Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Newscode.gr - Media -FT Deutschland: Απαισιόδοξοι οι οικονομολόγοι για την πορεία της οικονομίας

Media

FT Deutschland: Απαισιόδοξοι οι οικονομολόγοι για την πορεία της οικονομίας
23/01/2012 20:25

Περίπου 80% των ερωτηθέντων οικονομολόγων και υπεύθυνων για τα οικονομικά τραπεζών και ινστιτούτων που συμμετείχαν σε έρευνα των Financial Times Deutschland δήλωσαν ότι αναμένουν τη χειροτέρευση της κατάστασης στις αγορές παρά τα πρόσφατα θετικά σημάδια.
Ένας στους πέντε οικονομολόγους θεωρεί ότι θα υπάρξουν και νέες αναταράξεις.
Με αυτόν τον τρόπο οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκφράζουν την αντίθεσή τους στις πρόσφατες δηλώσεις αισιοδοξίας αναλυτών των αγορών, σύμφωνα με τους οποίους η κρίση έχει υπερβεί την κορύφωσή της. Η αισιοδοξία οφειλόταν στο ότι η Γαλλία και η Ισπανία κατόρθωσαν την περασμένη Πέμπτη, παρά τις υποβαθμίσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, να πουλήσουν ομόλογα σε σαφώς χαμηλότερα επιτόκια. Κάτι παρόμοιο πέτυχε προηγουμένως και η Ιταλία.
«Εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, λόγω της αποτυχίας συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους, η κατάσταση θα οξυνθεί και πάλι», δηλώνει ο Χόλγκερ Φάιρινκρουκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας WestLB.
Παρόμοιες απαντήσεις έδωσαν και άλλοι ερωτηθέντες.
Η χορήγηση μέσω της ΕΚΤ 500 δις Ευρώ στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης περιορίζει κατά τον Ντέιβιντ Μιλέκερ, επικεφαλής οικονομολόγο της Union Investment τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα. Μόνον 25% των ειδικών θεωρεί ότι θα υπάρξει κίνδυνος χαμηλής ζήτησης γαλλικών και ιταλικών ομολόγων.
Ωστόσο, «εάν η κατάσταση στην Ελλάδα οξυνθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει στη μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία», υποστηρίζει ο Κάρστεν Κλούντε της M.M. Warburg.
Άλλοι πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι μικρός, καθώς υπολογίζουν ότι η ΕΚΤ σε περίπτωση ανάγκης θα προβεί σε άμεσες αγορές κρατικών ομολόγων ή θα απειλήσει με τέτοιου είδους ενέργειες. Πάντως, η πρόβλεψη περί κατάρρευσης της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Ιανουάριο από το 12 στο 30%, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου