Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Στον αέρα η συμφωνία Τουρκίας- Αρμενίας



Αντιδράσεις από τις δύο πλευρές και το Αζερμπαϊτζάν

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009 07:00



Το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων καθώς και αυτό του Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελούν τα εμπόδια στην επικύρωση της ιστορικής συμφωνίας παρά την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων.
Τις αντιδράσεις του Αζερμπαϊτζάν αλλά και της αρμενικής διασποράς προκαλεί η ιστορική συμφωνία Τουρκίας- Αρμενίας, η οποία υπεγράφη το Σάββατο, στη Ζυρίχη, ύστερα από μαραθώνια διαπραγμάτευση και αμερικανική μεσολάβηση.
Αβέβαιη είναι και η επικύρωσή της από την τουρκική εθνοσυνέλευση, όσο παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Χθες, μια ημέρα μετά την υπογραφή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Αρμενία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το θύλακα, ώστε να προχωρήσει η επικύρωση της συμφωνίας.
Η Τουρκία και η Αρμενία υπέγραψαν τη συμφωνία για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση, εξαιτίας της πρόθεσης των παριστάμενων υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών να εκφωνήσουν λόγους κατά την τελετή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνίες υπήρξαν στη διατύπωση που θα χρησιμοποιούσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά τη διάρκεια ομιλίας τους, σχετικά με το θέμα της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ -που δεν αποδέχεται η Αρμενία- και το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων - την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.
Τελικά, ύστερα από πιεστική παρέμβαση της Χίλαρι Κλίντον τα σχετικά πρωτόκολλα υπεγράφησαν στην ελβετική πόλη, με τους δύο υπουργούς να ανταλλάσσουν απλώς χειραψία, παραμένοντας σιωπηλοί μπροστά στις κάμερες.
Η αντίδραση του Αζερμπαϊτζάν ήλθε λίγες ώρες αργότερα με τη δήλωση ότι η συμφωνία μπορεί να απειλήσει την περιφερειακή σταθερότητα και ρίχνει βαριά σκιά στις σχέσεις Μπακού-Αγκυρας, η οποία παραδοσιακά στηρίζει τους Αζέρους στο ανοιχτό ζήτημα του διαφιλονικούμενου θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι δεν θα έπρεπε να υπογραφεί η συμφωνία όσο τα αρμενικά στρατεύματα παραμένουν στο θύλακα.
«Η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία πριν από την απόσυρση των αρμενικών στρατευμάτων από το κατεχόμενο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα του Μπακού» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1726854



Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Αρμενία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το θύλακα, ώστε να προχωρήσει η επικύρωση της συμφωνίας. Μήπως θα πρέπει να πράξει το ίδιο και με τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα της Κύπρου, που για την αποχώρησή τους υπάρχει και απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ; 
Δύο μέτρα και δυο σταθμά. Τα καλά και συμφέροντα. Από τη μια υπογράφει τη συμφωνία και από την άλλη εκβιάζει; Γιατί υπέγραψε τη συμφωνία που δεν προέβλεπε την αποχώρηση των στρατευμάτων της Αρμενίας; Ήθελε να παρουσιάζεται ως το καλό παιδί που συμμορφώνεται με τις επιταγές των ΗΠΑ και Ρωσίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή και να αναπτυχθούν οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και τώρα το γυρίζει για να παρουσιάσει τους Αρμένιους ως τα ατίθασα παιδιά της περιοχής.
ΣΓΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου