Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Δημόσιοι υπάλληλοι εκατομμυριούχοι

Στο στόχαστρο του γενικού επιθεωρητή 30 υπάλληλοι εφοριών και πολεοδομιών με... αμύθητη περιουσία, που αντί του Τζόκερ κέρδισαν την κατάλληλη θέση στο Δημόσιο 

Ελληνας Κροίσος με πολλά ακίνητα, καταθέσεις έως 1 εκατομμύριο ευρώ, πολυτελές Ι.Χ. και μισθό 1.700 ευρώ... Φυσικά και δεν... κέρδισε το τζόκερ, απλώς είχε την ευκαιρία να βρει την... κατάλληλη θέση στο Δημόσιο. Το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προσπαθεί να λύσει τον γρίφο του πλούτου που εμφανίζουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι.
Ηδη για 30 περιπτώσεις υπαλλήλων που απασχολούνται κυρίως σε πολεοδομίες και εφορίες, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής έχει ζητήσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να ελεγχθούν τα μεγάλα εισοδήματα, τα οποία φυσικά με τίποτα δεν δικαιολογούνται από τον μισθό τους.
Δημόσιοι υπάλληλοι εκατομμυριούχοι

Ανάμεσα στις περιπτώσεις που ερευνώνται είναι υπάλληλοι με καταθέσεις που αγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ, άλλοι που διαθέτουν σειρά ακινήτων, μέχρι και ιδιόκτητη πολυκατοικία, πολυτελείς βίλες και βέβαια αυτοκίνητα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, παραπέμπονται δεκάδες ανώτερα στελέχη του Δημοσίου που δεν υπέβαλαν τη δήλωση «πόθεν έσχες».

Εξηγήσεις. Μία από τις 30 υποθέσεις που διερευνώνται αφορά τη περιουσία υπαλλήλου ο οποίος υπηρετεί ως διευθυντής σε πολεοδομικό γραφείο Νομαρχίας.

Μετά το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι διαθέτει καταθέσεις ύψους 750.000. Ενα ποσό που φαίνεται δυσανάλογο με τον μισθό του που κυμαίνεται γύρω στα 1.700 ευρώ. Ο ίδιος υπάλληλος επίσης φέρεται ως ιδιοκτήτης σειράς διαμερισμάτων. Για την κινητή και ακίνητη περιουσία του θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και τα ανάλογα στοιχεία που αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο την απέκτησε.

«Πρώτη φορά γίνεται τέτοιος έλεγχος σε βάθος. Οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" που υποβάλλονται στον Αρειο Πάγο έχουν ελεγχθεί ελάχιστα ή και καθόλου. Γι αυτό με νόμο, από το 2006, ορίστηκε ότι ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διεξάγει τον έλεγχο των δηλώσεων "πόθεν έσχες" όλων των προϊσταμένων σε ΔΟΥ, Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων, υπαλλήλων της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου προϊσταμένων πολεοδομίας σε ΟΤΑ α και β βαθμού», λέει ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής και προσθέτει ότι η έρευνα που γίνεται είναι μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί τη συγκέντρωση και τον έλεγχο πολλών στοιχείων προκειμένου να στοιχειοθετηθεί παράνομος πλουτισμός.

Οι επιθεωρητές σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν πρόκειται για ποινικοποίηση της περιουσίας αλλά αυτή πρέπει να αποδειχθεί ότι αποκτήθηκε νόμιμα, π.χ. από κληρονομιά, από έναν πλούσιο γάμο ή από έκτακτα κέρδη. Βέβαια οι ελεγκτές ακούνε συχνά περιπτώσεις υπαλλήλων που συμπτωματικά κερδίζουν μεγάλα ποσά στο λαχείο ή το τζόκερ...

Οι 30 περιπτώσεις που ελέγχει ο γενικός επιθεωρητής προέκυψαν από 2.500 δευτεροβάθμιες πειθαρχικές αποφάσεις. Μεταξύ αυτών υπήρξαν και κατηγορίες για δωροδοκία, ενώ δεν ήταν όλοι υπόχρεοι σε υποβολή «πόθεν έσχες». Ο γενικός επιθεωρητής έχει το δικαίωμα να προχωρεί σε άρση του απορρήτου, να ανοίγει τραπεζικούς ή χρηματιστηριακούς λογαριασμούς και φορολογικές δηλώσεις, μόνο με τη δική του υπογραφή. Στην υπηρεσία εργάζονται 28 στελέχη επιφορτισμένα να ελέγχουν υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα που αφορούν ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και εταιρείες του Δημοσίου.

Για πρώτη φορά, επίσης ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης παραπέμπει 360 στελέχη που εργάζονται σε πολεοδομίες, εφορίες και ΟΤΑ για μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες». Πρόκειται για το 12-13% από ένα σύνολο 2.800 υπόχρεων που αντιμετωπίζουν πειθαρχικές και ενδεχομένως ποινικές κυρώσεις.

«Είναι εντυπωσιακό ότι από έναν δειγματοληπτικό έλεγχο στο 15% των δηλώσεων, φαίνεται ότι ο κάθε υπάλληλος πολεοδομίας έχει κατά μέσο όρο 7-9 ακίνητα... μπορεί λόγω επαγγέλματος να τα αγοράζουν φθηνά...», υπογραμμίζουν με νόημα στελέχη της Επιθεώρησης.

Υπάλληλος  Πολεοδομίας ιδιοκτήτης πολυκατοικίας
ΥπάλληλοΣ που υπηρετεί ως στέλεχος σε Πολεοδομία και με αρκετά έτη προϋπηρεσίας, διαθέτει καταθέσεις ύψους 500.000 ευρώ, όπως αποκαλύφθηκε από τη διερεύνηση των τραπεζικών του λογαριασμών. Επίσης, από την έρευνα των περιουσιακών του στοιχείων, σύμφωνα με τα στελέχη στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, ο εν λόγω υπάλληλος εμφανίζεται ότι είναι ιδιοκτήτης πολυκατοικίας και παράλληλα διαθέτει πολυτελές αυτοκίνητο αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Οπως λένε οι επιθεωρητές, ο μισθός του δεν ξεπερνά τα 1.700 ευρώ.

Τώρα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε την περιουσία αυτή.

Εφοριακός με... αποκούμπι 700.000
Ανάμεσα στις περιπτώσεις που έφτασαν στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή ανήκει και η υπόθεση εφοριακού υπαλλήλου που εργάζεται ως διευθυντής σε ΔΟΥ. Μετά το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών διαπιστώθηκαν καταθέσεις ύψους 700.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, ο μισθός του ανέρχεται (μαζί με ποικίλα επιδόματα) σε 3.000-4.000 ευρώ, κάτι που τους δημιουργεί εύλογες απορίες.

Ετσι, προβλέπεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το νόμιμο της απόκτησης των χρημάτων του ή εάν αυτά προέρχονται από «συναλλαγές» με φορολογου-μένους.

Εργαζόμενος σε νομαρχία με καταθέσεις 1 εκατ. ευρώ
Μια ακόμα ενδεικτική περίπτωση αφορά εργαζόμενο σε κάποια Νομαρχία, ο οποίος διαθέτει μεγάλου ύψους καταθέσεις. Μετά το άνοιγμα των λογαριασμών, με εντολή του γενικού επιθεωρητή, διαπιστώθηκε προθεσμιακή κατάθεση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Οπως σημειώνουν τα στελέχη της Επιθεώρησης, δεν πρόκειται για ποινικοποίηση της περιουσίας εφόσον έχει αποκτηθεί νόμιμα. Ομως, σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να καταδειχθεί εάν προέρχεται από εμφανή και δηλωθείσα πηγή ή εάν είναι προϊόν άλλων συναλλαγών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=2686786


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου