Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο και αέριο | ειδησεις , οικονομια | v4.ethnos.gr

Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο και αέριο | ειδησεις , οικονομια | v4.ethnos.gr

Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο και αέριο

Μέχρι τις 15 Μαΐου θα αρχίσουν οι έρευνες, ανακοίνωσε ο υφ. ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης από τη Νορβηγία, όπου συναντήθηκε με τον υφ. Πετρελαίου και Ενέργειας Π. Ρ. Χένρικσεν«E» 3/5
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχουν ξεκινήσει οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, και ήδη παγκόσμιοι κολοσσοί στον τομέα των υδρογονανθράκων εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Ο υφ. ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης
Ο υφ. ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης

Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης μετά το τέλος της επίσκεψής του στη Νορβηγία, όπου συναντήθηκε με τον υφυπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας Π. Ρ. Χένρικσεν και εκπροσώπους της εταιρείας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων Statoil, αλλά και με τις εταιρείες διεξαγωγής σεισμικών διασκοπήσεων TGS και PGS, οι οποίες είναι και οι κορυφαίες στην παγκόσμια αγορά. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε τους Νορβηγούς συνομιλητές του ότι «μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία ανάθεσης δραστηριοτήτων αναζήτησης, με την εκτέλεση σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων».

Πρόκειται για αναγνωρισμένη διεθνή πρακτική που εφαρμόζεται με επιτυχία από όλες σχεδόν τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένα, εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου επενδύουν σε έρευνες και τα δεδομένα που προκύπτουν πωλούνται ως «πακέτα» πληροφοριών - προγραμμάτων έρευνας και παραγωγής στις περιοχές αυτές.

Η δαπάνη επιμερίζεται σε περισσότερους πελάτες κι έτσι η διαδικασία αυτή επιτρέπει στο ελληνικό Δημόσιο να εξερευνήσει ευρείες περιοχές του θαλάσσιου χώρου ανέξοδα. Ταυτόχρονα έχει και όφελος από τη συμμετοχή του στα κέρδη μέσω των εσόδων διανομής των ερευνητικών δεδομένων του αδειούχου.

Οπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης, τη διαδικασία αυτή «θα τη θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα απευθύνουμε διεθνή πρόσκληση, αξιοποιώντας και τη νορβηγική εμπειρία αλλά και το ενδιαφέρον που έχει επίσημα εκφραστεί από σοβαρές εταιρείες του κλάδου για τη λεκάνη του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης».

Ενα από τα οφέλη της Νορβηγίας
Ταμείο συντάξεων με 400 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των εταιρειών υδρογονανθράκων

Ταμείο συντάξεων με περιουσία άνω των 400 δισ. ευρώ έχει δημιουργηθεί στη Νορβηγία με τα έσοδα του κράτους που προέρχονται από τη φορολόγηση των εταιρειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που αποκομίζει η σκανδιναβική χώρα, ενώ ταυτόχρονα οι Νορβηγοί ενημέρωσαν τον Ελληνα υφυπουργό ΠΕΚΑ και για τον τρόπο λειτουργίας του μοντέλου που ακολουθείται στον τομέα του πετρελαίου. Εξάλλου, ο Γ. Μανιάτης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έκανε γνωστό στη νορβηγική κυβέρνηση και τις εταιρείες ότι έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση φορέα διαχείρισης υδρογονανθράκων κι αναμένεται η δεύτερη έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο και η κατάθεσή του στη Βουλή. Παράλληλα προχωρεί η ανάπτυξη συστήματος πληροφοριών με τα ερευνητικά δεδομένα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=63001038

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου