα τα καθεστώτα είναι ζώα με κέρατα, χωρίς λογική και γι' αυτό πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά την τρέλα τους".

http://www.megatv.com/articles.asp?catid=14542&subid=2&pubid=4621743







Μόλις οι αμερικανοί είδαν από τον Ερντογάν, περίεργες και μη αποδεκτές κινήσεις με το Ιράν, άρχισαν να κτυπούν , μια στο καρφί και μια στο πέταλο . Βλέπετε  τώρα είναι στη μέση και το θέμα της αντιμετώπισης του Ισραήλ από τους τούρκους , το οποίο δεν τους αρέσει και για να τους πιέσουν , φέρνουν τώρα στο προσκήνιο και πάλι την Χάλκη . Κάτι ξέρουμε , λίγο πολύ κι εμείς , απ’ αυτά τα τερτίπια τους  .  
Θ.Γ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου