Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Η Ευρωβουλή υπέρ της ΠΓΔΜ

Οι Σκοπιανοί και οι Αμερικανοί δουλεύουνε.
Εμείς τον ύπνο του ... δικαίου;
ΣΓΣ


Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Κωστα Καρκαγιαννη

Αρνητική για τις ελληνικές θέσεις είναι η έκθεση του ευρωβουλευτή κ. Ερικ Μέγιερ σχετικά με την πρόοδο της ΠΓΔΜ το 2008, η οποία ψηφίστηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο, εντός του έτους, να ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Η έκθεση θα συζητηθεί στην επόμενη Ολομέλεια στις αρχές Φεβρουαρίου. Η υιοθέτηση της έκθεσης Μέγιερ με ψήφους 64 υπέρ, 7 κατά και 2 αποχές αντανακλά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στους κόλπους του Κοινοβουλίου αναφορικά με το ελληνικό βέτο προς την ΠΓΔΜ. Η Επιτροπή Εξωτερικών καλεί Σκόπια και Αθήνα να επιδιώξουν, κατόπιν διαπραγματεύσεων, κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, ούτως ώστε το ζήτημα να μην αποτελεί πλέον εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς. Επισημαίνεται ότι η ένταξη των Σκοπίων στην Ενωση και το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στη διατήρηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή. Παράλληλα, καλούνται τα Σκόπια να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους, ενώ οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν οι, υπό τον κ. Μάθιου Νίμιτς, διαπραγματεύσεις, παρά την προσφυγή της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αναγνωρίζει τις προσπάθειες των Σκοπίων, ώστε να εκπληρώσουν τα κριτήρια και να λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εκφράζει δε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας δεν έχουν, ακόμη, ξεκινήσει οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Τέλος, καλούν την Κομισιόν να συστήσει στο Συμβούλιο την κατά το δυνατόν ταχύτερη απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους πολίτες των Σκοπίων. Οι ευρωβουλευτές κ. Γιώργος Δημητρακόπουλος (Ν.Δ.) και κ. Μαριλένα Κοππά (ΠΑΣΟΚ) ανακοίνωσαν ότι καταψήφισαν την έκθεση Μέγιερ, εξαιτίας της αναφοράς στο ελληνικό βέτο και επειδή παρουσιάζει την Ελλάδα ως μοναδική υπαίτια για την καθυστέρηση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Κριτική στην κυβέρνηση ότι με τους χειρισμούς της δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την έκθεση άσκησε ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε χθες επιστολές στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και στον κ. Τζορτζ Μπους. Στην επιστολή του προς τον κ. Ομπάμα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη χώρα μας, ώστε να λάβει το συντομότερο δυνατό τη θέση που της αξίζει στο ΝΑΤΟ». Στην επιστολή του προς τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπους, ο κ. Γκρούεφσκι, σημειώνει: «Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη συνεχή σας υποστήριξη, ενθάρρυνση και αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος της χώρας μας, όπως επίσης και της προσπάθειας ενσωμάτωσης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την αναγνώριση εκ μέρους σας της αξιοπρέπειάς μας».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_22/01/2009_300317

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου