Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝ.GR

O νέος πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας Αθήνα

Η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας κυριαρχεί και στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα τονίζουν ιδιαίτερα τις καλές του σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους και τις νέες ελπίδες για επανένωση της Κύπρου. Στη Βρετανία, όμως, εκφράζονται φόβοι για το μέλλον των βάσεων...
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Guardian: «Παρά το γεγονός ότι ο Χριστόφιας είναι ένας πραγματιστής με φιλοευρωπαϊκές καταβολές, την ίδια στιγμή στηρίζει έναν μετριοπαθή μαρξισμό-λενινισμό και τάσσεται υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της νήσου. Είναι φανατικά κατά της βρετανικής παρουσίας και των βρετανικών βάσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει 'αποικιακή κηλίδα αίματος'».
Οι Times του Λονδίνου επίσης αναφέρονται ιδιαίτερα στις καταβολές του Δημήτρη Χριστόφια και στις καλές σχέσεις που διατηρεί με το Κρεμλίνο, «καλύτερες από ό,τι με τον Λευκό Οίκο ή την Ντάουνινγκ Στριτ».
Υπενθυμίζουν επίσης τα λόγια του ότι το γεγονός ότι η Κύπρος υπήρξε αποικία των Βρετανών «αποδείχθηκε ο κακός μας δαίμονας».
Σε κάθε περίπτωση τονίζουν ιδιαίτερα ότι είναι πραγματιστής και διατηρεί άριστες σχέσεις με τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Η ισπανική El Pais εκτιμά ότι η νίκη του Δημήτρη Χριστόφια θα διευκολύνει την επανέναρξη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, ενώ η γαλλική Liberation σημειώνει ότι η νίκη του γγ του ΑΚΕΛ φέρνει ένα «άρωμα άνοιξης» και στο θέμα των συνομιλιών με τους Τουρκοκύπριους.
Η γαλλική Le Monde και το αμερικανικό CNN σημειώνουν ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο μόνος κομμουνιστής ηγέτης χώρας-μέλους της ΕΕ, υπογραμμίζοντας τη διάθεσή του να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους Τουρκοκύπριους.
Οι Financial Times ασχολούνται ιδιαίτερα με τις πολιτικές καταβολές του νέου προέδρου: «Φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τον ευρωσκεπτικισμό του» εξηγούν και τονίζουν τις θέσεις τους για την Ευρώπη των πολιτών.
«Παρά το γεγονός ότι οι κομμουνιστές εξακολουθούν να ασπάζονται τον μαρξισμό-λενινισμό, το ΑΚΕΛ ελέγχει πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και μία εταιρεία επενδύσεων, η οποία φιγουράρει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Λευκωσίας».
Η εκλογή του Δ.Χριστόφια κυριαρχεί και στον Τύπο των Κατεχομένων εδαφών. Η Kibris γράφει ότι «Στο Νότο άρχισε η περίοδος Χριστόφια» και αφού αναφέρεται στα ποσοστά που εξασφάλισαν οι δύο υποψήφιοι, δημοσιεύει τα συγχαρητήρια του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στον νικητή.
Η Star γράφει ότι «Ο αριστερός ηγέτης χτύπησε με το δεξί» και προσθέτει ότι η νίκη του Δημήτρη Χριστόφια επιτεύχθηκε με την υποστήριξη του απερχόμενου προέδρου Τ.Παπαδόπουλου.
Η Υeni Duzen με τίτλο «Νέα περίοδος, νέοι πρωταγωνιστές» δημοσιεύει φωτογραφίες των Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ η Gunes αναφέρει ότι «άλλαξαν τα ονόματα», προσθέτοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι εξέλεξαν τον Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος υποστηρίχθηκε και από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.
H Afrika κάνει έκκληση γράφοντας «Λύστε το Κυπριακό εδώ και τώρα»: Το Κυπριακό βρίσκεται πλέον στα χέρια των παλιών συντρόφων. Αυτοί που μέχρι σήμερα παρουσιάζονταν ως εμπόδιο και στις δύο πλευρές έχουν απομακρυνθεί, καταλήγει.
Ο Τύπος της Κύπρου
Η εκλογή Χριστόφια κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των ελληνοκυπριακών εφημερίδων. Ο τίτλος της «Χαραυγής» είναι χαρακτηριστικός: «Ιστορική μέρα. Μια καινούργια εποχή άρχισε χθες. Ο λαός έδωσε την εντολή. Νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά στα 48 χρόνια της Δημοκρατίας και στα 82 χρόνια του ΑΚΕΛ ο ηγέτης του ιστορικού κόμματος.»
Ο «Πολίτης» έχει τίτλο: «Ιστορική αλλαγή με εντολή λύσης», σημειώνοντας ότι «διασώθηκαν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ». Παράλληλα, εκτιμά ότι το «ο πανικός έφερε την ήττα του Ιωάννη Κασουλίδη» και ότι κερδισμένος βγήκε ο ΔΗΣΥ.
Η «Αλήθεια» γράφει: «Χριστόφιας πρόεδρος, Κασουλίδης νικητής». Σε άρθρο της η εφημερίδα υπενθυμίζει στον Δημήτρη Χριστόφια τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά στο Κυπριακό και τις οποίες επικύρωσε ο λαός όχι στον δεύτερο, αλλά στον πρώτο γύρο των εκλογών. «Τον καλούμε να μας αισθάνεται δίπλα του. Για στήριξη και για έλεγχο.»
«Νέα εποχή για την Κύπρο» είναι ο πρωτοσέλιδος κύριος τίτλος του «Φιλελεύθερου», ενώ η «Σημερινή» έχει κύριο τίτλο: «Νέα Εποχή- Ο Χριστόφιας πρόεδρος».
Τέλος, η εφημερίδα «Το θάρρος» έχει τίτλο: «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα - Βαρύ το περήφανο 47% στις πλάτες του νέου προέδρου».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου