Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Συναπόφαση Σερβίας - Ρωσίας για το επόμενο βήμα στο Κόσοβο

Συναπόφαση Σερβίας - Ρωσίας για το επόμενο βήμα στο Κόσοβο
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 25/2/2008

Της Ελενας Μπελλη

Με την αποδόμηση της παγκόσμιας τάξης και άρα με ευθεία απειλή κατά της ειρήνης ισοδυναμεί η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου προειδοποιούν, με μία φωνή, Σερβία και Ρωσία, κορυφώνοντας την αντιπαράθεση με τη Δύση για τις δραματικές εξελίξεις στα Βαλκάνια.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να ακυρώσουν την αναγνώριση του ψευδοκράτους και να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εγγυάται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας», δήλωσε χθες, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, που υποδέχεται σήμερα στο Βελιγράδι τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης και εν αναμονή πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ αλλά και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Επισήμως, οι Ρώσοι πολιτικοί φθάνουν στη Σερβία για να υπογράψουν τις συμφωνίες που αφορούν στο φυσικό αέριο, ανεπισήμως, όμως, η Μόσχα διαμηνύει ότι οι εξελίξεις στο Κόσοβο είναι το μείζον θέμα στην ατζέντα.

Ανακοίνωση
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, εξάλλου εξέδωσε χθες σκληρή ανακοίνωση για το Κόσοβο, ανακοίνωση που «δημιουργεί κλίμα» ενόψει της επίσκεψης των Ρώσων στο Βελιγράδι. «Δεν αποτελεί κατάφωρο κυνισμό η υποστήριξη μόνον της πλευράς των Αλβανών του Κοσόβου, η περιφρόνηση του δικαίου και η αδιαφορία για την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων Σέρβων;», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Δεν αποτελεί κυνισμό το γεγονός ότι ο σερβικός λαός εξευτελίζεται την ώρα που υπόσχονται στο Βελιγράδι ότι αν συμφωνήσει στον διαμελισμό της Σερβίας θα αποκτήσει ευρω-ατλαντική προοπτική;». Πρόκειται για τη σκληρότερη ρωσική ανακοίνωση, στην οποία μάλιστα η Μόσχα υπενθυμίζει την παρουσία ειρηνευτικών της στρατευμάτων στο Κόσοβο έως το 2004 αλλά και το γεγονός ότι τα στρατεύματα «αποσύρθηκαν εξ αιτίας ουσιώδους διαφωνίας για την μονομερή» αντιμετώπιση της κατάστασης. Το ρωσικό υπουργείο επισημαίνει ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση που θα βασίζεται «στον νόμο και τον συμβιβασμό», φράση που ήδη οι αναλυτές ερμήνευσαν ως έμμεση πρόταση διχοτόμησης του Κοσόβου.
Στην αντίθετη περίπτωση; Οπως εξήγησε ο Ρώσος πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ραγκοζίν, «εάν η εξέλιξη της κατάστασης στα Βαλκάνια συνεχιστεί με μη νόμιμο τρόπο, αυτό θα σημαίνει ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου κυβερνά, όχι το διεθνές δίκαιο, αλλά η ωμή βία, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής».

Προειδοποίηση
Σε ανάλογο πνεύμα είχε κινηθεί και ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι η Μόσχα δεν θα παραμείνει θεατής στην απόπειρα πειθαναγκασμού των Σέρβων του Κοσόβου. Σύμφωνα με αναλυτές, η... δεύτερη ανάγνωση των ρωσικών θέσεων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αίτημα της Μόσχας για την ανάπτυξη ρωσικών «ειρηνευτικών δυνάμεων» στο Κόσοβο, ειδικά βεβαίως στη Μιτροβίτσα.
Κλικ στο ή copy paste

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου