Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Δεν καταπολεμάς τη διαφθορά με ευχολόγια.

Οι Κινέζοι μπορεί να είναι σκληροί αλλά όχι άδικοι.

Εδώ και τα ισόβια έχουμε ξεφτιλίσει. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί αυξάνεται η εγκληματικότης.


20090123 Δύο εις θάνατον για το γάλα
Καταδικάστηκαν Κινέζοι επιχειρηματίες για τη νόθευσή του με ποσότητες μελαμίνης

Reuters, A.P.

ΣΙΤΖΙΑΖΟΥΑΓΚ, Κiνα.
Σε θάνατο καταδικάστηκαν χθες δύο Κινέζοι επιχειρηματίες που παρήγαγαν μεταμφιεσμένη σε βρεφικό γάλα μελαμίνη, εξαιτίας της οποίας έξι βρέφη έχασαν τη ζωή τους και 300.000 αρρώστησαν. Οι γονείς των θυμάτων επισήμαναν ότι μεταξύ των καταδικασθέντων από το δικαστήριο της πόλης Σιτζιαζουάγκ δεν υπάρχει ούτε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι δύο επιχειρηματίες, Ζαγκ Γιουτζούν και Γκενγκ Τζινπίνγκ, καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη λειτουργία εργαστηρίων που παρήγαν «συμπλήρωμα πρωτεϊνών» για την ενίσχυση του βρεφικού γάλακτος. Στην ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε ότι το μεγαλύτερο εργαστήριο παρήγαγε από τον Οκτώβριο του 2007 ώς τον Αύγουστο του 2008 434 κιλά «συμπλήρωμα πρωτεϊνών», κάτι που απέφερε στον ιδιοκτήτη του κέρδος 2,8 εκατ. γουάν (409.000 δολαρίων). Η μελαμίνη είναι ένα είδος χημικής κόλλας και το κόστος της είναι φυσικά πολύ χαμηλότερο από αυτό του γάλακτος, εξ ου και τα υπερκέρδη. Το εντυπωσιακό στην υπόθεση αυτή είναι ότι οι εταιρείες που παρήγαν, διακινούσαν ή εμπορεύονταν το τοξικό γάλα δεν ήταν μία ή έστω δύο αλλά 22. Η μεγαλύτερη απ’ αυτές ήταν η άλλοτε κραταιά αλλά τώρα ευρισκόμενη υπό καθεστώς χρεοκοπίας Σάνλου. Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Τιαν Γουενχουά, παραδέχθηκε ότι γνώριζε επί μήνες ότι η Σάνλου εμπορευόταν επικίνδυνο γάλα και κρίθηκε ένοχη από το δικαστήριο. Η 66χρονη Τιαν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. «Η εγγονή μου πέθανε. Πρέπει να πεθάνει και η Τιαν, πρέπει να εκτελεστεί», είπε η Ζεγκ Σουτζέν, γιαγιά βρέφους ενός έτους, που πέθανε τον Ιούνιο μετά την κατανάλωση τοξικού γάλακτος.

Εξι ακόμη στελέχη της εταιρείας της καταδικάστηκαν σε ποινές 5 έως 10 ετών στη φυλακή, ενώ μεταξύ των 21 ατόμων στα οποία απαγγέλθηκαν ποινές βρίσκονταν, πέραν της Τιαν, δύο ακόμη καταδικασμένοι σε ισόβια. Το τοξικό γάλα βρήκε τον δρόμο και προς το εξωτερικό, αναμεμειγμένο σε σοκολάτες, γιαούρτια και άλλα προϊόντα, τα οποία ανακλήθηκαν από τα ράφια, προξενώντας ζημιά στην εικόνα της Κίνας ως παραγωγού τροφίμων.

Ο δικηγόρος των θυμάτων, Λι Φαγκπίγκ, χαρακτήρισε τους καταδικασθέντες «αποδιοπομπαίους τράγους» που καταδικάστηκαν για να συγκαλυφθούν τα κενά ενός ολόκληρου συστήματος. «Κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν καταδικάστηκε για την ανυπαρξία ελέγχων», είπε ο Λι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου