Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Κίνα: Προειδοποιεί τη Γαλλία για παραβίαση του ψηφίσματος του ΟΗΕ - Capital.gr

Κίνα: Προειδοποιεί τη Γαλλία για παραβίαση του ψηφίσματος του ΟΗΕ - Capital.gr

Ο πρόεδρος της Κίνας Hu Jintao προειδοποίησε το Γάλλο ηγέτη Nicolas Sarkozy ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη θα μπορούσαν να παραβιάζουν την «αρχική πρόθεση» του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που τις ενέκρινε στην περίπτωση που απειλούνται άμαχοι.

Τα σκληρά λόγια του Hu σημειώθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο της μίνι περιοδείας του Sarkozy στην Ασία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η σύνοδος του G20 για τις παγκόσμιες νομισματικές μεταρρυθμίσεις και μία στάση στην πολύπαθη Ιαπωνία.

«Ο σκοπός του ψηφίσματος του ΟΗΕ είναι να σταματήσει η βία και να προστατευθούν οι άμαχοι», φέρεται να δήλωσε ο Hu, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

«Αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις φέρουν την καταστροφή σε αθώους πολίτες και προκαλέσουν μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, αυτό θα παραβίαζε την αρχική πρόθεση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η Κίνα έχει επικρίνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, αν και δεν έχει κάνει χρήση βέτο για να εμποδίσει την έγκριση του ψηφίσματος. Αντιθέτως απείχε από τη ψηφοφορία.

Στον αντίποδα, η Γαλλία ηγήθηκε των συμμαχικών επιχειρήσεων κατά της Λιβύης, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Ο Hu είπε στον Sarkozy ότι η χρήση βίας δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα, αλλά τα κάνει πιο περίπλοκα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

«Ο διάλογος και άλλα ειρηνικά μέσα είναι οι τελικές λύσεις στα προβλήματα», τόνισε ο Hu.

Στο μεταξύ, ο Sarkozy δήλωσε ότι η Γαλλία ελπίζει στην επίλυση της λιβυκής κρίσης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου