Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Τέτοια πολιτική ξέρουμε να εφαρμόζουμε....;

Μ' αρέσει ο Ερντογάν. Ο άνθρωπος γνωρίζει να πολιτεύεται. Είναι καραμπινάτος Φαναριώτης ...

ΣΓΣ

Ωμός εκβιασμός στην Κύπρο

Ο Τ. Ερντογάν απαίτησε την άρση του βέτο της Λευκωσίας στο κεφάλαιο για την «Ενέργεια», ειδάλλως απείλησε ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Ναμπούκο».

Με υποβολή εκβιαστικών αιτημάτων προς την ΕΕ που στοχοποιούν και πάλι την Κύπρο, επιχειρούν η Τουρκία και ο Τ. Ερντογάν να παρακάμψουν τα εμπόδια που έχουν προκύψει στον ευρωπαϊκό δρόμο της, με βασική αιτία τη στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις.


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρενόχλησαν και πολιτικό αεροσκάφος

Παραλήρημα από Τοπτάν στη Θράκη

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα φυγομαχία ΝΔ από τη Βουλή

«Σταθερό πλεονέκτημα στον τουρισμό»

Στη Βουλή για την Οικονομία

"Εμείς μόνο ακούμε..."

Στοπ στην εκλογολογία

Παραδοχή ήττας στην Οικονομία

Σύμφωνο εμπιστοσύνης με πολίτες

Κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ, άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ


Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων Μπαρόζο - Ερντογάν ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι ΕΕ και Τουρκία στηρίζουν το σχέδιο «Ναμπούκο»

Ο κ. Ερντογάν, στην πρώτη επίσκεψή του τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην έδρα της ΕΕ, ζήτησε εκβιαστικά την άρση του βέτο της Λευκωσίας στο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την «Ενέργεια», απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα επανεξετάσει τη στάση της για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Ναμπούκο», που μέσω της Τουρκίας θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Αυστρία. Ο αγωγός θεωρείται από την ΕΕ ιδιαίτερα κρίσιμος για την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την Ευρώπη και την απεξάρτησή της από το «μονοπώλιο» της Gazprom.

O κ. Ερντογάν μάλιστα έσπευσε να εκφράσει την απορία του γιατί η ΕΕ «θεωρεί προτιμότερο να ταχθεί με το μέρος μιας χώρας 700 χιλιάδων κατοίκων από μια χώρα με 70 εκατομμύρια κατοίκους», δείχνοντας ότι δεν θέλει να αντιληφθεί το γεγονός ότι η ΕΕ έχει 27 κράτη-μέλη.

Ο πολιτικός εκβιασμός του κ. Ερντογάν προς την ΕΕ αποκαλύπτει όμως και την απόλυτα ανανεωμένη τακτική της Άγκυρας η οποία, από θέση απολογούμενου για τη μη προώθηση των μεταρρυθμίσεων και μη υλοποίηση της δέσμευσης για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης με την Κύπρο, περνά στην αντεπίθεση εκμεταλλευόμενη την αναβαθμισμένη διεθνώς θέση της. Η Κύπρος έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει το άνοιγμα του κεφαλαίου για την «Ενέργεια» όσο διάστημα η Τουρκία απειλεί και δεν επιτρέπει τη διενέργεια των πετρελαϊκών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός όμως σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής (EPC) αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά και λίγο πολύ απέδωσε τις εντάσεις στις (ελληνικές) προκλήσεις με έμμεση παραπομπή στις ανακοινώσεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ (που καταγγέλλει την Ελλάδα για παρενοχλήσεις αεροσκαφών) αλλά και στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στο Αγαθονήσι!

«Οι σχέσεις δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Θα πρέπει να μην κολλάμε σε απλά πράγματα. Πιστεύω ότι τα στοιχεία πρόκλησης έφεραν τις σχέσεις σε αυτό το σημείο. Αν εκλείψουν τα στοιχεία της πρόκλησης, οι σχέσεις θα είναι σε καλύτερο σημείο...».

Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων Μπαρόζο - Ερντογάν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι οι δυο πλευρές στηρίζουν το σχέδιο «Ναμπούκο» και ότι η Επιτροπή «θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και να ξεμπλοκάρουν Κεφάλαια όπως αυτό της ενέργειας...».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μπαρόζο υποχρεώθηκε σε διευκρινιστική του δήλωση να επισημάνει ότι «δεν πρέπει να συνδέεται το ζήτημα της ασφάλειας στο ενεργειακό πεδίο με το πλαίσιο που αφορά τις ενταξιακού χαρακτήρα διαπραγματεύσεις».

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Ερντογάν φρόντισε στη συνέντευξη Τύπου να εμφανίσει ως προβληματικό το σχέδιο του «Ναμπούκο», του αγωγού που θα έχει μήκος 3.300 χιλιόμετρα. Καθώς ο αγωγός, που για να ξεκινήσει θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει το μίνιμουμ 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με στόχο να φθάσει τα 30 δισεκατομμύρια, δεν έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια και ο κ. Ερντογάν επέκρινε τις χώρες που για πολιτικούς λόγους αποκλείουν από το σχέδιο αυτό το Ιράν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος πρόβαλε τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας του, δήλωσε με έπαρση ότι «η πλήρης ένταξη της Τουρκίας είναι το μέλλον της ΕΕ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αρθούν τα «πολιτικά εμπόδια» που εγείρουν ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αν και παραδέχθηκε τη στασιμότητα των μεταρρυθμίσεων λόγω εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων, υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες το 2009 και ότι η «πλήρης ένταξη» παραμένει ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΑΤΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=2236783

1 σχόλιο: