Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

«Η Γερμανία αυτοκαταργείται»: ένα βιβλίο για την ενσωμάτωση που διχάζει



Η κυκλοφορία του βιβλίου «Η Γερμανία αυτοκαταργείται» του πρώην υπουργού Οικονομικών του Βερολίνου Τίλο Σαρατσίν διχάζει εδώ και μέρες τη κοινή γνώμη και προκαλεί έντονες δημόσιες αντιπαραθέσεις.

Και μόνο η προδημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου στο περιοδικό Der Spiegel ήταν αρκετή για να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους του πολιτικού και όχι μόνο κόσμου. Ακόμα και η καγκελάριος ΄Αγκελα Μέρκελ πήρε θέση.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο λόγος για το επίμαχο βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών του ομόσπονδου κρατιδίου του Βερολίνου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Τίλο Σαρατσίν με τίτλο «Η Γερμανία αυτοκαταργείται».
Στο βιβλίο ο συγγραφέας αναφέρεται στην άρνηση των μουσουλμάνων να ενσωματωθούν, αλλά και τις επιπτώσεις της στάσης αυτής στη γερμανική κοινωνία. Η καγκελάριος δήλωσε δια στόματος του εκπροσώπου της ότι το βιβλίο θίγει πολλούς πολίτες και πως δεν συμβάλλει στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των ξένων. Τι λέει όμως ο Τίλο Σαρατσίν; Σε συνέντευξή του στον δημόσιο σταθμό Deutschlandradio με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου τη Δευτέρα (30.08) απάντησε στην ερώτημα αν η Γερμανία πράγματι αυτοκαταργείται: «Ναι, η χώρα αυτοκαταργείται. Κάθε νέα γενιά είναι κατά ένα τρίτο μικρότερη από την προηγούμενη. Μετά από τέσσερις γενιές ο πληθυσμός θα έχει συρρικνωθεί κατά 20%. Και τότε η Γερμανία, οι Γερμανοί που ζουν εδώ και οι απόγονοί τους δεν θα υπάρχουν πια».

Χειρότερη μόρφωση και διπλάσιες γεννήσεις
Ενοχλημένη από το βιβλίο και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ
Κατά την άποψη του γερμανού οικονομολόγου «οι μετανάστες από την Τουρκία, την Εγγύς και Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν χειρότερη μόρφωση και γεννούν περισσότερα παιδιά». Όμως σήμερα οι μετανάστες από την Ασία και την Αφρική αποτελούν μόνο το 4% του συνολικού πληθυσμού στη Γερμανία. Ο Τίλο Σαρατσίν είναι ωστόσο πεπεισμένος ότι η Γερμανία διατρέχει κίνδυνο και μιλά για αλλοίωση του πληθυσμού: «Οι μουσουλμάνοι μετανάστες από τις εν λόγω περιοχές γεννούν τα διπλάσια παιδιά από ότι τα υπόλοιπα τμήματα του πληθυσμού. Αν συνυπολογίσουμε ότι κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 100.000 νέοι μετανάστες καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε μερικά χρόνια οι Γερμανοί δεν θα αποτελούν πια την πλειονότητα των κατοίκων σε ορισμένες πόλεις και περιοχές ή ακόμα και σε ολόκληρη την επικράτεια».
Γενικεύσεις σε βάρος ορισμένων εθνοτικών ομάδων


Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απορεί για ποιό λόγο ο Τίλο Σάρατσιν παραμένει μέλος των Σοσιαλδημοκρατών
Οι συχνά προκλητικές απόψεις του γερμανού οικονομολόγου συναντούν και την αντίσταση του Σοσιλαδημοκρατικού κόμματος στο οποίο ας σημειωθεί ότι ο Τίλο Σαρατσίν είναι μέλος. Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που ζουν την αποπομπή του. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε μάλιστα ότι θα εξετάσει προσεκτικά αν οι απόψεις και τα σχόλια του Τίλο Σαρατσίν είναι ρατσιστικά. Πιο αυστηρή είναι η κριτική του επίσης σοσιαλδημοκράτη Ραέντ Ζάλεχ, εκπρόσωπου σε ζητήματα ενσωμάτωσης: «Ορισμένες βασικές θέσεις του κυρίου Σάρατσιν είναι ξεκάθαρα ρατσιστικές, όπως απέδειξε και εμπειρογνώμονας του Κέντρο Μέντελσον. Περιέχουν γενικεύσεις και χαρακτηρισμούς σε βάρος ορισμένων εθνοτικών ή θρησκευτικών ομάδων της κοινωνίας μας. Ο Τίλο Σάρατσιν μιλά ακόμα και για βλακεία ή εξυπνάδα που απορρέει από τα γονίδια».


DRadio/Nana Brink/Στέφανος Γεωργακόπουλος
Επιμέλεια Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου
Deutsche Welle


1 σχόλιο:

  1. Στο YouTube υπάρχουν πολλά βίντεο που με απλούς αριθμούς παρουσιάζουν το "δημογραφικό πρόβλημα", δηλ. της επικράτησις του μουσουλμανικού στοιχείου στην Ευρώπη (search με τη λέξη Demographics).

    ΑπάντησηΔιαγραφή