Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Σκόπια: Το όνομα δεν αφορά το ΝΑΤΟ

Αυτό λέγεται ΡΟΥΑ ΜΑΤ ...
ΣΓΣ

Σκόπια: Το όνομα δεν αφορά το ΝΑΤΟ


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2008 07:00
152 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1461624


ΤΟ ΝΑΤΟ δεν έχει ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία για εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. «Δεν υπάρχει εδώ ρόλος για το γ.γ. του ΝΑΤΟ. Οπωσδήποτε, το ζήτημα της ονομασίας είναι σημαντικό και σε κάποια φάση, θα έλεγα όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα, πρέπει να εξευρεθεί λύση για το πρόβλημα αυτό. Γνωρίζετε, ωστόσο, ότι γι' αυτό υπεύθυνος είναι ο κ. Νίμιτς και όχι εγώ», δήλωσε.

Απ' την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, εκτίμησε ότι μία λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας θα διευκόλυνε τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

«Οπωσδήποτε το ζήτημα αυτό είναι σημαντικό και για την Ελλάδα, αλλά και για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, οι συνομιλίες εισέρχονται στη φάση των εντατικότερων προσπαθειών και συναντήσεων και πράγματι ευελπιστώ ότι θα επιτευχθεί συμφωνία», είπε.

7 σχόλια:

  1. Τα ακόλουθα γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    «Λύση στο όνομα διευκολύνει την ένταξη»
    Παρασκευή, 11.01.08
    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, εκτίμησε ότι μία λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας θα διευκόλυνε την διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.
    "Οπωσδήποτε το ζήτημα αυτό είναι σημαντικό και για την Ελλάδα, αλλά και για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, οι συνομιλίες εισέρχονται στη φάση των εντατικότερων προσπαθειών και συναντήσεων και πράγματι ευελπιστώ ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Οι νέες προσπάθειες οι οποίες αυτή τη στιγμή διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δίνουν την εντύπωση πως μπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε αμοιβαία λύση",ανέφερε ο κ. Σολάνα σε δηλώσεις του στο εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό των Σκοπίων "Καπιτάλ".
    "Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι μία συμφωνηθείσα λύση θα έχει τη στήριξη της ΕΕ, καθώς και της ευρύτερης Διεθνούς Κοινότητας και ότι αυτή θα διευκολύνει τη διαδικασία της ένταξης στην Ένωση", πρόσθεσε.
    Το ΝΑΤΟ δεν έχει ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία για εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, ανέφερε ο Γ.Γ. της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.
    "Δεν υπάρχει εδώ ρόλος για το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Οπωσδήποτε, το ζήτημα της ονομασίας είναι σημαντικό και σε κάποια φάση, θα έλεγα όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα, πρέπει να εξευρεθεί λύση για το πρόβλημα αυτό. Γνωρίζετε, ωστόσο, ότι γι' αυτό υπεύθυνος είναι ο κ. Νίμιτς και όχι εγώ", δήλωσε ο κ. Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, στην εφημερίδα των Σκοπίων, "Ουτρίνσκι Βέσνικ".
    ΑΠΕ- ΜΠΕ
    Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ εξωθώντας την ελληνική κυβέρνηση στο μονόδρομο του βέτο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα μηνύματα που έχουν φθάσει ήδη στην Αθήνα και στα Σκόπια διά της διπλωματικής οδού είναι άκρως ανησυχητικά για την ελληνική πλευρά:
    Οι ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή, θεωρούν ότι πρέπει να απευθυνθεί πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM για λόγους σταθεροποίησης της περιοχής των Βαλκανίων που θα δονείται από την επικείμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.
    Επίσης, θεωρούν ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και την Κροατία θα αποτελέσει επίτευγμα στην εξωτερική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης και προεκλογικό επιχείρημα για τους Ρεπουμπλικανούς που θα διαφημίσουν τις παρεμβάσεις τους στα μεγάλα διεθνή θέματα. Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει αφού οριστικοποιηθεί το νέο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και τότε θα συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα. Πάντως, το ζήτημα της ονομασίας δεν πρόκειται να επηρεάσει την αμερικανική απόφαση για την ένταξη ή την αναβολή της και αυτό έγινε σαφές κατά τις συνομιλίες που έγιναν μεταξύ των αντιπροσωπιών των κρατών μελών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες τις προηγούμενες μέρες.
    Η ελληνική πλευρά επέμεινε ότι η αδιάλλακτη στάση των Σκοπίων στο θέμα του ονόματος επηρεάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεπώς πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν κατά την απόφαση για ένταξη. Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά επιμένει στο «γράμμα» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που επιτρέπει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς με το όνομα FYROM. Αρμόδιοι διπλωματικοί κύκλοι φοβούνται πλέον τις κινήσεις του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αναμένεται στο τέλος Ιανουαρίου στα Σκόπια για τον πρώτο γύρο των συνομιλιών των διαπραγματευτών των δύο χωρών, κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ. Φοβούνται, δηλαδή, ότι θα κυλήσει ο χρόνος με προσχηματικές συνομιλίες και θα κατατεθεί νέα πρόταση για τη λύση της ονομασίας, παραμονές των αποφάσεων του ΝΑΤΟ, την οποία δεν θα μπορεί να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά η οποία και θα ενοχοποιηθεί για μη εποικοδομητική στάση.


    ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Ελεύθερος Τύπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν το ΝΑΤΟ ενδιαφερόταν πραγματικά για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους κόλπους του θα έδειχνε και κάποιο ενδιαφέρον στην προώθηση λύσεως είτε με πίεση στην Ελλάδα (ως συνήθως) είτε προς τα Σκόπια. Αλλά απο τη δήλωση του κ. Χοπ Σέφερ στέλνει το μήνυμα: μη μας ανακατεύετε στις μικροδιαφορές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκτιμώ, γι’ αυτό το σχόλιο μου είναι ΡΟΥΑ ΜΑΤ, ότι μ' αυτές τις δηλώσεις-θέσεις, απαλείφουν το εμπόδιο όνομα ώστε να προχωρήσουν ανενόχλητοι στις εντάξεις. Per mare per terra θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το FYROM, για όσο χρόνο θα υφίσταται ως κρατίδιο.
    Επί του προκειμένου να μην μας διαφεύγει ότι στόχος της ΕΕ είναι η δημιουργία μικρών κρατιδίων (βλέπε Γερμανία) ή καντονίων (βλέπε Ελβετία). Επίσης ότι οι 13 ελληνικές περιφέρειες θα γίνουν 7 (;) και ο νυν Περιφερειάρχης θα γίνει μικρός πρωθυπουργός.
    Επιπλέον ότι η Περιφέρεια είναι η μονάδα συνομιλίας με την ΕΕ και όχι το κράτος. Στην παρούσα μεταβατική φάση, το κράτος παίζει, υποτίθεται, συντονιστικό ρόλο …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα καλοπροαίρετα σχόλια μου εμβόλιμα:
    2008/1/13 Νικολιάς Νικόλαος
    Η δική μου εκτίμηση διαφέρει εν μέρει :
    1. Προσπαθούν να πείσουν την Ελλάδα, ότι η ένταξη του κρατιδίου ΠΡΕΠΕΙ να γίνει με οποιοδήποτε τίμημα,
    [Η Ελλάδα θα πληρώνει πάντα το τίμημα; Που είναι ο παλαιότερος και πιστότερος εταίρος; Ή μήπως είναι ο συνήθης αδύνατος και καλόβολος κρίκος;]
    για να μην αποσταθεροποιηθεί η περιοχή,
    [ο όρος αποσταθεροποιηθεί δεν τον βλέπω δόκιμο. Από κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού αι ΗΠΑ πασχίζουν να εδραιωθούν στη Βαλκανική και το έχουν επιτύχει, έχουν εγκαταστήσει την Μεγάλη Κυρία και έτσι διαφεντεύουν την περιοχή διελεύσεως των ενεργειακών αγωγών, απεργαζόμενοι την αντίστοιχη διέλευση των Ρωσικών αγωγών]
    ενόψει της κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Το ενδεχόμενο ενός Βέτο από την Ελλάδα το φοβούνται!!!
    [Είναι 100% βέβαιον ότι δεν έχουμε την πολιτική βούληση να παίξουμε αυτό το χαρτί μέχρι τέλους. Δεν έχουμε πείσει τη διεθνή πολιτική σκακιέρα ότι εννοούμε ότι λέμε. Έναντι ιδιοτελείας υποχωρούμε ...]
    Η άσκηση Βέτο από μέρους της Ελλάδας σημαίνει αυτόματα κατάργηση ενδιάμεσης συμφωνίας, καθόσον υπάρχει ρήτρα υποχρέωσης της Ελλάδας να μην παρεμποδίζει την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς Οργανισμούς ( Ο.Η.Ε.-Ν.Α.Τ.Ο.) με το όνομα F.Y.R.O.M.
    [Η κλασσική ελληνική αναβλητικότης, "άστο να το βρει από κάποιον άλλο", στη λήψη αποφάσεων μας έχει σύρει το Κυπριακό για 45 χρόνια (από το 1963) και το Σκοπιανό για 17 χρόνια και πάντα ο χρόνος εις βάρος της Ελλάδος. Η ενδιάμεση συμφωνία ήταν μέσα στο πνεύμα και το πλαίσιο της χαρακτηριστική αναβλητικότητας μας.]
    2. Στόχος της Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι η δημιουργία μικρών ή μεγάλων κρατών (μέγεθος), αλλά εύκολα ελεγχόμενα, μέσω των εκάστοτε κυβερνήσεων. Αν π.χ. η Ουκρανία (μεγαλύτερη σε μέγεθος και πληθυσμό από την Γαλλία) ζητούσε να ενταχθεί στην Ε.Ε. θα προσπαθούσαν να την εντάξουν, ως πολυάριθμα κρατικά μορφώματα;
    Από μελέτες που έχω υπόψη μου, αυτός είναι ο στόχος με ορίζοντα το 2025 (μπορώ να ψάξω και να τη βρω αυτή τη μελέτη). Γι' αυτό και έχει κατά κόρον συζητηθεί ο διαμελισμός της Τουρκίας (με φυλετικά και θρησκευτικά κριτήρια).
    3. Αν συνομιλητές της Ε.Ε. ήταν οι Περιφέρειες και όχι οι Κυβερνήσεις των Κρατών Μελών , αυτή την στιγμή οι Τουρκοκύπριοι θα είχαν αναπτύξει απευθείας εμπόριο και χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε.
    Το "ΑΝ" δεν έχει θέση. Η Γερμανία "παίζει" με τα κρατίδια της, της κεντρικής κυβέρνησης στο συντονιστικό ρόλο (Ας το δούμε από τη σκοπιά των θέσεων εργασίας. Οι πολιτικοί να μείνουν άνεργοι;)
    Φιλικά.Ν.Νικολιάς.
    Αυτά τα ολίγα Φιλικότατα
    ΣΓΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως διαπιστώνει όποιος διαβάζει αυτά τα σχόλια, υπάρχουν πολλές ερμηνείες για τα τεκταινόμενα και μέλλοντα να συμβούν στη διεθνή [πολιτική σκηνή που επιρρεάζουν και την Ελλάδα.
    Εκείνο που δεν επιδέχεται (δυστυχώς) άλλη ερμηνεία είναι αυτό που γράφει στα εμβόλια σχόλια ο Σ.Γ.Σ.
    [[[Είναι 100% βέβαιον ότι δεν έχουμε την πολιτική βούληση να παίξουμε αυτό το χαρτί μέχρι τέλους. Δεν έχουμε πείσει τη διεθνή πολιτική σκακιέρα ότι εννοούμε ότι λέμε. Έναντι ιδιοτελείας υποχωρούμε ...
    Η κλασσική ελληνική αναβλητικότης, "άστο να το βρει από κάποιον άλλο", στη λήψη αποφάσεων μας έχει σύρει το Κυπριακό για 45 χρόνια (από το 1963) και το Σκοπιανό για 17 χρόνια και πάντα ο χρόνος εις βάρος της Ελλάδος. Η ενδιάμεση συμφωνία ήταν μέσα στο πνεύμα και το πλαίσιο της χαρακτηριστική αναβλητικότητας μας.]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκτιμώ ότι δεν πρόκειται περί εθνικισμού αλλά πατριωτισμού.
    Αλλά και εάν επρόκειτο περί εθνικισμού, πως θα έπρεπε να απαντήσουμε στις εθνικιστικές κορώνες των Σκοπίων; Αυτοί να μας πετάνε χειροβομβίδες και εμείς λουκούμια;
    Για περισσότερη πληροφόρηση υπάρχει το GROUP :
    http://groups.google.com/group/n1035skopia-fyrom

    ΑπάντησηΔιαγραφή