Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

kathimerini.gr | Βαθαίνει το χάσμα Ευρώπης-Βρετανίας

Βαθαίνει το χάσμα Ευρώπης-Βρετανίας

Νέο σημείο τριβής μετά τον φόρο Τόμπιν το γαλλογερμανικό αίτημα για χαλαρότερη Βασιλεία ΙΙΙ
Η υποβόσκουσα σύγκρουση της Βρετανίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία για το εύρος αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης επεκτείνεται, αυτή τη φορά στο ζήτημα της ρύθμισης των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times, Βερολίνο και Παρίσι επιδιώκουν χαλάρωση στους νέους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, γνωστοί ως «Βασιλεία ΙΙΙ», συναντώντας την εκ διαμέτρου αντίθεση της Βρετανίας. Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, παράλληλα, αντιστέκεται στην επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, μια πρόταση που χαίρει της θερμής στήριξης του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, αλλά και υψηλών αξιωματούχων της Ε.Ε. Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι ο φόρος θα μπορούσε να επιβληθεί αποκλειστικά στην Ευρωζώνη, μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η Βρετανία, από τη δική της πλευρά, διεκδικεί αυτονομία στην εποπτεία του Σίτι του Λονδίνου, προκαλώντας την αντίδραση του Μισέλ Μπαρνιέ, επίτροπου εσωτερικής αγοράς, που δήλωσε χθες ότι η χώρα οφείλει να προσαρμοστεί κάποτε στους ευρωπαϊκούς κανόνες του παιχνιδιού. Στο παρασκήνιο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες παρακολουθούν τις εξελίξεις με ανησυχία, καθώς η επιβολή αυστηρότερων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας, όσο και φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, είναι δυσάρεστες προοπτικές για τον κλάδο.
Σε κοινή επιστολή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, προς τους εταίρους τους στο χθεσινό Eurogroup, ζητούν τη χαλάρωση ορισμένων κανόνων στη Βασιλεία ΙΙΙ, προκειμένου να μην υπάρξουν «αρνητικές επιπτώσεις» στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία στους δείκτες μόχλευσης, δηλαδή στα περιθώρια δανεισμού των τραπεζών από τις αγορές συγκριτικά με τα κεφάλαια που διαθέτουν και που, εν τέλει, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ζημιών σε μελλοντικές κρίσεις. Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε διέψευσε τις πληροφορίες της εφημερίδας, υπογραμμίζοντας ότι η Βασιλεία ΙΙΙΙ θα εφαρμοστεί πλήρως.
Από την πλευρά της, η Βρετανία επιθυμεί την επιβολή ακόμη πιο αυστηρών κανόνων από τη Βασιλεία ΙΙΙ για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών της. Στόχος της είναι να αποτραπεί μια χρηματοπιστωτική κρίση σαν αυτήν του 2008, η οποία προκάλεσε σαρωτικές συνέπειες στο Σίτι του Λονδίνου και την παγκόσμια οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οζμπορν, έχει μιλήσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης να υιοθετήσει προτάσεις από την έκθεση Βίκενς, κυρίως σχετικά την αύξηση των δεικτών κεφαλαίων σε ποσοστό έως 17% αντί του 9% που προτείνει η Βασιλεία ΙΙΙ.
Σε χθεσινή ομιλία που έδωσε ο κ. Μπαρνιέ στο Λονδίνο, είπε ότι η Βρετανία θα «πρέπει να παίξει το παιχνίδι της Ευρώπης» και να μην απαιτεί εξαιρέσεις που μπορεί να πλήξουν το «ελεύθερο εμπόριο». Ο κ. Μπαρνιέ αναφερόταν έμμεσα στην αιφνιδιαστική αποχώρηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, από την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις αρχές Δεκεμβρίου. Τότε, ο κ. Κάμερον απαίτησε την ενσωμάτωση πρωτόκολλου για το Σίτι του Λονδίνου σε μια επικείμενη αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, που θα εξασφάλιζε δικαίωμα βέτο σε προτάσεις της Ε.Ε. για την επιβολή έκτακτων μέτρων ή την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου