Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκρηξη στη ΝΔ για τις «υστερίες» Ζαγορίτη
Οι αντιδράσεις στην ΚΟ και οι αποστάσεις που κράτησε ο Θ. Ρουσόπουλος ανάγκασαν τον γραμματέα να ανασκευάσει και να υπαινιχθεί ότι εννοούσε βουλευτές του ΛΑΟΣ
Θύελλα στο εσωτερικό της ΝΔ προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Λ. Ζαγορίτη - στο πλαίσιο συνέντευξής του για το Σκοπιανό - περί «βουλευτών που βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης υστερίας».
Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος προχώρησαν σε έντονα διαβήματα προς τη Ρηγίλλης, ενώ τα παράπονα έφτασαν και στο Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που ανάγκασε τον κ. Θ. Ρουσόπουλο να πάρει αποστάσεις από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και τον ίδιο τον κ. Ζαγορίτη να ανασκευάσει, υπαινισσόμενος - σε δεύτερο χρόνο - ότι με τη φράσητου αυτή εννοούσε βουλευτές του ΛΑΟΣ. Εκρηξη στη ΝΔ για τις «υστερίες» Ζαγορίτη
Ωστόσο, οι αντιδράσεις μέσα στο εσωτερικό της ΝΔ, κάθε άλλο παρά εκτονώθηκαν, μετά την αναδίπλωση Ζαγορίτη.
Ο κ. Θ. Γιαννόπουλος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, μιλώντας για ατόπημα και του ζήτησε να ανακαλέσει. «Αν δεν απαντήσει, θα απαντήσω εγώ με ιατρική ορολογία. Επειδή πιστεύω ότι κανένας από τους 300 μας δεν είναι υστερικόμορφος, οφείλει ο κ. Ζαγορίτης να ανασκευάσει αυτά που είπε γιατί είμαστε 300 υπεύθυνοι εκπρόσωποι των Ελλήνων και πρέπει να δοθεί μια λύση, αλλιώς είναι ένα βαρύτατο ατόπημα του γραμματέα», είπε χαρακτηριστικά (ρ/ς Αλφα).

Εκρηξη στη ΝΔ για τις «υστερίες» Ζαγορίτη
Από την πλευρά του, ο κ. Σ. Τσιτουρίδης περιορίστηκε να δηλώσει δηκτικά: «Δεν γνωρίζω βουλευτές σε κανένα κόμμα που να βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης υστερίας».
Παράπονα σε Τραγάκη Σαφείς αποστάσεις από την τοποθέτηση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ πήρε και ο πρώην υπουργός κ. Τ. Παυλίδης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον πέντε βουλευτές επικοινώνησαν με τον κ. Ι. Τραγάκη και του ζήτησαν την έκδοση διορθωτικής δήλωσης από τον κ. Ζαγορίτη. Μέσα σε αυτό το κλίμα και υπό την πίεση και του Μεγάρου Μαξίμου, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής αναγκάστηκε να ανασκευάσει λίγο πριν από την ώρα που ο κ. Ρουσόπουλος ξεκινά την ενημέρωση στους εκπρόσωπους του Τύπου. Στις νεότερες δηλώσεις του κάλυψε πλήρως τους βουλευτές της ΝΔ και «έδειξε» ουσιαστικά τον ΛΑΟΣ.
«Ολοι οι βουλευτές της ΝΔ κρατούν μία υπεύθυνη στάση και όχι μόνον. Ολοι οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά και οι περισσότεροι του ελληνικού Κοινοβουλίου. Οι περισσότεροι βουλευτές των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου. Και αναφέρθηκα σε ελάχιστους, σε κάποιους που, εν πάση περιπτώσει, είναι σε μια κατάσταση. Σε εκείνους που συστηματικά λαϊκίζουν, συστηματικά συμπεριφέρονται απαξιωτικά προς κάθε κατεύθυνση. Δεν επιτρέπουν με τη συμπεριφορά τους να ακουστούν επιχειρήματα και νηφάλιες φωνές», τόνισε (ρ/ς Αντέννα).
Η τοποθέτηση αυτή αλλά και οι διαρροές που ακολούθησανκαι οι οποίες «φωτογράφιζαν» τον ΛΑΟΣ, προκάλεσαν την αντίδραση του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη και σε ανακοίνωση που εξεδόθη αργά χθες το απόγευμα, αναφέρθηκαν τα εξής: Κατανοούμε την υστερία που κατέπληξε τον κ. Ζαγορίτη μετά το δημόσιο κατσάδιασμα από τον προϊστάμενό του κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο.
Η δικαιολογία του ότι εννοούσε ως υστερικούς βουλευτές του ΛΑΟΣ είναι αδύναμη και γελοία. Τότε γιατί εξανέστη ο ιατρός - βουλευτής και πρώην υφυπουργός της ΝΔ, κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος;
Μήπως, η γνωμάτευση του τελευταίου για τη σύγχυση του γραμματέα του κόμματός του είναι «προϊούσα μαλάκυνση»;
«Κύκλοι», προσκείμενοι στον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, απάντησαν στην ανακοίνωση αλλά δεν διέψευσαν το γεγονός ότι ο κ. Ζαγορίτης εννοούσε τον ΛΑΟΣ, όταν μιλούσε για βουλευτές που βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης υστερίας. «Με την ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώθηκε η άποψη του γραμματέα του κόμματος για το επίπεδο του δημόσιου διάλογου που θέλει να επιβάλειο κ. Καρατζαφέρης», σημείωσαν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο από ΛΑΟΣ στις 5 Μαρτίου
Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία διοργανώνει το απόγευματης ερχόμενης Τετάρτης, 5 Μαρτίου, στο άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, το Ινστιτούτο Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «Ιων Δραγούμης», που εποπτεύεται από τον ΛΑΟΣ.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Γ. Καρατζαφέρης, ζήτησε χθες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο όλοι οι πολίτες καιόλοι οι πολιτικοί, «ιδιαίτερα αυτοί που περιγράφονται ως υστερικοί», όπως είπε, απαντώντας στα όσα περί «υστερίας» δήλωσε προχθές ο Λ. Ζαγορίτης.
Στην εκδήλωση δεν θα δώσει «το παρών» ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, ο οποίος σε χθεσινή του δήλωση έκανε ένα βήμα πίσω από όσα είπε την περασμένη Κυριακή κι επανήλθε στην παλιά του θέση ότι είναι υπέρτων συλλαλητηρίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συναινέσουν σ' αυτά όλα τα πολιτικά κόμματα.

Αποστάσεις κράτησε ο Αρχιεπίσκοπος από τις προτάσεις Ανθιμου
Αποστάσεις από τις προτάσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου, που προτείνει συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, παίρνει η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου. Από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε χθες μαζί με αντιπροσωπεία ιεραρχών για να ευχηθεί στον μητροπολίτη κ. Θεόκλητο για την ονομαστική του εορτή, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι η Εκκλησία παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τα εθνικά θέματα.
«Η Εκκλησία πρέπει να ξέρετε ότι αφουγκράζεται και την αγωνία αλλά και τους πόθους του λαού μας, γιατί είναι ζυμωμένη με τον λαό. Σε κάθε περίπτωση θα ενεργήσουμε με σύνεση και με σοβαρότητα, όπως πρέπει», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από τις θέσεις του κ. Ανθιμου πήρε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, που δήλωσε ότι «όλα αυτά είναι έξω από το εκκλησιαστικό ήθος», ενώ ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος τόνισε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να εμπλέκεται στη διπλωματία.
«Το θέμα αυτό είναι εθνικό θέμα, είναι κοινωνικό,πολιτικό και διπλωματικό. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι κυρίως επικεντρώνεται στο διπλωματικό στοιχείο. Εμείς, οι κληρικοί, δεν ξέρουμε από διπλωματία και επειδή δεν ξέρουμε από «παγίδες» της διπλωματίας, γι' αυτό δεν πρέπει να ασχολούμαστε με διπλωματικά ζητήματα. Νομίζω ότι οι πολιτικοί αγαπούν την πατρίδα τους και κανένας πολιτικός δεν είναι προδότης. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα μας», τόνισε ο κ. Ιερόθεος.
Απαντώντας στους μητροπολίτες Μεσσηνίας και Ναυπάκτου, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος είπε πως ο πρώτος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του και ο δεύτερος έχει την έδρα του στην «καρδιά» μεταξύ Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας. «Ας είχαν κάνει, όπως η ταπεινότης μου, 34 ολόκληρα χρόνια στον ακριτικό ελληνισμό, να δουν τι θα πει πρόβλημα της Θράκης μας στα βόρεια σύνορα», προσέθεσε. Ο κ. Ανθιμος, που είχε ζητήσει να γίνουν συλλαλητήρια, δεν αποκλείεται να θέσει το θέμα στην αυριανή συνεδρίαση της ΔΙΣ.
Μ. ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου