Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Κύπρος 1974

Χτές (13 ΙΑΝ 2009) το βράδυ στο δίαυλο τηλεόρασης (ελληνιστή κανάλι) Αλτερ, στην εκπομπή για το φάκελλο της Κύπρου, απεκαλύφθη χωρίς μέχρι τώρα να διαψευσθεί, ότι το 1974 πριν από το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο (αν άκουσα καλά τον Μάϊο του 1974), συναντήθηκαν στο Παρίσι, ο <<εθνάρχης>> Καραμανλής, ο Ετσεβίτ και ο Κίσιγκερ και κάτι συνεφώνησαν.

Για τους μή γνωρίζοντας Ετσεβίτ είναι ο τούρκος πρωθυπουργός της εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Απεκάλυψε επίσης στην εκπομπή αυτήν ο τότε αρχηγός της ΚΥΠ Κερύνιας της Κύπρου (κοντά στην οποία έγινε η απόβαση των τούρκων), Σημαιοφορίδης αν καλώς συγκράτησα το όνομα του, ότι από τον Μάϊο είχε εξακριβωθεί, εξηγώντας με βάση ποία στοιχεία, και με συνεχώς ενισχυόμενη βεβαιότητα ότι οι Τούρκοι προχωρούσαν σε εισβολή (είχε όπως είπε ενημερώσει και συνεχώς ενημέρωνε τις στρατιωτικές ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου γι ' αυτό).

Προφανώς με κάποιο τρόπο και ο τότε Καραμανλής με τις διασυνδέσεις του στο Παρίσι και όχι μόνον (φίλοι με Ζισκάρ, κτλ) θα ήταν ενήμερος για την αναμενόμενη εισβολή στην Κύπρο των Τούρκων.

Δεν μπορώ να ξέρω αν στα συμφωνηθέντα στη αποκαλυφθείσα (για μένα) χθες συνάντηση των Παρισίων (Καραμανλή, Κίσιγκερ και Ετσεβίτ) περιλαμβανόταν και η ανατροπή του Μακαρίου (του οποίου η ανατροπή χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους ως πρόσχημα για την εισβολή τους στην Κύπρο).

Αν η συνάντηση Καραμανλή, Ετσεβίτ και Κίσιγκερ στο Παρίσι έγινε μετά τον Μάϊο οπότε ήταν προφανή τα σχέδια των Τούρκων για εισβολή, τότε λογικά περιλαμβανόταν.

Ενταυθα υπενθυμίζεται ότι ήδη υπήρχε επιστολή του Μακαρίου προς τη χούντα των Αθηνών με την οποία ζητούσε την επιστροφή στην Ελλάδα των Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι κατ' αυτόν τον Μακάριο οργάνων την ανατροπή του.

ΣΓΣ

Σίγουρα όμως έτσι και αλλιώς υπήρξε κάποια συμφωνία για <<λύση>> του Κυπριακού.

Δεν μπορώ να ξέρω αν τη συμφωνία αυτήν την παραβίασαν οι Τούρκοι μετά την εισβολή, ξέρουμε όμως, από παλαιότερη αλληλογραφία στο FORUM, ότι ο Κίσιγκερ είχε επιβλέψει τη δημιουργία των χαρτών Αττίλα1 και Αττίλα2 (για τους τους μη γνωρίζοντας, Αττίλας 1 ήταν η πρωτη προώθηση των Τούρκων και Αττίλας2 η δεύτερη στα σημεία της Κύπρου που κατέχουν με την εισβολή μέχρι σήμερα).

Αν κρίνουμε τη συμπεριφορά του Καραμανλή, μετά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για ανακωχή στην Κύπρο, στη Γενεύη το τέλος Ιουλίου 1974 λίγο μετά την εισβολή, που ενώ την παραβίαζαν οι Τούρκοι, δεν έδινε εντολή, πχ την 1/8/1974 απόκρουσης τους ώστε να αποφευχθεί η ενίσχυση του προγεφυρώματος τους (που και αυτό ελεύθερα δημιουργήθηκε) και η προώθηση τους (κατάληψη παραλιακών πόλεων Καραβά και Λαπήθου, κτλ), μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο <<εθνάρχης>> τουλάχιστον αρχικά τηρούσε ορισμένα συμφωνηθέντα.

Πολλοί ισχυρίζονταν ότι χωρίς τη συμφωνία ανακωχής της Γενεύης θα είχαμε ρίξει τους Τούρκους στη θάλασσα. Σημειωτέον ότι οι Τούρκοι πριν την ανακωχή που παραβιάζοντας την ενίσχυσαν τις θέσεις τους, όπως ελέχθη στη εκπομπή, είχαν καθηλωθεί και είχαν χιλιάδες νεκρούς στο προγεφύρωμα τους,

Μετά τα ανωτέρω πιστεύω ότι εξάγεται το συμπέρασμα αν αυτά ευσταθούν, ότι ο τότε Καραμανλής και οι τότε ελλαδίτες πολιτικοί (και δεν ξέρω ποιοι ελληνοκύπριοι πολιτικοί) είναι υπεύθυνοι για τη καταστροφή της Κύπρου και για το επακόλουθο του τι γίνεται σήμερα στο Αιγαίο, και στη Θράκη.

Το τραγικό για τον τόπο, κατά την προσωπική μου γνώμη, είναι ότι ορισμένους ως τον τότε Καραμανλή, τον υπαίτιο της καταστροφής των ελληνισμών, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου (η αντίδραση του ήταν μηδαμινή) καθώς και της καταστροφής της Κύπρου με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου και από ότι όλα δείχνουν και με τη στάση του το 1974, τους χρίζουμε <<Εθνάρχες>> .

Ευριπίδης Μπίλλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Μιχαλακοπούλου 155, ΤΚ 11527 Αθήνα, τηλ. +302107700568

2 σχόλια:

  1. Οι συλλογισμοί που στηρίζονται στα "ΕΑΝ" είναι αυθαίρετοι, αν όχι τελείως λανθασμένοι. Ακόμη, δημιουργούν μεγάλη σύγχυση όταν οι πηγές προέλευσης των "εάν" δεν είναι αξιόπιστες.
    Η αναζήτηση στους "διαύλους τηλεόρασης" αξιόπιστων πηγών για το Κυπριακό προφανώς είναι μάταιη ύστερα από 35 χρόνια . Είναι γνωστό ότι γίνεται για λόγους αύξησης των τηλεθεατών!
    Περιττεύει, επομένως,η σχολίαση της εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΑLTER για εντοπισμό υπευθύνων της Κυπριακής τραγωδίας.

    Όμως, δίδει την ευκαιρία να παραπλανηθούν οι εύπιστοι...

    Κ.Ε.Παδουβάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά είναι προπαγάνδα των χουντικών του Ιωαννίδη για να τους βγάλει αθώους αλλά και κατήγορους . Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια συνάντηση ούτε υπήρξε προσυνεννόηση . Άλλωστε δεν υπήρχε λόγος, ο Καραμανλής ήταν ένας παροπλισμένος πολιτικός με πολύ αβέβαιο μέλλον. Ο Μακάριος μίλησε στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ κατά του Σαμψών και της χούντας για το πραξικόπημα εναντίον του και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να επέμβει .Ο Ετζεβίτ δεν είχε ανάγκη να πάρει την έγκριση του Καραμανλή , το μόνο που ήθελε την ανοχή των Αμερικανών την οποία είχε εξασφαλίσει από τον Κίσινγκερ , και απόλυτη μυστικότητα ,για να επιτύχει η στρατιωτική επιχείρηση. Ουδείς ιστορικός η δημοσιογράφος ακόμη και των Τούρκων των Αμερικανών η των χουντικών βαλτός έχει ισχυρισθεί κάτι τέτοιο τόσα χρόνια , ον και κάτι τέτοιο θα ήταν γι αυτούς πολύ βολικό άλλοθι . Δεν νομίζω ότι ο κάθε ηλίθιος η όποιος έχει συμφέρον μπορεί να κάνει απαξιωτικά σενάρια για τα πρόσωπα και την ιστορία μας για να καλύπτει τις πομπές του και εμείς να του δίνομε αξιοπιστία .Το σχόλιο που έχει αναρτηθείείναι πολύ σωστό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή