Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας ζητεί η Κύπρος

Ευρωπαϊκή Ενωση


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009 07:00

Η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει τα διαβήματά της γιατί θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, αν και εφόσον αυτή συνεχίσει να μην υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, τόνισε χθες -σχολιάζοντας την ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, την οποία η Άγκυρα χαρακτήρισε χθες «θετική και ισορροπημένη»- ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου.
Οι όποιες αποφάσεις σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα ληφθούν από το Συμβούλιο ως το καθ' ύλην αρμόδιο όργανο, τόνισε ο εκπρόσωπος.
Η Τουρκία καλείται ρητά να συμβάλει με απτό τρόπο («in concrete terms») για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού κι αυτό αποτελεί σημαντική ενίσχυση σε σύγκριση με προηγούμενα έγγραφα της Επιτροπής και καταδεικνύει το ότι η Τουρκία έμπρακτα, και όχι με λόγια, πρέπει να συμβάλει σε μια ορθή λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε.
Στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, λέγοντας ότι αποτελεί μια «ιδιαίτερης σημασίας ημερομηνία, καθώς τότε θα αξιολογηθεί η Τουρκία για τα έως σήμερα πεπραγμένα της».
Δ. Δρούτσας: H κυβέρνηση έρχεται και πάλι δίπλα στην Κύπρο.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έκανε ύστερα από σύσκεψη στου Μαξίμου, εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Κύπρο, στις 19 Οκτωβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση ανέλαβε μόλις πριν από λίγες μέρες και από την πρώτη στιγμή εργάστηκε για να βελτιώσει τις εκθέσεις προόδου.
Δ. Δρούτσας: Η εθνική κόκκινη γραμμή για την ΠΓΔΜ είναι ξεκάθαρη και γνωστή.

Ως ένα σημείο και στα πιο κρίσιμα σημεία για την Ελλάδα, νομίζω πετύχαμε αυτή τη βελτίωση», είπε. Σε ό, τι αφορά την έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου