Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

E.E.: «Ναι» για Σκόπια, χωρίς κυρώσεις για Τουρκία


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 07:00


Η Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - ΠΓΔΜ.
Τις δύο ετήσιες εκθέσεις της για την αξιολόγηση της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας θα δημοσιοποιήσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Ν. Μπέλλο, η Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-ΠΓΔΜ.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο συμβούλιο κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά ακόμη κι αν ασκηθεί ελληνικό βέτο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των πιέσεων προς την Ελλάδα. Την εξέλιξη αυτή προφανώς γνωρίζει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν αντιρρήσεις από τους ηγέτες για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, ενώ δήλωσε έτοιμος για εντατικές συνομιλίες με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Πιο θετική για τα ελληνικά συμφέροντα είναι η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, η οποία έχει σαφείς αναφορές σε μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Σχολή της Χάλκης κ.ά., καθώς και στις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων στο Αιγαίο.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας (άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) δεν εισηγείται την επιβολή κυρώσεων. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συναίνεση, όπως είναι πιθανό, η κυπριακή πολιτική ηγεσία- η οποία θα συζητήσει το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προσανατολίζεται σε «μπλοκάρισμα» ενταξιακών κεφαλαίων.

Αν τα δηλωθέντα προεκλογικά από τον κ. Λοβέρδο (νυν υπουργός Εργασίας) ισχύουν τότε θα στρώσουμε κόκκινο χαλί στα Σκόπια.
ΣΓΣ

1 σχόλιο:

  1. Θα ξαναπώ για μια ακόμη φορά ότι
    ο μόνος πολιτισμός των Τούρκων
    είναι η βαρβαρότητα.
    papailias yfantis

    ΑπάντησηΔιαγραφή