Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Το Ζάππειο κατάντησε αυθαίρετο πάρκινγκ...

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ...ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ...
ΕΓΩ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ 

Διάσπαρτα Ι.Χ. σε ένα χώρο που θα έπρεπε να ανήκει στους πεζούς

απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- του Γιαννη Eλαφρου
Το μεγαλύτερο υπαίθριο πάρκινγκ αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται στους χώρους γύρω από το Ζάππειο, δίπλα στον Εθνικό Κήπο! Κατειλημμένα πεζοδρόμια από Ι.Χ. και αυτοκίνητα διάσπαρτα σε ένα χώρο που κανονικά θα έπρεπε να ανήκει στους πεζούς. Εκπληκτοι οι γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους στους ελεύθερους χώρους γύρω από το Ζάππειο και στις δύο παιδικές χαρές (μία μέσα στον Εθνικό Κήπο και μία δίπλα στην «Αίγλη») βλέπουν αυτοκίνητα να κυκλοφορούν όχι μόνο στα ασφαλτοστρωμένα, αλλά και σε πλακοστρωμένα σημεία. Ειδικά στον δρόμο μπροστά από την «κάτω» παιδική χαρά, ο οποίος συνδέει τη Βασιλίσσης Ολγας με το εστιατόριο «Αίγλη», τα αυτοκίνητα τοποθετούνται κάθετα, καταλαμβάνοντας και το πεζοδρόμιο! Για να χωρέσουν προφανώς περισσότερα. Γονείς με καροτσάκια, μάταια προσπαθούν να περάσουν από το πεζοδρόμιο. Ποιον τιμά μια τέτοια παρανομία (η κατάληψη του πεζοδρομίου), σε έναν από τους προβεβλημένους και όμορφους χώρους της Αθήνας; Τι εικόνα δίνουμε στους χιλιάδες ξένους επισκέπτες; Τι μήνυμα εκπέμπεται στους γονείς και τους άλλους πολίτες, όταν ακόμα και μέσα στο Ζάππειο «όλα επιτρέπονται»; Και όλα αυτά, πολύ κοντά σε σημεία που συνήθως κάνει ελέγχους η Αστυνομία ή περιπολεί η Δημοτική «αδελφή» της.
«Εάν δούμε αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω σε πεζοδρόμια τα γράφουμε», λέει στην «Κ» ο κ. Στέλιος Κρασάς, διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας. Για τα κατειλημμένα πεζοδρόμια εντός του Ζαππείου, δηλώνει όμως αναρμόδιος. «Ο δήμος δεν έχει ευθύνη εκεί». Κάποιο άβατο; Μέσα στο Ζάππειο την ευθύνη έχει η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων και βεβαίως οι μισθωτές της.
«Η είσοδος από τη Βασιλίσσης Ολγας, η πρώτη όπως ερχόμαστε από το Παναθηναϊκό Στάδιο, έχει παραχωρηθεί από την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων στην Αίγλη Α.Ε. για την προσπέλαση προς τον χώρο μας. Ο δρόμος που συνδέει τη Βασ. Ολγας με την «Αίγλη» μάς έχει παραχωρηθεί για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης», λέει στην «Κ» ο κ. Σπύρος Παππάς, εκ μέρους της εταιρείας. Τοποθετήθηκε μπάρα και φυλάκιο εισόδου, με την πινακίδα της εταιρείας δίπλα, υπάρχουν και διαγραμμισμένες θέσεις πάρκινγκ στο οδόστρωμα, οι οποίες όμως παραβιάζονται σε βάρος του πεζοδρομίου. Οι περίοικοι θυμούνται ότι παλαιότερα το συγκεκριμένο τμήμα του πάρκου ήταν ελεύθερο. Τώρα έχει καταληφθεί από τους εποχούμενους επισκέπτες του καταστήματος. Αλλά όχι μόνο. Πρόσβαση στο συγκεκριμένο πάρκινγκ έχουν και άλλοι, πέρα από τους πελάτες της «Αίγλης». Για τη στάθμευση δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αντίτιμο. Εάν ρωτήσει κανείς «πόσο κοστίζει;» τους παρκαδόρους (υπαλλήλους της «Αίγλης» Α.Ε., όπως μας είπε ο κ. Παππάς) η απάντηση είναι «ό,τι θέλετε»... Λίγο παραπάνω υπάρχει μια δεύτερη μπάρα. Παρ' όλα αυτά πολλά αυτοκίνητα και μηχανές παρκάρουν ακριβώς μπροστά στο εστιατόριο ή απέναντι από το Ζάππειο.
Ασφυξία...
Η κανονική είσοδος για το Ζάππειο Μέγαρο είναι από την Ηρώδου Αττικού, μέσω του δρόμου που απλώνεται περιμετρικά του Εθνικού Κήπου. Ηλεκτρονικές μπάρες και ένα φυλάκιο ελέγχει την είσοδο, που επιτρέπεται μόνο με άδεια. Κανονικά, πρόσβαση έχει μόνο το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, του Μεγάρου Μαξίμου και ορισμένων ακόμα κρατικών υπηρεσιών. Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεν παύουν να είναι πολλά. Σε αρκετά από αυτά πέφτει η σκιά των πινακίδων που γράφουν «απαγορεύεται η στάθμευση», οι οποίες ξεθωριάζουν μέσα στην ανυποληψία. Καθώς η ασφυξία πεζών και παιδιών σε αυτή την πόλη χτυπά κόκκινο, ίσως αξίζει μια άλλη προσέγγιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου