Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΗ-Quantum Energy: Διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ | επιχειρησεις , ελληνικες επιχειρησεις | v2.imerisia.gr

Tο σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, το λεγόμενο «ΕuroAsia Interconnector» ανακοίνωσε χθες στη Λευκωσία ο πρόεδρος της «ΔΕΗ-Quantum Energy» Νάσος Κτωρίδης.

Το κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ και θα χρειαστεί 36 μήνες για να ολοκληρωθεί. Με χρόνο έναρξης το 2013 το έργο θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το 2016, ενώ το κόστος του εκτιμάται ότι μπορεί να αποσβεστεί σε περίπου τέσσερα χρόνια. Το υποβρύχιο καλώδιο που θα συνδέσει τις τρεις χώρες θα έχει δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας συνολικής ισχύος 2.000 MW. Oι εταιρείες που το υποστηρίζουν είναι η κυπριακή «ΔΕΗ-Quantum Energy», που αποτελεί σύμπραξη της ΔΕΗ με την Quantum, η ΔΕΗ από την Ελλάδα και θεσμικοί φορείς του Ισραήλ.
Ας σημειωθεί ότι η ηλεκρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου είχε συζητηθεί στην πρόσφαστη επίσκεψη του υπ. Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τον κ. Κτωρίδη, η αναμενόμενη απόδοση του έργου ανέρχεται σε 17,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια ζωής του καλωδίου. Τη χρηματοδότηση του έργου θα αναλάβει η ΔΕΗ-Quantum Energy. To μήκος του καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ υπολογίζεται σε 155 ναυτικά μίλια, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης 320 ναυτικά μίλια και μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου σε 65 ναυτικά μίλια. Ο κ. Κτωρίδης δήλωσε ακόμα ότι Ελλάδα είναι ελλειμματική σε ηλεκτρική ενέργεια κατά 1.000 MW και ότι η μεταφορά ενέργειας μέσω του καλωδίου θα ξεκινήσει από το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου