Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Πανίκος Χαραλάμπους:Κύπρος ως κόμβος ενεργειακός

Το έργο που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία ΔΕΗ QUANTUM και αφορά τη ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας και άρα με την Ευρώπη, ανεξάρτητα εάν θα υλοποιηθεί, δείχνει πόσο μεγάλες είναι οι δυνατότητες η χώρα μας να καταστεί ενεργειακός κόμβος μεταξύ Μέσης Ανατολής (Ασίας) και Ευρώπης. Το έργο, όπως το παρουσίασε ο πρόεδρος της εταιρείας Νάσος Κτωρίδης, στοχεύει ουσιαστικά στη μεταφορά και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε πρώτη φάση από το Ισραήλ στην Ευρώπη (και μετέπειτα από την Κύπρο), μέσω Κύπρου. Είναι ένα έργο που μόνο η εγκατάσταση του αγωγού και των υποσταθμών υπολογίζεται να κοστίσει γύρω στο €1,5 δισ.
Ασφαλώς εάν δεν ανακαλύπτονταν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή και δεν δημιουργείτο η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αναγνωστικές τιμές, τίποτα από τα πιο πάνω δε θα έμπαινε στο τραπέζι. Αυτό όμως δείχνει το πεδίο οικονομικής δράσης που διανοίγεται για τη μικρή Κύπρο. Υποδεικνύει πόσο πιο μεγάλο γίνεται το εύρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που μπορούν να αναπτυχθούν γύρω και με αφορμή το φυσικό αέριο.
Πιο σημαντική όμως είναι η πολιτική και γεωστρατηγική αξία που αποκτά η χώρα μας. Που με αξιοποίηση της θέσης της μπορεί να αλλάξει το μέγεθος της σημασίας της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως χώρα της περιοχής. Και όσο αυξάνεται αυτή η πολιτικογεωστρατηγική αξία, ανάλογα μεγαλώνει και ο δείκτης ασφαλείας της. Και αυτό μπορεί να εξαργυρωθεί ακόμα και στο κυπριακό πρόβλημα.
Επομένως τέτοια έργα απαιτείται να αντικρίζονται θετικά και να αντιμετωπίζονται ως εκσυγχρονιστικά. Με ένα κράτος υποβοηθητικό, μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος και υπερβολές του παρόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου