Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Μισόλογα από τον Γκρούεφσκι



Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα «ανάγκασε» τον σκοπιανό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε φαινομενικά διαλλακτικές δηλώσεις για το θέμα της ονομασίας, ενόψει και της αξιολόγησης της ΠΓΔΜ από την ΕΕ
11:42

Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα «ανάγκασε» τον σκοπιανό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε φαινομενικά διαλλακτικές δηλώσεις για το θέμα της ονομασίας, ενόψει και της αξιολόγησης της ΠΓΔΜ από την ΕΕ.




, ο Νίκολα Γκρούεφσκι σε ομιλία του την Κυριακή, αφού υποστήριξε ότι «η εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του είναι ένα θέμα που της έχει επιβληθεί» έσπευσε να σημειώσει ότι οι ηγέτες των δύο χωρών «έχουν χρέος να βρουν λύση».

Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «Εμείς ξέρουμε καλά ποιοί είμαστε και τι είμαστε» και προσέθεσε ότι «η λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά κείμενα του ΟΗΕ, ήτοι στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού».
Ουσιαστικά δηλαδή προανήγγειλε ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις σημερινές της θέσεις, αναιρώντας την επόμενη δήλωση ότι «είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε εντατικά λύση και εισερχόμαστε στην σχετική διαδικασία με την πλέον εποικοδομητική διάθεση».
Ο φόβος για νέο ελληνικό «βέτο» στην προσέγγιση με την ΕΕ εξάλλου τον οδήγησε να τονίσει ότι το ευρωπαϊκό μέλλον των πολιτών της χώρας είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να τεθεί σε ομηρία «εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων», ενόψει και της επικείμενης ετήσιας αξιολόγησης από την ΕΕ στις 14 Οκτωβρίου.
Κατά τον ίδιο η χώρα εκπλήρωσε όλα τα σχετικά κριτήρια και καμία από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε δεν έχει λόγο και αιτία να εμποδίσει την ευρωατλαντική πορεία της.
«Η όρθωση εμποδίων προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί εμπόδιο για το ίδιο το πνεύμα της Ευρώπης και των πολιτιστικών της αξιών», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

1 σχόλιο: